foto

Iván Petrovich

  • nar. 1.1.1896
    Novi Sad, Rakousko-Uhersko
  • zem. 18.10.1962 (66 let)
    Mnichov, Bayern, Západní Německo

Zajímavosti o tvůrci (1)

  • Kozák a slavík (1935)

    - Jarmila Novotná ve své knize Byla jsem šťastná vzpomíná: "Když jsem se 5. října (1934) vrátila domů, byla jsem pevně rozhodnuta, že už nepřijmu žádnou nabídku. To se ovšem lehčeji řekne, než udělá. Jelikož Frasquita se hrála ve vyprodaných biografech, tatáž společnost (Atlantis) mne žádala, abychom hned začli filmovat nový film Kozák a slavík. Po dlouhých vyjednáváních jsem přislíbila, ale s podmínkou, že nezačnu dřív než v prosinci, protože jsem nechtěla přijít o krásný podzim na venkově. A tak jsem měla konečně trochu klidu.
    Filmování Kozáka a slavíka začalo v ateliérech ve Vídni. Byl to komplikovaný kriminální film, ale velmi zábavný. Po ukončení interiérů jsme všichni odjeli do Řecka a Egypta. byla to báječná příležitost poznati tyto historické země. Jiří byl se mnou a využili jsme každou volnou chvilku, abychom si prohlédli musea, Parthenon, který na nás udělal ohromný dojem, a celou Akropolis - dokonalost v rozměru a kráse. Navštívili jsme i Mykény, kde jsme stanuli v ložnici mytické Elektry, na místě, kde byl zavražděn Agamemnon.
    Pyramidy byly dílem scenérie našeho filmu. Jelikož se odbýval v opravdové poušti, jezdili jsme na oslíčcích nebo na velbloudech. Jednou nás tu překvapila písečná bouře. Co to je, to si nikdo nedovede představit – není tomu kam uniknout. Oči, nos, ústa, vše je rázem plné písku. A co bylo ještě horší, ve vteřině byly k nepotřebě filmové kamery a musely se dát vyčistit. To trvalo několik dní. Této pauzy jsem s Jiřím využila k cestě do Luxoru, Théb a Karnaku. Chloubou Luxoru a Karnaku jsou chrámy pojmenované po těchto dvou městech, která byla za dávných časů spojena v jedno, kde žil více než milión obyvatel. Tyto chrámy je nejlépe vidět v různých hodinách, aby tím vyniklo bohatství jejich barev a aby člověk viděl, proč Egypťané uctívali slunce, boha Amona – Ra, jako slunečního boha, krále bohů. Také stojí za to vidět luxorské museum. Mně se nejvíc líbily hlavy Achnatona – Amenhotepa IV., který nejenom že dal Egypťanům pojem jednoho boha Atona, ale též nový styl umění, nezávislý na strnulých tradicích jeho předchůdců. A ještě jedna vzpomínka: Na každém schodě chrámu stál kouzelník s hadem, který se musel vzpřímit s hlavou vzhůru – hady jsem pak viděla i ve snu.
    Po pískové bouři a opravě kamer jsme film šťastně dokončili. Druhým protagonistou byl Ivan Petrović a režisérem Phil Jutzi. Všichni jsme se rozloučili a já s Jiřím jsme se na cestě domů zastavili v Benátkách, kde nás překvapil sníh. Byl to nezvyklý, ale překrásný pohled." (NinadeL)

Herecká filmografie

Filmy

1962 Forever My Love
1959 The Journey
1958 Das gab's nur einmal
Výtah na popraviště
1957 Frühling in Berlin
Witwer mit 5 Töchtern
1956 Sissi, mladá císařovna
1954 Zarewitsch, Der
1953 Einmal kehr' ich wieder... Dalmatinische Hochzeit
Man nennt es Liebe
1952 Das letzte Rezept
Die Försterchristl
Fritz und Friederike
The Devil Makes Three
1951 Czardas der Herzen
Verklungenes Wien
1950 Maharadscha wider Willen
Prämien auf den Tod
Wer bist du, den ich liebe?
1949 Eroica
1948 Arlberg-Express
Proces
Verlorenes Rennen
1944 II. magyar kívánsághangverseny
Kalotaszegi Madonna
Machita
1943 Ópiumkeringő
1942 Einmal der liebe Herrgott sein
Magdolna
1941 Európa nem válaszol
Életre ítéltek!
1940 Feinde
1939 Parkstrasse 13
Policejní akta Fabreani
Ústředna Rio
1938 Die Nacht der Entscheidung
Monika
Stärker als die Liebe
1937 Korunní svědkyně
Korálová princezna
S vyloučením veřejnosti
Utrpení a láska ženy
1936 Das Frauenparadies
Drei Mäderl um Schubert
Mädchen in Weiß
Wer zuletzt küßt...
1935 Der rote Reiter
Kozák a slavík
Königstiger
1934 Gern hab' ich die Frau'n geküßt
Láska u carského dvora
Polská krev (německá verze)
1933 Kvítek z Havaje
Manolescu, der Fürst der Diebe
Muß man sich gleich scheiden lassen
V tom domečku pod Emauzy (rakouská verze)
1932 Der Diamant des Zaren
Feldherrnhügel, Der
Holzapfel weiß alles
1931 Boudoir diplomatique
Netopýr
Netopýr (francouzská verze)
Opernredoute
Viktoria und ihr Husar
1930 Der König von Paris
Es gibt eine Frau, die dich niemals vergißt
Liebe und Champagner
1929 Der Günstling von Schönbrunn
Leutnant Ihrer Majestät, Der
Quartier Latin
Zarewitsch, Der
1928 Alraune
Corazones sin rumbo
Frauenarzt Dr. Schäfer
Fürst oder Clown
Geheimnisse des Orients
Morgane la sirène
The Three Passions
1927 Der Orlow
La Châtelaine du Liban
The Garden of Allah
1926 La femme nue
The Magician
1925 Milenka básníkova
Ulička, kde není radosti
1924 Az örszem
1923 Koenigsmark
Scheine des Todes
1922 Tänzerin Navarro, Die
1920 A tizennegyedik
Hegyek alján
Lengyelvér
Stern von Damaskus, Der
1919 Homo immanis
1918 Napraforgós hölgy, A

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace