foto

Cecil B. DeMille

  • nar. 12.8.1881
    Ashfield, Massachusetts, USA
  • zem. 21.1.1959 (77 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA

Biografie

Cecil Blount DeMille se narodil 12. srpna 1881 v Ashfieldu ve státě Massachusetts. K umění měl již od plenek velmi blízko, jelikož jeho rodiče Henry Churchill a Beatrice DeMille psali divadelní hry. Jeho rodiče velmi úzce spolupracovali s newyorský režisér a divadelní producent Davidem Belascem, oslavovaným divadelním impresáriemse konce 19. století. Pompézní naturalismus jeho inscenací hrál určující roli při utváření stylu celé jedné epochy.

Henry DeMille zemřel, když bylo malému Cecilovi dvanáct let. Matka živila rodinu výukou dcer z lepších rodin a provozováním divadelní společnosti. Vzhledem k tomu, že byl příliš mladý, než aby se přihlásil do americko-španělské války - to Cecil B. DeMille po celý svůj život zdůrazňoval -, zapsal se na Academy of Dramatic Arts v New Yorku a roku 1900 debutoval. Až do roku 1912 byl vázán smlouvou u společnosti své matky. Po zpřetrhání těchto rodinných pout se postavil na vlastní nohy - spolu se Samem Goldwynem a Jessiem L. Laskym zakládají společnost Jessy L. Lasky Feature Play Co., z níž později vyrůstá Paramount. Jeho prvním velkým úspěchem se stala komedie THE CHEAT (1915). Až do monstrózního biblického filmu THE TEN COMMANDMENTS (1923, remake 1956) byly společenské komedie žánrem číslo jedna. Filmy jako THE GOLDEN CHANCE nebo ROZMARY OSUDU jsou dnes sice dávno zapomenuty, ale v dobách své největší slávy plnily americká kina statisíci dychtivých diváků. DeMille začal své filmy brzy produkovat sám. Patřil mezi vůbec první tvůrce, kteří organizovali dotazovací akce u publika, aby následně přizpůsobili své filmy podle jejich přání, ale aby také snáze zjistili náměty svých dalších děl.

Potenciál rozhlasu rozpoznal Cecil B. DeMille také dříve než ostatní. Od 1. června 1936 produkoval pro Lux Radio Theatre of the Air rozhlasové hry. Tyto rukopisy představovaly druhotné využití filmových scénářů. Jeho angažmá za 100 000 dolarů skončilo velmi náhle, když odmítl zaplatit povinný příspěvek ve výši jednoho dolaru American Federation of Radio Artists.

Kariéra herců Glorie Swanson, Claudette Colbert a Charltona Hestona byla rolemi v DeMillových spektáklech podstatně urychlena. Komerčně byl až do čtyřicátých let 20. století nejúspěšnějším režisérem Hollywoodu. V období McCarthyho represí patřil tento zakladatel zavile konzervativní nadace DeMille Foundation of Political Freedom mezi nenávistné štváče. Umírá 21. ledna 1959.

Borec3

Herecká filmografie

Filmy

1958 Pirát
1957 The Buster Keaton Story
1956 Desatero přikázání
1952 Největší představení na světě
Son of Paleface
1950 Sunset Blvd.
1947 Jens Månsson i Amerika
Jens Mĺnsson i Amerika
KTLA Premiere (TV film)
Neporažená
Variety Girl
1944 The Story of Dr. Wassell
1942 Karibští piráti
Star Spangled Rhythm
1941 Glamour Boy
1940 North West Mounted Police
1937 Poslední vlak od Madridu
1930 Estrellados
Madam Satan
Snadno a rychle
1927 Life in Hollywood No. 1
1923 Hollywood
1914 Indiánská nevěsta

Dokumentární

2016 The Lost City of Cecil B. DeMille - a.z.
2011 All Watched Over by Machines of Loving Grace (TV seriál) - a.z.
2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
2007 Why Be Good? Sexuality & Censorship in Early Cinema - a.z.
2004 Cecil B. DeMille: American Epic (TV film)
2003 Sex at 24 Frames Per Second - a.z.
1999 Hollywood a Bible (TV film)
1984 Going Hollywood: The '30s
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1957 Heart of Show Business, The
1952 Screen Snapshots: Hollywood Night Life
1951 Screen Snapshots: The Great Director
1945 Screen Snapshots Series 25, No. 1: 25th Anniversary
1939 March of Time: The Movies Move On
The Movies March On - a.z.
1935 Hollywood Extra Girl
1934 Hollywood You Never See, The
1933 Hollywood on Parade No. A-9
Hollywood on Parade No. B-5
1931 Screen Snapshots Series 10, No. 6
1923 Screen Snapshots, Series 3, No. 23
Screen Snapshots, Series 4, No. 7
1922 A Trip to Paramountown
Screen Snapshots, Series 3, No. 1
1921 Screen Snapshots, Series 2, No. 1-F

