foto

Yoko Ono

  • nar. 18.2.1933 (85 let)
    Tokio, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Every man has a women who loves him. If he finds her in this life time, he will know.“

Yoko Ono se narodila 18. 2. 1933 na rodinném sídle v Tokiu. Její otec Eisuke Ono byl potomkem japonského císaře z 9. století, její matka byla zase vnučka zakladatele významné japonské banky. V mládí se svým otcem často pobývala v Kalifornii, ale během bombování Japonska za druhé světové války se nacházela v Tokiu. Teprve v padesátých letech se s rodiči přestěhovala do New Yorku. Tam vystudovala střední školu a její obdiv k umělcům jako byli Franz Kafka, Vincent van Gogh nebo Arnold Schönberg ji přivedl k avantgardě. Ke konci padesátých let se vdala a zase rozvedla. Také se na krátký čas vrátila do Japonska, kde trpěla depresemi a nějakou dobu kvůli tomu byla hospitalizována v léčebně. Následovala další svatba (za filmového producenta Anthony Coxe) a nedlouho poté i rozvod.

V polovině 60. let se stala součástí uměleckého hnutí Fluxus. Začala se zabývat videoartem, happeningy, tvorbou uměleckých objektů a protestními mírovými akcemi, kterým se věnuje dodnes. Vydala knihu básní Grapefruit. Proslula spoustou kontroverzních projektů, jako například jedno vystoupení, kdy klečela na pódiu a návštěvníci z ní mohli stříhat oblečení. Na výstavě Nedokončené obrazy a předměty, která se konala 9. listopadu 1966 v Londýně, se seznámila s Johnem Lennonem, zpěvákem, kytaristou a skladatelem proslulé kapely The Beatles, a naprosto ho očarovala. Spolu s Lennonem pokračovala ve svých uměleckých pokusech a také se hojně angažovali v mírových protestech – tzv. bed-inech. Společně založili kapelu Plastic Ono Band. Hodně se spekuluje o tom, že častá přítomnost Yoko na zkouškách a nahrávání Beatles byla jedním z hnacích motorů rozpadu skupiny, k němuž nakonec došlo v dubnu 1970.

Po rozpadu Beatles se Lennonovi přestěhovali do New Yorku, kde měl John problémy s imigračními úřady kvůli zápisu v trestním rejstříku za držení drog. Bydleli v domě Dakota, kde se například natáčel film Romana Polanského ROSEMARY MÁ DĚŤÁTKO. Po menší manželské krizi, kdy žili chvíli v odloučení, porodila Yoko syna Seana Ono Taro Lennona, jediné společné dítě s Johnem. Předtím několikrát potratila – údajně i kvůli experimentům s heroinem. Po Lennonově vraždě v prosinci roku 1980 zůstala Yoko Ono v Dakotě a věnovala se ještě více svému synovi i šíření myšlenky míru, kterou s Johnem vždy razili. Vydala několik sólových alb a uspořádala i jedno turné. Je autorkou dvou muzikálů a nespočtu experimentálních uměleckých počinů, jako například světelný pomník Johna Lennona na Islandu nebo výstava Woman's room v Praze na Kampě.

Za své činy se Yoko Ono dostalo několika ocenění. Za album Double fantasy spolu s Lennonem dostala v roce 1982 cenu Grammy, stejně jako za produkci filmu Gimme some truth - The making of John Lennon's Imagine album roku 2001. V roce 1987 obdržela cenu Helen Caldicottové za propagaci míru. Je držitelkou čestného doktorátu na umělecké škole v Chicagu a čestného doktorátu práv na liverpoolské univerzitě za umělecký přínos a založení stipendijního fondu Johna Lennona v roce 1991.

„A dream you dream alone is only a dream. A dream you dream together is reality.“

Dagmar "Morien" Pokorná

Herecká filmografie

Filmy

2018 Psí ostrov
2015 Imagine John Lennon 75th Birthday Concert (koncert)
2012 Arts & Crafts Spectacular #2
2011 My Hometown
Sleepless Nights Stories
2001 Real Yoko Ono, The (TV film)
1993 Misfits - 30 Years of Fluxus, The
1986 He Stands in the Desert Counting the Seconds of His Life - a.z.
1971 Dynamite Chicken
1970 Freedom
1968 No. 5
Two Virgins
1966 No. 4
1965 Satan's Bed

TV seriály

1995 Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Yoko řekla... (S04E06)

