Reklama

Reklama

Don Siegel

Don Siegel

nar. 26.10.1912
Chicago, Illinois, USA

zem. 20.04.1991 (78 let)
Nipoma, California, USA

Zajímavosti (25)

Útěk z Alcatrazu (1979)

  • Eastwood má jako tvůrce rád filmy, jejichž konec nutí diváky o snímcích i nadále přemýšlet, proto chtěl, aby měl Útěk z Alcatrazu otevřený konec a budil v divácích otázky, zda se uprchlíkům podařilo překonat ledové vody Sanfranciského zálivu či nikoliv. A tak vznikla ještě dodatečná závěrečná scéna, kdy dozorci najdou na pobřeží ostrova chryzantému. Tato scéna byla nápadem režiséra Siegela. (ClintEastwood)

Útěk z Alcatrazu (1979)

  • Velmi chladné a nevlídné počasí, které při natáčení panovalo, vneslo do snímku onu specifickou atmosféru. Don Siegel se později nechal slyšet, že Útěk z Alcatrazu režíroval způsobem, jako by šlo o černobílý snímek, natočený na barevný film. (ClintEastwood)

Útěk z Alcatrazu (1979)

  • Ač byli Eastwood s režisérem Siegelem dlouholetí přátelé, kteří spolu navíc v minulosti natočili již několik filmů, v době před vznikem tohoto snímku spolu měli velmi ochladlé vztahy. Režisér byl navíc rozhodnut, že film natočí u společnosti Paramount, Eastwood prosazoval Warner Bros. Všechna úskalí se nakonec podařilo překonat a i když snímek produkoval Paramount, Eastwood ztvárnil hlavní roli. (ClintEastwood)

Drsný Harry (1971)

  • San Francisco se s filmem ztotožnilo a štáb dokonce mohl točit ve starostově kanceláři. Zvláštní poctu také poskytl stadionu Kezar sanfranciského týmu „49“, jenž byl určen k demolici. Eastwood se dohodl se Siegelem a na travnatou plochu umístnili druhé střetnutí Callahana a Škorpióna. (ČSFD)

Oklamaný (1971)

  • Producent/režisér Don Siegel vo svojom životopise uvádza, že zakázal herečkám na pľaci používať mejkap, no niektoré ignorovali príkaz a dali si maskaru, rúž a lak na nechty. (Arsenal83)

Oklamaný (1971)

  • Quentin Tarantino neskôr o filme napísal, že tento film je dielom, kedy sa Siegel dostal najbližšie k možnosti vytvoriť umelecký film, avšak podľa neho neuspel. Dokonca uviedol, že Siegel je pre film najhorším obsadením: ​​"Film prináša Siegelove najhoršie štylistické impulzy. Tá jeho záľuba vo freudovských obrazoch, jeho doslovnosť v príbehu, ktorý kričí po dvojznačnosti. Film ožíva len vtedy, keď sa zameriava na Eastwooda."  (Arsenal83)

Oklamaný (1971)

  • Film získal veľké uznanie vo Francúzsku a Pierre Rissient ho navrhol na filmový festival v Cannes, no hoci s tým Eastwood a Siegel súhlasili, producenti to odmietli. Napriek tomu však bol neskôr vo Francúzsku široko premietaný a Francúzi ho považujú za jedno z najlepších Eastwoodových diel. (Arsenal83)

Oklamaný (1971)

  • Film sa mal pôvodne natáčať v štúdiách, ale režisér Siegel uprednostňoval, aby sa natáčal priamo na reálnom panstve. Film sa potom natáčal v Baton Rouge a Geismare (Louisiana, USA), hlavne v historickom dome postavenom v roku 1841. (Arsenal83)

Režisér

Producent

Herec

Reklama

Reklama