Producentská filmografie

Filmy

1956 Desatero přikázání
1952 Největší představení na světě
1949 Samson & Dalila
1947 Neporažená
1944 The Story of Dr. Wassell
1942 Karibští piráti
1940 North West Mounted Police
1939 Union Pacific
1938 Bukanýr
1936 Velký Bill
1935 Křižáci
1934 Four Frightened People
Kleopatra
1933 This Day and Age
1932 Ve znamení kříže
1931 The Squaw Man
1930 Madam Satan
1929 Bezbožná dívka
Dynamite
1928 Hold 'Em Yale
Walking Back
1927 Král králů
The Angel of Broadway
Vanity
Vládce oceánu
White Gold
1926 Her Man o' War
Plavci na Volze
The Cruise of the Jasper B
Whispering Smith
1925 The Coming of Amos
The Road to Yesterday
Zlaté lože
1924 Feet of Clay
Triumph
1923 Adamovo žebro
Desatero přikázání
1922 Manslaughter
Saturday Night
1921 Fool's Paradise
Forbidden Fruit
The Affairs of Anatol
1920 Something to Think About
Why Change Your Wife?
1919 Don't Change Your Husband
For Better, for Worse
Rozmary osudu
1918 Old Wives for New
The Squaw Man
The Whispering Chorus
Till I Come Back to You
We Can't Have Everything
1917 Lost and Won
Romance zlatých polí
The Devil-Stone
The Little American
The Woman God Forgot
1916 Heart of Nora Flynn, The
Joan the Woman
Maria Rosa
The Dream Girl
The Trail of the Lonesome Pine
1915 Carmen
Chimmie Fadden
Chimmie Fadden Out West
Kindling
Temptation
The Arab
The Captive
The Cheat
The Girl of the Golden West
The Golden Chance
The Unafraid
The Wild Goose Chase
Warrens of Virginia, The
1914 Brewster's Millions
Indiánská nevěsta
Rose of the Rancho
The Call of the North
The Ghost Breaker
The Man from Home
What's His Name

Režijní filmografie

Filmy

1956 Desatero přikázání
1952 Největší představení na světě
1949 Samson & Dalila
1948 California's Golden Beginning
1947 Neporažená
1944 The Story of Dr. Wassell
1942 Karibští piráti
1940 North West Mounted Police
1939 Union Pacific
1938 Bukanýr
1936 Velký Bill
1935 Křižáci
1934 Four Frightened People
Kleopatra
1933 This Day and Age
1932 Ve znamení kříže
1931 The Squaw Man
1930 Madam Satan
1929 Bezbožná dívka
Dynamite
1928 Walking Back
1927 Král králů
1926 Plavci na Volze
1925 The Road to Yesterday
Zlaté lože
1924 Feet of Clay
Triumph
1923 Adamovo žebro
Desatero přikázání
1922 Manslaughter
Saturday Night
1921 Fool's Paradise
Forbidden Fruit
The Affairs of Anatol
1920 Something to Think About
Why Change Your Wife?
1919 Don't Change Your Husband
For Better, for Worse
Rozmary osudu
1918 Old Wives for New
The Squaw Man
The Whispering Chorus
Till I Come Back to You
We Can't Have Everything
You Can't Have Everything
1917 Lost and Won
Romance zlatých polí
The Devil-Stone
The Little American
The Woman God Forgot
1916 Heart of Nora Flynn, The
Joan the Woman
Maria Rosa
The Dream Girl
The Trail of the Lonesome Pine
1915 After Five
Carmen
Chimmie Fadden
Chimmie Fadden Out West
Kindling
Temptation
The Arab
The Captive
The Cheat
The Girl of the Golden West
The Golden Chance
The Unafraid
The Wild Goose Chase
Warrens of Virginia, The
1914 Brewster's Millions
Indiánská nevěsta
Rose of the Rancho
The Call of the North
The Ghost Breaker
The Man from Home
The Man on the Box
The Master Mind
The Only Son
The Virginian
What's His Name

Scenáristická filmografie

Filmy

1925 The Night Club - divadelní hra
1917 Romance zlatých polí - divadelní hra
The Little American
1916 The Love Mask
1915 After Five - divadelní hra
Chimmie Fadden
Chimmie Fadden Out West
Kindling
The Captive - divadelní hra
1914 Lord Chumley - divadelní hra
The Circus Man
The Ghost Breaker
What's His Name

Spisovatelská filmografie

Filmy

1921 Forbidden Fruit - povídka

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace