foto

Hilde Hildebrand

  • nar. 10.9.1897
    Hannover, Německá říše
  • zem. 28.4.1976 (78 let)
    Berlín, Německo

Biografie

Emma Minna Hilde Hildebrand, německá herečka a zpěvačka. Osudová žena, sexy vamp, či kráska v davu. Pochází z prostředí dělnické periférie. Otec Julius Christian Hildebrand se nechával najímat jako montér. Matka, za svobodna Weinrichová, byla v domácnosti. Hilde začala v osmi letech docházet na balet, který se vyučoval v hannoverském Dvorním divadle. Roku 1913 nastoupila, už jako profi do tamějšího Rezidentního divadla a zahájila studia herectví. Rok nato začala malými rolemi pod uměleckým jménem Emma Hildebrand. Její kariéru urychlila Velká válka. Muži bojující na frontě přestali brát život vážně a nastal největší rozmach revuí, který později přidusili nacisté.

Po skončení války byla již jako Hilde Hildebrand nemyslitelnou součástí Nelsonových revuí, jako např. NĚCO PRO TEBE, či ONA ZVONILA. Častým partnerem jí byl Gustaf Gründgens a jako duo se proslavili hitem OH GOTT, WIE SIND WIR VORNEHM. Roku 1920 hrála poprvé v DIE SCHEIDUNGSEHE. Byla herečkou vedlejších rolí. Její filmografie čítá 109 filmů, ale žádnou hlavní roli. Vypracovala se však na interpretku hvězdných šlágrů. V období němého filmu nijak nezaujala. Občas byla jen do počtu ve scéně „čaj o páté". S nástupem zvuku začala hrávat zpěvačky, herečky, tanečnice, či typ světa znalé dámy, hledící na flirtující muže s ironickým odstupem. Tato velmi krásná žena uměla prodat erotiku, aniž byla vulgární. Velkým plusem bylo, že zpívala tak, aby jí to diváci uvěřili. Psávali pro ni Peter Kreuder, Theo Mackeben, Leo Leux, Michael Jary nebo Franz Doelle. Tito pánové nebyli členové žádného B týmu, psali elegantní šansony pro velkou část umělecké scény. Hilde se nebála opustit velká doprovodná tělesa, úspěšná byla i s doprovodem harmonikáře, nebo klavíru.

Největších úspěchů zažila se skupinou Die goldene Sieben, což byl taneční a zábavný orchestr třicátých let. V jeho řadách působilo více zpívajících herců. Nacisty byl zpočátku podporován, dokonce je toto těleso označováno za vynálezce „německého jazzu". Protože orchestr několikrát překročil mantinely, postaral se mu Goebbels v roce 1939 o zákaz činnosti. Setrvačností ještě do května 1940 vydával desky, ale byl to jeho konec. Hilde v písních nešetřila ani humorem. Objednala si píseň KOMM, SPIEL MIT MIR BLINDEKUH. Ukázka: https://www.youtube.com/watch?v=uk-4Oe7n6Sk. Zde se myslí hra na slepou bábu. Mezi její další hity patří MEIN HERZ HAT HEIMWEH, LIEBE IST EIN GEHEIMNIS, či NACHTS GING DAS TELEFON. Po skončení války se v Německu filmová tvorba zhroutila a Hilde se věnovala divadlu. U její filmografie je sice uveden ŠIVA A ŠIBENIČNÍ KVÍTEK z roku 1945, ale film nebyl dokončen. Režisér filmu Hans Steinhoff utíkal do Španělska a letadlo, v němž cestoval, bylo sestřeleno poblíž Glienigu. Zde je také pohřben. Co se týče SPUK IM SCHLOSS, byl tento film dokončen v březnu 1945, včetně schválení. Slavnostní premiéra a uvedení do kin proběhlo v roce 1947. Na divadelních prknech excelovala v DIE IRRE VON CHAILLOT, nebo NÁVŠTĚVA STARÉ DÁMY. K filmování se vrátila roku 1948 rolí v DER HERR VOM ANDERN STERN. Herečka je pochována na hřbitově Heerstrasse.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1971 Wölfe und Schafe (TV film)
1966 Was jede Frau weiß (TV film)
1964 Bis ans Ende (TV film)
Herrn Walsers Raben (TV film)
1963 Žebrácká opera
1962 Nicht zuhören, meine Damen! (TV film)
1960 Die Fastnachtsbeichte
1959 Bezaubernde Arabella
1958 César (TV film)
1956 Le chemin du paradis
1955 Die Drei von der Tankstelle
1954 Der Raub der Sabinerinnen
Sie
1951 Der Tiger Akbar
Schuld des Dr. Homma, Die
Unvergängliches Licht
1950 Epilog: Das Geheimnis der Orplid
Glück muß man haben
Schuß um Mitternacht
Verlobte Leute
1949 Das Gesetz der Liebe
Kätchen für alles
Ruf an das Gewissen
1948 Der Herr vom andern Stern
1947 Spuk im Schloß
1945 Šiva a šibeniční kvítek
1944 Hra
Ich bitte um Vollmacht
La Paloma
1943 Reise in die Vergangenheit
Slabá chvíle
1942 Die heimlichen Bräute
1941 Alarm
Jenny und der Herr im Frack
1940 Der Kleinstadtpoet
Frau nach Maß
Má dcera to nedělá
1939 Bel Ami
Der grüne Kaiser
Manželství po kapkách
Parkstrasse 13
Štěstí bydlí opodál
1938 Der Tag nach der Scheidung
Děvče ze včerejší noci
Když hvězdy svítí
Tanz auf dem Vulkan
1937 Matčina píseň
1936 Allotria
Carův kurýr
Die letzte Fahrt der Santa Margareta
Fräulein Veronika
Jeho Marie
1935 Artisté
Barkarola
Bohové se baví
Der Gefangene des Königs
Die selige Exzellenz
Ein falscher Fuffziger
Ich war Jack Mortimer
Milenky Ludvíka XIV.
1934 Dvakrát svatba
Hrdina Pipin
Malá Dorritka
Mé srdce touží po tobě
Polská krev (německá verze)
1933 Gretel zieht das große Los
Liebe muß verstanden sein
Manolescu, der Fürst der Diebe
Moral und Liebe
Nebojte se lásky
Stopy ve sněhu
Viktor a Viktoria
Wege zur guten Ehe
Zdraví a líbá Tě Veronika
1932 Ballhaus goldener Engel
Das schöne Abenteuer
Frauendiplomat, Der
Madame hat Ausgang
Strafsache von Geldern
Unmögliche Liebe
Wenn die Liebe Mode macht
1931 Arme, kleine Eva
Bobby geht los
Der kleine Seitensprung
Der unbekannte Gast
Můj Leopold
Panik in Chicago
Schicksal der Renate Langen, Das
Zweierlei Moral
1928 Fesche Husar, Der
Rasputins Liebesabenteuer
Sechs Mädchen suchen Nachtquartier
1925 Der Trödler von Amsterdam
1922 Der Herr Landrat
Lohengrins Heirat
Schwarzwaldkinder
1921 Der Herr Papa

TV seriály

1969 Der Kommissar (TV seriál)

Dokumentární

1965 Obyčejný fašismus - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace