Reklama

Reklama

Kamil Bešťák

Kamil Bešťák

nar. 14.06.1914
Petrozseny, Uhry, Rakousko-Uhersko

zem. 29.04.1994 (79 let)
Karlovy Vary, Karlovy Vary, Karlovarský kraj, Česko

Biografie

V srpnu roku 1959 přijal herec a režisér Kamil Bešťák angažmá v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech. Zůstal mu věrný až do své smrti v roce 1994. O jeho životě by mohl být napsán přímo román na pokračování. Narodil se v Rumunsku v části bývalého Rakousko-Uherska do rodiny nižšího finančního úředníka. Dětství prožil jednak v Maďarsku, jednak na Slovensku a nakonec rodina skončila v Kladně.

Když mu bylo 15 let, tak mu zemřela maminka. Otec pracoval stále na Slovensku. Aby se Kamil a jeho starší sestra Irena uživili, začal chlapec malovat malé obrázky, které sestra prodávala na trhu. Obrázky se líbily, a tak si Kamil troufl na studium na UMPRUM v Praze. Musel toho však brzy nechat, nebyly peníze. Co zbývalo? Hledat práci, čekat ve frontě na volné místo, většinou bez efektu.

Mladý muž vyrazil do světa. Zakotvil ve Středoslovenském divadle, načas koketoval i s činohrou Slovenského národního divadla. V roce 1935 zamířil do Pardubic. Od roku 1942 působil jako herec a režisér v Jihočeském divadle v Táboře, odkud počátkem roku 1945 odešel do Českých Budějovic. V červnu 1945 přešel, společně s polovinou budějovické činohry, do severočeských Teplic, kde až do roku 1957 režíroval i hrál.

Po zrušení činohry v Teplicích přijal angažmá v Karlovarském divadle. Původně jen na záskok, nakonec natrvalo. Zdaleka ne vše bylo klidné a jednoduché. Byly doby, kdy chyběly peníze na živobytí a těžko se žilo. V době ohrožení republiky německým fašismem v roce 1938 byl Kamil Bešťák mobilizován, sloužil na pevnůstkách nad Chomutovem v Krušných horách. Zažil tam i boje s ordnery. Za války se zapojil do odboje.

V roce 1974 dostal jako více intelektuálů v té době bojujících proti komunistickému zlu z divadla výpověď jako „osmašedesátník“. V šedesáti letech začal tedy pracovat jako strojník v Palivovém kombinátu Vřesová. Do milovaného divadla se mohl vrátit až koncem osmdesátých let a na jeho prknech hrál až do roku 1992. Milovníkům divadla zůstane v paměti řadou rolí i inscenací. Uveďme např. roli lorda Cavershama ve Wildově „Ideálním manželovi“, Jabba ve Williamsově „Sestupu Orfeově“, Prezidenta v Schillerových „Úkladech a lásce“, starého klauna v Olbrachtově „Bratru Žakovi“ či nezapomenutelného Bed'ara v Hubačově „Staré dobré kapele“.

Byl autorem scénáře a režisérem známého „Holdu Karla IV.“, kterým se zahajovala karlovarská lázeňská sezóna v letech 1968, 1969 a znovu v roce 1990. Vytvořil šestnáct menších i větších filmových rolí, působil i v televizních a rozhlasových hrách. Kamil Bešťák byl vždy posedlý divadlem, to byl jeho život, jeho láska. Díky divadlu poznal kus světa, mnoho herců, režisérů, ale také mnoho vděčných diváků.

hopu

Herec

Ovládací panel

Reklama

Reklama