Reklama

Reklama

Lung Chien

Lung Chien

nar. 31.07.1916
Čína

zem. 28.05.1975 (58 let)
Taipei, Tchaj-wan

Biografie

Čínský režisér, scénarista, herec a producent Lung Chien je také znám pod jménem Kim Lung a narodil se v roce 1916 v Číně. V mládí se přestěhoval na Tajvan a poprvé se do světa filmu zapsal jako scénarista v zapomenuté tajvanské drámě Ba Mao Chuan (1953). Další tři scénáře ke třem thrillerům mu byly zfilmovány až ke konci 50.let, kdy byl dvakrát obsazen i jako herec.

Jeho první režijní počin byla limonáda Love Diary (1959). Jeho scénářů si všímá tajvanský nízkorozpočtový režisér Li Chuan-Hsi a během 60.let se Lung Chien stává jeho dvorním rukopiscem. Do konce 60.let stihne napsat na tři desítky různorodých scénářů. Lung Chien vycházel svými scénáři vstříc všem možným žánrům. Neměl problém psát sci-fi, akčňáky, fantasy, limonády ani martial arts flicky.

Největší úspěch však měl na režisérské štokrli. Během 60.let všestranný Lung Chien režíruje dvě desítky snímků do kterých nejčastěji obsazoval charakterního herce Wong Juna, ale úzké přátelství sdílel i s kolegou režisérem Ulyssesem Au-Yeungem. Úspěch získává až v sedmé dekádě martial art celulojdem Bravest Revenge (1970), kterým pomohl rozjet kariéru slavné herečce Polly Kuanové a skutečný průlom přichází s mlátičkou Boxers of Loyalty and Righteousness (1972) s hvězdou Wangem Yu a krásnou Sun Chia Ling. Film měl veliký úspěch a otevřel Lung Chienovi oči, jelikož ve svých nízkorozpočtovým filmech využíval vyhrádně jedny a ty samé neznámé tváře. Taekwondo um a zjev herečky Sun Chia Ling uchvátil Lung Chiena natolik, že ji nabídl roli v zapomenutém akčním hitu Tiger (1972), kde se podařilo získat i výborného karatistu Jasuaki Kuratu.

Největší boom zažívá Lung Chien v následujícím roce, kdy se blýskl rovnou pěti hity. Bojový snímek s názvem Wang Yu, King of Boxers (1973) mluví za vše. Herečku Suen Chia Ling znovu využívá pro rubárnu The Angry Hero (1973) a s Yasuaki Kuratou natáčí dva excelentní kousky Gold Snatchers (1973) a One by One (1973). Za zmínku stojí ještě Queen of Fist (1973), kde zazářila postarší dáma a zároveň právoplatná singapůrská šampiónka Tse Gam-Guk. V následujícím roce zaujal výborným flickem Fatal Strike (1974) s Yasuaki Kuratou a taekwondistou Kang Chinem. Tragická smrt však ukončila jeho slibnou kariéru. Nebylo mu ani 59 let, když v roce 1975 umřel. Jeho poslední zářez byl zapomenutý film Lo Yang Bridge (1975).

Epistemolog

Režisér

Reklama

Reklama