Dokumentární

2017 How the Beatles Changed the World - a.z.
2015 Janis - a.z.
The Beatles: 1 - a.z.
The Last Lennon Interview (TV film) - a.z.
2014 The Night That Changed America: A Grammy Salute to The Beatles (koncert)
2013 Alice Walker: Beauty in Truth
2012 David Geffen: Král Hollywoodu (TV film)
John Cage: Cesty zvuku (TV film)
2011 George Harrison: Living in the Material World
John Lennon: Love Is All You Need - a.z.
2010 Day John Lennon Died, The (TV film)
Do It Again
LennonNYC (TV film) - a.z.
MindFlux
Music
Who Is Harry Nilsson (And Why Is Everybody Talkin' About Him?)
2009 50 años de (TV seriál)
2008 All Together Now
Svět Keithe Haringa
2007 Atentáty na objednávku (TV seriál)
Happy Birthday Elton! From Madison Square Garden, New York (koncert)
2006 Annie Leibovitz: Život objektivem
Follow My Voice: With the Music of Hedwig
Lennon & Harrison - Guitars Gently Weep (koncert)
USA versus John Lennon
What a Year (TV seriál) - a.z.
2005 100 Greatest Albums, The (TV film)
All We Are Saying (TV film)
2004 Sex 'n' Pop (TV seriál)
The Rise of the Celebrity Class (TV film)
2003 Imagine New York
Inside John Lennon - a.z.
2001 John Lennon: Come Together (koncert)
Kiss My Grits: The Herstory of Women in Punk and Hard Rock
Michael Jackson Live (koncert)
2000 Gimme Some Truth: The Making of John Lennon's Imagine Album
The Beatles Revolution (TV film)
1999 Intimate Portrait: Cyndi Lauper (TV film)
Moonshot - the Spirit of 69 (TV film)
Tráva - dějiny hulení - a.z.
1998 Jônetsu tairiku (TV seriál)
Top Ten (TV seriál)
1997 Behind the Music (TV seriál)
1996 Rolling Stones Rock and Roll Circus, The (koncert)
1995 Antologie Beatles (TV seriál) - a.z.
1994 Jonas in the Desert
1988 Imagine: John Lennon
Michael Jackson: The Legend Continues
1986 John Lennon Live in New York City (koncert)
1985 American Masters (TV seriál)
1982 Scenes from the Life of Andy Warhol: Friendships and Intersections
1976 Chelsea Girls with Andy Warhol
1972 Imagine
1971 Clock
1970 Let It Be
1969 Honeymoon
John Lennon and the Plastic Ono Band - Sweet Toronto (koncert)
Keep on 'Rockin
1967 Pink Floyd London '66-'67 (koncert)

TV pořady

2014 Grammy Awards 2014 (TV pořad)
2008 Grammy Awards 2008 (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
The Best Hit USA (TV pořad)
2002 Store studio (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
1994 Brisant (TV pořad)
Extra (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1990 The Word (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1976 Tecuko no heja (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1965 Beat-Club (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 John Lennon: Mother (hudební videoklip) - a.z.
Lennon Legend: The Very Best of John Lennon (hudební videoklip)
Michael Jackson: Number Ones (hudební videoklip)
2000 John Lennon: (Just Like) Starting Over (hudební videoklip) - a.z.
1995 John Lennon: Working Class Hero (hudební videoklip) - a.z.
1988 John Lennon: Jealous Guy (hudební videoklip) - a.z.
1984 John Lennon: Borrowed Time (hudební videoklip) - a.z.
John Lennon: Nobody Told Me (hudební videoklip) - a.z.
1982 John Lennon: Love (hudební videoklip) - a.z.
1981 John Lennon: Beautiful Boy (Darling Boy) (hudební videoklip) - a.z.
John Lennon: Watching the Wheels (hudební videoklip) - a.z.
John Lennon: Woman (hudební videoklip) - a.z.
1980 John Lennon: (Just Like) Starting Over (hudební videoklip)
1975 John Lennon: Stand by Me (hudební videoklip)
1974 John Lennon: #9 Dream (hudební videoklip)
John Lennon: Whatever Gets You thru the Night (hudební videoklip)
Paul McCartney & Wings: Band on the Run (hudební videoklip) - a.z.
1971 John Lennon: Imagine (hudební videoklip)
John Lennon: Power to the People (hudební videoklip)
Plastic Ono Band: Happy Xmas (War Is Over) (hudební videoklip)
1970 John Lennon: Instant Karma! (hudební videoklip)
The Beatles: Let It Be (hudební videoklip)
The Beatles: The Long and Winding Road (hudební videoklip)
1969 John Lennon: Cold Turkey (hudební videoklip)
John Lennon: Give Peace a Chance (hudební videoklip)
The Beatles: Something (hudební videoklip)
The Beatles: The Ballad of John and Yoko (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

1970 Apotheosis
Fly
Freedom
Up Your Legs Forever
1969 Rape (TV film)
1968 No. 5
Two Virgins
1966 Eyeblink
No. 1
No. 4

Dokumentární

1972 Imagine
1971 Clock
Erection
Museum of Modern Art Show, The
1969 Honeymoon

TV pořady

1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Lennon Legend: The Very Best of John Lennon (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

2013 In the Woods
2010 Sun Is Down, The
1993 Misfits - 30 Years of Fluxus, The
1975 Eat Me
1970 Fly
1968 Two Virgins
1962 Ai

Dokumentární

2013 Femme
1986 John Lennon Live in New York City (koncert)
1971 Erection

Hudební videoklipy

2003 John Lennon: Happy Xmas (War Is Over) (hudební videoklip)
1971 Plastic Ono Band: Happy Xmas (War Is Over) (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

1970 Fly
Freedom
1969 Rape (TV film)
1968 No. 5
Two Virgins
1966 No. 4

Dokumentární

1971 Clock
Museum of Modern Art Show, The
1969 Honeymoon

TV pořady

1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Filmy

1966 Shout

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace