foto

Ivan Teren

  • nar. 31.8.1921
    Slatina nad Bebravou, Československo
  • zem. 15.5.2010 (88 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ivan Teren sa narodil 31.8.1921 v Slatine nad Bebravou v trenčianskom okrese. Bol významným slovenským televíznym a rozhlasovým režisérom, scenáristom, dramaturgom, básnikom, spoluzakladateľom Televíznej filmovej tvorby a vedúcim umeleckých programov Slovenskej televízie.

V roku 1942 začal študovať a o šesť rokov ukončil štúdium slovenčiny a filozofie na Filozofickej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave. V časoch Slovenského národného povstania bol hlásateľom, redaktorom a režisérom Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici. Teren v tom čase redigoval odbojový časopis “Mor ho!” a jeho básne sa dostali vďaka Vladimírovi Clementisovi do exilového časopisu “Nové časy” do Veľkej Británii. Od roku 1945 bol referentom Slovenského rozhlasu v Košiciach, o rok neskôr mu vyšla jeho jediná básnická zbierka „Rozstrieľané mesto“.

Už ako študent na stredných školách v Prešove a v Liptovskom Mikuláši sa zaujímal o divadlo, v roku 1942 debutoval v rozhlase hrou „Divný Janko“. V rokoch 1946-1952 bol hercom a dramaturgom, v rokoch 1949-1951 redigoval programový bulletin „Javisko“ Slovenského národného divadla (SND), v rokoch 1952-1955 sa stal riaditeľom SND, v rokoch 1955-1962 šéfrežisérom v Československom rozhlase Bratislava, v rokoch 1962-1981 vedúcim umeleckých programov v Československej televízii Bratislava, kde bol spoluzakladateľom Televíznej filmovej tvorby, v rokoch 1972-1981 pôsobil ako režisér v Československej televízii Bratislava.

V roku 1979 bol menovaný zaslúžilým umelcom.

Dvanásť mesiacov po zahájení vysielania televízie na Slovensku natočil v roku 1957 jednu z prvých inscenácií „Ilúzia“. Redakcia vtedy sídlila v petržalských robotníckych barakoch, ale napriek tomu pod jeho dramaturgickým vedením vzniklo mnoho umelecky ambicióznych televíznych filmov.

„Nad inováciou výroby musí stáť osvietený byrokrat, organizátor, ktorý leští kľučky na rôznych dverách a nemôže si vyberať. Ivan Teren bol ideologicky silný človek s povstaleckou minulosťou a v rámci svojho šarmu a kamarátstiev zastrešil viaceré súveké, inak nerealizovateľné umelecké výboje,“ hovorí filmová a literárna historička Jelena Paštéková.

Cenu Igric za celoživotné dielo získal symbolicky v roku (2006), keď Slovenská televízia oslavovala svoje 50. narodeniny.

Ivan Teren zomrel 15.5.2010 v Bratislave.

Miroslav "Flego" Makyta

Režijní filmografie

Filmy

1990 Puto najsilnejšie (TV film)
1988 Stilmondský starosta (TV film)
1987 Diplomati Októbra I., II. (TV film)
1986 Básnik spod Jelenskej skaly (TV film)
Sen o kováčovi (TV film)
1985 Postupimská konferencia 1945 (TV film)
Predsunutý (TV film)
1984 Bola som z olova (TV film)
Na sklonku rokov (TV film)
Profesor na bielom koni (TV film)
Čierny slnovrat (TV film)
1983 Ruže a sneh (TV film)
Ruže v snehu (TV film)
Čas hádzať kamene (TV film)
1982 Belasé jazero (TV film)
V tomto meste, v tejto chvíli (TV film)
1981 Ostrov (TV film)
Pes pána generála (TV film)
Zaujímaví muži (TV film)
1980 Prelom (TV film)
1979 Hotový konflikt krvi (TV film)
Smrť chodí po horách (TV film)
1978 Dve hodiny večnosti (TV film)
Hranica zodpovednosti (TV film)
Zbojnícky tanec (TV film)
Žena úspešného muža (TV film)
1977 Blízko odpovede (TV film)
1976 Na priamej linke (TV film)
Nežiadúci (TV film)
1975 Divný Janko (TV film)
Dom za mestom (TV film)
Objav v lese (TV film)
Posledný prípad advokáta Saint Ponsa (TV film)
Profesor Sonnenbruch (TV film)
Vzbura v ulici Sycamore (TV film)
1974 Džbán plný ambrózie (TV film)
Kronika (TV film)
Túžba sobotňajšieho večera (TV film)
1973 Jaltská konferencia 1945 (TV film)
Mamka Pôstková (TV film)
Pozvánka na ľudové hlasovanie (TV film)
Svetlo na spodnej haluzi (TV film)
Teheránska konferencia 1943 (TV film)
Šíre more (TV film)
1972 Povíchrica (TV film)
Proces (TV film)
Úskalia (TV film)
1969 Od štvrtka do zmŕtvychvstania (TV film)
Odkaz (TV film)
1967 Dobré slovo ľuďom súcim na slovo (TV film)
1966 Dom Bernardy Alby (TV film)
1965 Kde leží naša bieda (TV film)
Nepochovaní (TV film)
1963 Dobrodružstvo s Vaterlandom (TV film)
Kar na konci roka (TV film)
Tŕpky (TV film)
1962 Polnoc bude o päť minút (TV film)
1959 Bankrot (TV film)
1957 Ilúzia (TV film)

TV seriály

1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)

Dokumentární

1981 Cesty (TV film)
1976 Ivan Krasko (TV film)
1975 František Hečko (TV film)
Ján Jamnický (TV film)
1972 Povstalo s národom (TV film)
1971 Peter Jilemnický (TV film)
1967 Profily (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

1988 Stilmondský starosta (TV film)
1981 Pes pána generála (TV film)
1975 Profesor Sonnenbruch (TV film)

Dokumentární

1967 Rok na dedine (TV film)

Herecká filmografie

Filmy

1985 Hĺbkový rekord (TV film)

Dokumentární

1974 Jarné dni Paríža - vyp.

TV pořady

1996 Takí sme boli (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace