foto

Szabolcs Hajdu

  • nar. 26.1.1972 (47 let)
    Debrecen, Maďarsko

Biografie

Maďarský režisér Szabolcs Hajdu, který patří (společně s Györgym Pálfim, Benedekem Fliegaufem čo Kornelém Mundruczóem) k nejvýraznějším mladým tvůrcům své země, uvede na LFŠ v české předpremiéře svůj nejnovější snímek Bibliotheque Pascal, který pro domácí distribuci koupila Asociace českých filmových klubů. Tento film bude na podzim uveden v českých kinech.

Hajdu se narodil roku 1972 ve východomaďarském Debrecínu. Studoval v Budapešti na filmové a divadelní univerzitě a chvíli se živil jako herec. Poté, co režíroval několik krátkých filmů, debutoval s celovečerním snímkem Mizerné věci (2001, film uveden na LFŠ 2009) díky kterému byl oceněn jako nejlepší mladý maďarský tvůrce na Maďarském filmovém týdnu 2000.

Celou řadu cen z prestižních filmových festivalů si odnesly i jeho další dva celovečerní filmy: Tamara (2004) a především snímek Bílé dlaně (2006), fascinující příběh gymnastického drilu s dokonale sestříhanými a rytmizovanými sekvencemi, nadchnul diváky na celém světě.

Nejnovější Hajduův počin Bibliotheque Pascal (2009) získal cenu za nejlepší maďarský film loňského roku a v mezinárodní premiéře bude uveden na MFF Sarajevo, v průběhu LFŠ 2010. V sobotu 31.7. pak Szabolcs Hajdu přiletí přímo ze Sarajeva a uvede svůj snímek před publikem v Uherském Hradišti.

Zdroj: Asociace českých filmových klubů

Režijní filmografie

Filmy

2016 Rodinné štěstí
2015 The Gambler
2014 Přelud
2010 Bibliotheque Pascal
East Side Stories
2007 Off Hollywood (TV film)
2006 Bílé dlaně
2004 Tamara
2001 Macerás ügyek
1998 Kicsimarapagoda
1997 Necropolis

TV seriály

2000 Valaki kopog (TV seriál)

Dokumentární

2017 Kanzoli

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Rodinné štěstí
2015 The Gambler
2014 Přelud
2010 Bibliotheque Pascal
2007 Off Hollywood (TV film)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce