foto

Mady Rahl

  • nar. 3.1.1915
    Berlín-Neukölln, Německá říše
  • zem. 29.8.2009 (94 let)
    Mnichov, Německo

Biografie

Mady Rahl, rozená Edith Gertrud Meta Raschke, byla německá šansoniérka a herečka. Její otec měl, jako kovotepec a rytec umělecké vzdělání. Po absolvování vyšší dívčí školy brala zdokonalovací kurzy těsnopisu a psaní na stroji. Pracovala jako sekretářka a účetní a během této doby začala studovat tanec a divadlo.

V roce 1935 nastoupila k městskému divadlu v Lipsku. Zde se seznámila s režisérem Detlefem Sierkem a během roku 1936 natočila své první tři filmy. V roce 1937 hrála v detektivce TRUXA, která ji dostala do podvědomí diváků. Následovaly filmy ZU NEUEN UFERN, v kterém si zahrála subretu a revuefilm HALLO JANINE, kde v roli Bibi sekundovala Marice Rökkové a Johannesovi Heestersovi.

Po válce se tato Berlíňanka s „nezapomenutelným" hlasem přestěhovala do Mnichova, kde hrála v divadle Kleine Komödie am Max II. Ředitelem tohoto divadla byl Gerhard Metzner, který jako jeden z prvních obdržel od americké okupační správy divadelní licenci. Ačkoliv byl svými společníky od svého záměru odrazován, odmítl kabaret a čtyřikrát ročně uváděl premiéru některé americké divadelní hry, s kterými slavil velký úspěch. Jednak v Německu byl po válce hlad po všem americkém, za druhé americká divadelní tvorba je oproti filmové výrazně kvalitnější a za třetí společenská smetánka dávala vždy přednost prezentaci v divadle.

Pro Mady Rahl znamenalo toto působiště druhý sňatek a hlavní ženskou roli ve filmu SAG' DIE WAHRHEIT z roku 1946. Jejím mužským partnerem byl Gustav Fröhlich a tento film se považuje za první poválečný film, natočený v „západním" sektoru. V roce 1951 si zahrála Biancu Monnierovou v detektivce DIE DAME IN SCHWARZ, která byla úspěšná uváděna i ve světě. V roce 1956 hrála v hudebním DER FREMDENFUEHRER VON LISSABON, kde hlavní mužskou roli vytvořil švýcarský zpěvák Vico Torriani. S rozvojem televize si prošla seriály, jako např. TATORT, DEM TAETER AUF DER SPUR, DER KOMMISSAR, POLIZEIRUF 110, DIE GLUECKLICHE FAMILIE a DIE WICHTERS VON NEBENAN.

Kromě hraní se Mady Rahl věnovala malování a dabingu. Měla několik výstav. Z amerických hereček nadabovala Lucille Ballovou a pro film ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ namluvila vévodkyni. Mady Rahl hrála v 63 filmech. Byla třikrát provdána a třikrát rozvedená. Jedním z manželů byl filmový producent Wilhelm Sperber. Ke sklonku života se potýkala s vážnými zdravotními problémy. Téměř slepá, postižená stařeckou demencí zemřela 29. srpna 2009 v nemocnici v Mnichově - Bogenhausenu. Její ostatky byly uložené 6. září na mnichovském hřbitově Nordfriedhof.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2004 Polizeiruf 110 - Vater unser (TV film)
1992 Kein pflegeleichter Fall (TV film)
1983 Das Gesicht auf der Wand (TV film)
1982 Das blaue Bidet (TV film)
1975 Ein Fall für Sie! - Sonnenschein bis Mitternacht (TV film)
1973 Täter auf der Spur - Blinder Haß, Dem (TV film)
Täter auf der Spur - Stellwerk 3, Dem (TV film)
1972 Täter auf der Spur - Kein Hafer für Nicolo, Dem (TV film)
1970 Faust auf eigene Faust (TV film)
1969 Täter auf der Spur - Familienärger, Dem (TV film)
1967 Třetí rukavice (TV film)
1964 Tim Frazer jagt den geheimnisvollen Mister X
Tom und seine Söhne (TV film)
Unartige Lieder (TV film)
1963 Hochzeit am Neusiedler See
1960 Nacht fiel über Gotenhafen
1959 Ein Tag, der nie zu Ende geht
Nocturno im Grand Hotel (TV film)
1958 Der Page vom Palast-Hotel
Mit Eva fing die Sünde an
1957 Der Jungfrauenkrieg
Die respektvolle Dirne (TV film)
Ober zahlen
Žraloci a malé ryby
1956 Der Fremdenführer von Lissabon
Der Mörder kommt um elf (TV film)
K. und k. Feldmarschall
Roter Mohn
Stimme der Sehnsucht
1954 Drei vom Varieté
Sanatorium total verrückt
1952 Der Komödienstadel - Der weißblaue Löwe
Der Mann in der Wanne
Die Wirtin von Maria Wörth
1951 Die Dame in Schwarz
Grenzstation 58
Rausch einer Nacht
1950 Schuß um Mitternacht
Skandal in der Botschaft
1949 Der blaue Strohhut
Die Nacht der Zwölf
Dreimal Komödie
1946 Sag' die Wahrheit
1945 Die tolle Susanne
Šiva a šibeniční kvítek
1944 Konzert, Das
Sedm záhadných dopisů
1943 Tonelli
1942 Die heimlichen Bräute
Geliebte Welt
Meine Frau Teresa
Měj mě rád
1941 Der Trichter Nr. 12
Krach im Vorderhaus
Wir erinnern uns gern - a.z.
1940 Der dunkle Punkt
Mein Mann darf es nicht wissen
Povedení šibalové
Weißer Flieder
1939 Fräulein
Noc v hotelu Savoy
Stimme aus dem Äther, Die
Tanečnice Janina
War es der im 3. Stock?
1938 Bylo to v noci májové....
1937 Fremdenheim Filoda
Husaren heraus
K novým břehům
Miláček žen
Pat a Patachon v ráji
Truxův záhadný případ
U moře se nehřeší...
Zweimal zwei im Himmelbett
1936 Blinde Passagiere
Geheimnisvolle Mister X, Der
Ulička v ráji (německá verze)
1934 Zwei Genies

TV seriály

1988 Feuerbohne e.V. (TV seriál)
1971 Volejte policii 110 (TV seriál)
1958 Stahlnetz (TV seriál)

Dokumentární

2005 Filmlegenden. Deutsch (TV film)
1993 Shiva und die Galgenblume - Der letzte Film des Dritten Reiches (TV film)
1992 Wenn ich sonntags in mein Kino geh'... (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky