Reklama

Reklama

Max Burton

Max Burton

nar. 21.06.1872
Votice u Sedlčan, Rakousko-Uhersko

zem. neznámo kde a kdy

Biografie

Dnes zapomenutý a bohužel ani nepřipomínaný umělec Max Burton patřil na počátku 20. století ke známým a velmi populárním osobnostem mnoha kabaretů. Narodil se, jako Maximilián Pollák do židovské rodiny Zikmunda Polláka a jeho ženy Sali roz. Raichsové. Celá jeho rodina se záhy přestěhovala do Prahy.

Max Pollák se celý život pohyboval v obchodě, kde to dotáhl na prokuristu známého oděvního obchodu Stránský v Praze. Ale zároveň od roku 1904 vystupoval pod jménem Burton, ale i Burtoň, ve velké řadě pražských kabaretů (U Štajgrů, U Palmů, U Labutě). Vystupoval s několika figurkami jako břichomluvec.

Bohužel, tak jak byl populární v kabaretech, filmový svět ho neprávem opomíjel. V polovině 30. let mu sice nabídl na 10 rolí, ale jednalo se pouze o nedůstojné epizodky, či spíše role komparzního charakteru.

První filmovací rok byl 1934, kdy si zahrál ve čtyřech filmech. Žena, která ví co chce (člen správní rady), U nás v Kocourkově (velitel ostrostřelců), Poslední muž (bývalý spolužák pana Kohouta) a Grandhotel Nevada (člen lékařské komise).

V roce 1935 si zahrál ve třech filmech. Jedna z milionu (soused paní Emilie), Klub tří (hráč v herně) a Vdavky Nanynky Kulichovy (host v hospodě, pan Havrda). Ve svém posledním filmovacím roce 1936 natočil dva filmy – Komediantská princezna (host v hospodě) a Světlo jeho očí (host v lázních).

Z jeho osobního života je známo, že se v roce 1897 v Praze na Smíchově oženil s Terezii Lecknerovou (1868-19??). Manželství však bylo však po dlouhých 34 let rozvedeno a Max se v roce 1934 ve svých 62 letech znovu oženil, a to s Františkou Pirtschmigovou (1883-19??)

Jeho další osud po roce 1937, kdy se odstěhoval do Kyjích u Jičína, není znám. Neznámé je i datum a místo jeho úmrtí.

JA.RO.KO.

Herec

Ovládací panel

Reklama

Reklama