foto

Miroslav Balajka

  • nar. 31.8.1950
    Hradec Králové, Československo
  • zem. 25.1.2009 (58 let)
    Praha, Česko

Biografie

Miroslav Balajka (1950–2009), scenárista a režisér, absolvoval režii na FAMU. Debutoval oceňovaným celovečerním rodinným snímkem Pětka s hvězdičkou (1985), následně režíroval drama Pravidla kruhu (1987) a komedii ...ani smrt nebere (1995). Věnoval se však především TV tvorbě, v jejímž rámci realizoval např. filmy Šaty dělají mrtvolu (1995) či Počkej, až zhasnu (2002), pohádku Malvína (2003) nebo divácky úspěšné seriály Ranč U Zelené sedmy (1996, 2000, 2004) a Škola Na Výsluní (2007).

Zlín Film Festival

Režijní filmografie

Filmy

2005 Psí kus (TV film)
2003 Malvína (TV film)
2002 Počkej, až zhasnu (TV film)
1999 Muž s duchem (TV film)
1996 ...ani smrt nebere
1995 Šaty dělají mrtvolu (TV film)
1992 Případ s černým vzadu (TV film)
Tvář za sklem (TV film)
1991 Poslední (TV film)
Červená knihovna (TV film)
1987 Pravidlá kruhu
1985 Pětka s hvězdičkou
1982 Králíci s moudrýma očima (TV film)

TV seriály

2009 Škola pro život (TV seriál)
Konec osmé třídy (E13)
Poslední parník (E12)
Armáda spásy (E11)
další epizody (13)
2007 Škola Na Výsluní (TV seriál)
Konec školy (E13)
Výlet (E12)
Křupky Danda (E11)
další epizody (13)
2005 Ranč U Zelené sedmy (TV seriál)
Jak kostky byly vrženy (S03E14)
Jak jsme se všichni drbali (S03E13)
Jak jsem málem přišel o život (S03E12)
další epizody (14)
2004 Nadměrné maličkosti (TV seriál)
Podle vlastních zásad (S01E02)
2000 Ranč U Zelené sedmy (TV seriál)
Jak se věštba splnila (S02E14)
Jak jsme měli kojence i Japonce (S02E13)
Jak Elis jela rallye (S02E12)
další epizody (14)
1998 Ranč U Zelené sedmy (TV seriál)
Jak jsme dostali všichni klaustrofobii (S01E14)
Jak maminka k zimnímu spánku ulehla (S01E13)
Jak do babičky vstoupil duch Dobromily Rettigové (S01E12)
další epizody (14)

Divadelní záznam

1993 Ze života hmyzu (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Filmy

1996 ...ani smrt nebere

Herecká filmografie

Filmy

1996 ...ani smrt nebere

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky