foto

James Brown

  • nar. 3.5.1933
    Barnwell, South Carolina, USA
  • zem. 25.12.2006 (73 let)
    Atlanta, Georgia, USA

Biografie

James Joseph Brown přezdívaný „Mr. Dynamite“ nebo „The Godfather of Soul“ se narodil se 3. května 1933 v Jižní Karolíně, USA. Dětství měl poznamenané rozvodem rodičů, častým stěhováním a chudobou. Předčasně ukončil školní vzdělání, živil se sám už v raném věku a poznal úskalí života na ulici. Kromě originálního pěveckého projevu byl i výborným kytaristou, bubeníkem a pianistou, hudebním skladatelem a vydavatelem. V neposlední řadě byl také výborným tanečníkem a showmanem. Zásadním způsobem ovlivnil vývoj soulu a funku. Díky svému sociálnímu cítění se stal i duchovním vůdcem a idolem americké černošské populace.

V r. 1954 zakládá vokální gospelovou skupinu The Famous Flames. Jejich prvním úspěšným singlem je skladba Please, Please, Please (1956). Prvním velkým hitem je o tři roky později Try Me. Velkého albového úspěchu se Brown dočkal s deskou Live At The Apollo (1963). 60. léta jsou už ve znamení jeho velké popularity a pravidelně dosahuje na špičky R&B žebříčků. Mezi největší hity tohoto období patří Prisoner Of Love (1963), Papa´s Got A Brand New Bag (1965 - oceněno Grammy), I Got You (I Feel Good - 1965), It´s A Man´s Man´s Man´s World (1966) a I Got A Feelin´ (1968). V r. 1971 přestupuje k vydavatelství Polydor Records a mění obsazení své skupiny The JB´s. I následující roky ale zůstává uznávanou a úspěšnou hvězdou. Výrazně se prosadil např. albem Bodyheat (1976). Posledním jeho albem je Universal James (1993).

V 80. letech se Brown objevil i jako herec v několika filmech, např. DOKTOR DETROIT (1983); ROCKY IV (1985), SVATÝ MUŽ (1998). V muzikálu Johna Landise BLUES BROTHERS 2000 (1998) mohl i zpívat a hrál také v několika seriálech, třeba v kultovním MIAMI VICE (1984).

V posledních letech se o Jamesovi mluvilo bohužel spíš v souvislosti s jeho „skandálním“ soukromým životem. Jeho osoba byla konfrontována také s drogami, za které byl několikrát odsouzen. Má hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Před Vánocemi 2006 dostal zápal plic, kvůli němuž musel být převezen do nemocnice Emory Crawford Long Hospital v Atlantě, kde 25. prosince zemřel. Ovlivnil mnoho příštích umělců, jedním z nich byl jeho celoživotní věrný fanoušek Michael Jackson, který se s ním rozloučil jak jinak než zpěvem a tancem.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2002 The Hire: Beat the Devil
Tuxedo
1998 Blues Brothers 2000
Svatý muž
1997 Soulmates
1985 Rocky IV
1983 Doktor Detroit
1980 Bratři Bluesovi

TV seriály

1993 Simpsonovi (TV seriál)
Bartovo vnitřní dítě (S05E07)
1986 Amen (TV seriál)
Throb (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)

Dokumentární

2017 Mr. Pori Jazz - a.z.
2015 The Power of Soul - a.z.
2014 Mr. Dynamite: The Rise of James Brown - a.z.
2013 Americká 60. léta (TV seriál) - a.z.
2008 Night James Brown Saved Boston, The (TV film)
2006 Frankie Laine: An American Dreamer - a.z.
Glastonbury
TV Junkie
2003 Lovci bankovek
Soul Man: Isaac Hayes (TV film)
2000 It's Only Rock 'n' Roll
1997 Behind the Music (TV seriál)
1996 Muhammad Ali: Na vrcholu
1995 The Concert for the Rock and Roll Hall of Fame (koncert)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 5 (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)
1985 American Masters (TV seriál)

Hudební videoklipy

1991 MC Hammer - 2 Legit 2 Quit (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

1973 Black Caesar
Slaughter's Big Rip-Off

TV pořady

1976 Future Shock (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Jennifer Lopez - Get Right (hudební videoklip)
1993 Janet Jackson - That's the Way Love Goes (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
1998 Howard Stern Radio Show, The (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1995 Si on chantait (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1992 Howard Stern Interview, The (TV pořad)
1991 Party for Richard Pryor, A (TV pořad)
1985 American Bandstand's 33 1/3 Celebration (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1976 Future Shock (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1971 Soul Train (TV pořad)
1969 Playboy After Dark (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1961 The Mike Douglas Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Producentská filmografie

TV pořady

1976 Future Shock (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace