foto

Harald Paulsen

  • nar. 26.8.1895
    Elmshorn, Německá říše
  • zem. 4.8.1954 (58 let)
    Berlín, Německo

Biografie

Harald Johannes David Paulsen debutoval v roce 1913 v hamburském městském divadle. Roku 1915 byl odveden do armády, v roce 1917 byl převelen k frontovému divadlu v Mitau. Roku 1919 přesídlil do Berlína a během své kariéry prošel mnoha zdejšímy divadly. Jako první podepsal smlouvu s Německým divadlem (Das Deutsche Theater) v Berlíně. Toto divadlo bylo v poválečných letech pro mnoho divadelních herců odrazovým můstkem k filmové kariéře. Historie tohoto "genius loci" by si vyžadovala samostatný článek. Ti starší si určitě vzpomenou na silvestrovské vystoupení Miloše Kopeckého, jako Meckieho Messera z opery Tři groše. Stejný úspěch ve stejné roli slavil i Harald Paulsen v roce 1928 jako člen Theater am Schiffbauerdamm.

Po patnácti letech, odehraných na jevišti a třinácti filmových rolí si přibral i roli manažéra. V roce 1938 se stal intedantem operetního divadla Theater am Nollendorfplatz. Dokázal si získat přízeň sponzorů, žehlit drobné průšvihy a udržet na uzdě rozpočet. Nadále hrál, režiséroval, několik operet odzpíval. Divadlo vedl do roku 1945. Během své kariéry natočil přes dvacet němých a devadesát zvukových filmů.

Charakteristické pro něj byl rychlý, až hektický způsob života bez odpočinku, včetně velmi rychlé chůze a mluvení. Při hraní musel být kolegy a režiséry "bržděn". Harald Paulsen podlehl 4. srpna 1954 v altonské nemocnici následkům infarktu. Jeho syn Uwe Paulsen (*1944 +2014) byl taktéž hercem.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1954 Die kleine Stadt will schlafen gehen
Die schöne Müllerin
Sanatorium total verrückt
1953 Das Nachtgespenst
Tobias Knopp, Abenteuer eines Junggesellen
1952 Das letzte Rezept
Einmal am Rhein
Klettermaxe
Wochenend im Paradies
1951 Die Dame in Schwarz
Sensation in San Remo
1950 Meine Nichte Susanne
Sensation im Savoy
1949 Gesucht wird Majora
1948 Das kleine Hofkonzert
1945 Zářící stíny
1944 Hra
Sedm záhadných dopisů
1943 Dr. Terror's House of Horrors - a.z.
Floh im Ohr
Geliebter Schatz
Symfonie života
1942 Die Nacht in Venedig
Meine Frau Teresa
Weiße Wäsche
1941 Brigita řádí
1940 3 Codonas
Bismarck
Die gute Sieben
Hvězda z Ria
1939 Hudba a láska
Kennwort Machin
Policejní akta Fabreani
Wir tanzen um die Welt
1938 Heiratsschwindler
Když hvězdy svítí
Mordsache Holm
Schüsse in Kabine 7
Stíny nad přístavem
Svatá lež
1937 Gabriela hledá dobrodružství
Krach und Glück um Künnemann
Netopýr
Signal in der Nacht
Vládce
Ústřicová Lily
1936 Ave Maria
Eskapade
IA in Oberbayern
Kdybychom andělé byli...
Lachende Dritte, Der
Meziaktí
Traumulus
1935 Der mutige Seefahrer
Frischer Wind aus Kanada
Künstlerliebe
Oberwachtmeister Schwenke
Sie und die Drei
Stradivari
Tanečnice
UFA-Märchen
Unter vier Augen
1934 Besuch am Abend
Der Kühne Schwimmer
Děvče víří světem
Ich sing' mich in dein Herz hinein
1933 Die kleine Schwindlerin
Ideale Wohnung, Eine
Lustige Kleeblatt, Das
Smaragdový náhrdelník
1932 Liebe, Scherz und Ernst
Tisíc za jednu noc (německá verze)
Unheimliche Geschichten
1931 Die Blumenfrau von Lindenau
Jeho Veličenstvo Krise
Můj Leopold
Píseň života
1930 Alraune
Die zärtlichen Verwandten
Stunde Glück, Eine
1928 Flitterwochen
1926 Abenteuer eines Zehnmarkscheines, Die
1925 Abenteuer der Sybille Brandt, Das
Der Demütige und die Tänzerin
Schatten der Weltstadt
1924 Mensch gegen Mensch
1923 Das Mädel aus der Hölle
Die Männer der Sybill
1922 Die schwarze Schachdame
Graf Festenberg
Sie und die Drei
1921 Beute der Erinnyen, Die
Das gestohlene Millionenrezept
Der Liebling der Frauen
Ilona
Schicksalstag, Der
1920 Blut der Ahnen, Das
Die Nacht der Königin Isabeau
Genuine

Dokumentární

1963 Lieblinge unserer Eltern (TV seriál) - a.z.

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky