Reklama

Reklama

Marlis Ginalská

Marlis Ginalská

nar. 13.03.1913
Olomouc, Rakousko-Uhersko

zem. neznámo kde a kdy

Biografie

Herečka a především operetní subreta s exoticky znějícím jménem Marlis Ginalská se narodila do smíšené rodiny. Její otec byl Polák, Stanislav Ginalský, a byl policejním radou. Maminka, Zdena roz. Zemanová, pocházela z Čech.

Marlis se narodila jako Marie Eliška Ginalská. Jako umělecké jméno použila první tři písmena prvního jména a druhé až čtvrté písmeno z druhého jména. Z počátku ještě i užívala podobu svého jména jako Marliška Ginalská.

Bohužel i ona patří k velké skupině herců, o kterých nejsou skoro žádné informace. Od roku 1931 až do roku 1934 hrála a zpívala v Moravskoslezském Národním divadle v Ostravé, kde za dobu působení odehrála na 20 rolí. Např. „U sv. Antoníčka“ (Marina), „Právo na hřích“ (služka) aj.

V sezoně 1932/33 hostovala i v divadle v Českých Budějovicích, později na začátku 40. let vystupovala i v Moderním divadle J. Koldovského. Film jí bohužel opomíjel, a tak tuto krásnou ženu múžeme spatřit jen v jediném filmu z roku 1933, Ze světa lesních samot, kde si zahrála Zdenu Kořanovou, které se nezamlouvá tvrdý život v lesní samotě.

V roce 1941 pouze nazpívala píseň „Tančíme kankán“ pro film Rukavička. Ještě v tomto roce 1941 přesídlila do Polského Krakova a mizí tak navždy stopa po této operetní subretě a herečce.

JA.RO.KO.

Herečka

Reklama

Reklama