foto

Robert Z'Dar

  • nar. 3.6.1950
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 30.3.2015 (64 let)
    Pensacola, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento vysoký pořízek se narodil 3. června 1950 v Chicagu jako Robert J. Zdarsky v rodině. Z herectvím se setkal už na střední škole Proviso West v Hillside. Získal rovněž titul na Arizonské státní univerzitě.

Než se začal věnovat herectví, byl členem rockové kapely Nova Express, ve které zpíval, hrál na kytaru a na klávesy. S kapelou pak dělali předskokany skupinám jako Jefferson Airplane, The Electric Prunes a dokonce The Who. Než se stal definitivně hercem, zkoušel se prosadit jako spisovatel, pracoval v Chicagu jako policista a údajně se určitou dobu živil jako tanečník.

Se svou impozatní svalnatou postavou (měří 188 cm), zvláštní tváří a až gigantickou čelistí je jako ztvořený pro role silných a agresivních zločinců a lotrů. Debutoval ve filmu CODE NAME: ZEBRA (1976). Poté ztvárnil šíleného sériového vraha prostitutek ve filmu THE NIGHT STALKER (1987) a ještě stihl hostovat v jedné epizodě MĚSÍČNÍHO SVITU (1985).

Poté přichází Robertova životní role, která jej učiní doslova nesmrtelným, přestože mu skoro celý film není vidět do tváře. V kultovním hororu MANIAC COP (1988) ztvárníl zavražděného, znovuzrozeného a po pomstě bažícího newyorského policistu Matta Cordella. Ten se díky své neochvějné cti vůči zákonu stal nepohodlným pro některé městské politiky, kterým byl na stopě kvůli úplatkům. PO svém návratu rozpoutává v ulicích New Yorku děs a hrůzu z policejních uniforem. Přestože snímek u kritiků příliš neuspěl, divácký ohlas z něj udělal kult. Přesto, že slasherových sérií bylo v té době hned několik (PÁTEK TŘNÁCTÉHO, NOČNÍ MŮRA V ELM STREET, HALLOWEEN), nabídl Maniac Cop originální myšlenku ze záhrobí pro pomstu vrátivšího se policisty. Tento úspěch namotivoval tvůrce k dalším dvěma pokračováním MANIAC COP 2 (1990) a MANIAC COP 3 - ODZNAK MLČENÍ (1992).

Z u nás známých filmů jej pak lze zaregistrovat ve filmu TANGO A CASH (1989), kde si zahrál jednoho z věznů s příhodnou přezdívkou "Face" (=ksicht).

Celkem se objevil ve více než osmi desítkách filmů, přičemž většina jeho rolí je v béčkových akčních filmech a navíc rolí dost jednostraných a nedávají mu možnost více využít svůj potenciál. Nicméně svým mohutným zjevem, obrovskou tváří a zvučným hlasem je prostě k nepřehlédnutí a bylo by zajímavé sledovat jeho umění v dramaticky zaměřených filmech. Je ale možné, že už nevystoupí ze své životní role.

Radek "Dinsberg" Bábík

Herecká filmografie

Filmy

2017 High on the Hog
2016 Precious Mettle
2015 Blood Story, A
2014 Easter Sunday
2013 Mob, The
Monsters on Main Street
Super Hell 3: Dreams of Horror
2012 Drummer for the Mob
Little Creeps
Mountain Mafia
Rogue Assassin
Voices from Beyond, The
2011 Death from Above
2010 Not Another B Movie
Post-Mortem
Waiter, The
2009 Blood, Bullets and Babes
La Femme Vampir
Meltdown
Untitled Horror Comedy
2006 Spaced Out
Voices from the Graves
2005 Drawing Blood
Super Hell
2004 Rockville Slayer, The
Vampire Blvd.
2003 Rock n' Roll Cops 2: The Adventure Begins
Scary Tales: The Return of Mr. Longfellow
Zombiegeddon
2002 Body Shop
Mob Daze
Trance
When Heaven Comes Down
2000 Dangerous Highway
1999 Tyrone
1998 Crimes of the Chupacabra
Deadly Currency
Decay
Fatal Pursuit
Guns of El Chupacabra II: The Unseen
No Rest for the Wicked
Thief & the Stripper, The
Waterfront, The
1997 Budoucí válka
Guns of El Chupacabra
Hollywood Cops
Komando totálního nasazení
Pocket Ninjas
1996 Bojovníci z Čínské čtvrti
Bouřlivé noci
Dangerous Cargo
Fugitive X: Innocent Target (TV film)
Lone Tiger
Professional Affair
Searcher, The
1995 Destination Vegas
Equal Impact
Naturally Bad
Red Line
Run Like Hell
V krvavém ringu
1994 Devil's Pet, The
Ill Met by Moonlight
Night Realm
Professional Affair
Projekt Mozaika
Silent Fury
1993 Dvojitý úder
Marked for Murder (TV film)
Pochod časem
Ve chvíli vášně
Wild Cactus
1992 Legenda o vlčích horách
Maniac Cop III - Odznak mlčení
Shadow of the Dragon
Smrtící mstitel
Summoned, The
Žabí město 2
1991 Beastmaster 2 - Pán šelem: Branou času
Gangsteři
Killer's Edge, The
Policajt samurai
The Big Sweat
Tichý oheň
1990 Dračí souboj
Gypsy
Killing American Style
Konečné řešení
Maniac Cop 2
Soultaker
Svět naruby
1989 Tango a Cash
Young Rebels
1988 Grotesque
Hra o život
Maniac Cop
Město ve slepé uličce
Oltář zla
Vražda na revanš
Vycvičen zabíjet
1987 Cherry 2000
The Night Stalker
1985 Flesh and Bullets
Hellhole
Hot Chili

TV seriály

2010 Obscurus Lupa Presents (TV seriál) - a.z.
1990 Flash (TV seriál)
1985 Měsíční svit (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace