foto

Jiří Brdečka

  • nar. 24.12.1917
    Hranice, Rakousko-Uhersko
  • zem. 2.6.1982 (64 let)
    Praha, Československo

Biografie

Jiří Brdečka byl jednou z nejzajímavějších osobností českého filmu. Rozpětí jeho profesí a zájmů je obdivuhodné - kreslíř, filmový kritik, esejista, scenárista hraných i animovaných filmů a také režisér animovaných snímků. Napsal dvě knihy a byl také obsazován do menších rolí. Narodil se 24. prosince 1917 v Hranicích na Moravě do učitelské rodiny. Odmaturoval na reálném gymnáziu v Hranicích roku 1936. Potom pokračoval ve studiu na filozofické fakultě v Praze. Po uzavření vysokých škol (1939) pracoval jako úředník v Městském muzeu v Praze, v letech 1941 - 1942 jako tiskový referent Lucerna-filmu, poté pracoval v ateliérech kresleného filmu Pragfilm, od poloviny 1944 Nacional-film. V roce 1945 se stal redaktorem Lidových novin.

Od roku 1949 byl zaměstnán v Čs. státním filmu jako scénárista, dramaturg a režisér. Patřil k prvním pracovníkům studia Bratři v triku. Spolupracoval s Jiřím Trnkou, Janem Werichem a zejména pak s Oldřichem Lipským. Z jejich tvůrčí dílny vycházejí kultivované parodie jako LIMONÁDOVÝ JOE, ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA, nebo TAJEMNÝ HRAD V KARPATECH. Filmografie Jiřího Brdečky je ovšem daleko bohatší. Jako scénárista se podílel na Trnkových filmech CÍSAŘŮV SLAVÍK, SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ, STARÉ POVĚSTI ČESKÉ. Podle vlastních scénářů natočil kreslené filmy VZDUCHOLOĎ A LÁSKA, ŠPATNĚ NAMALOVANÁ SLEPICE a SLÓVCE M.

V roce 1957 se stal otcem, své jediné dcery, Terezy Brdečkové, která je úspěšnou a uznávanou novinářkou, spisovatelkou, filmovou kritičkou a redaktorkou. Jiří Brdečka zemřel 2.června 1982 v Praze.

Petr "contrastic" Kubíček

Scenáristická filmografie

Filmy

1981 Nešťastná svatba
Tajemství hradu v Karpatech
Zbojníkova žena
1980 Nepoznaný
Třináctá komnata prince Měděnce
1978 Láááska!
Princ a Večernice
1977 Adéla ještě nevečeřela
1975 Co jsem princi neřekla
Pro nemoc zavřeno
Píseň o harmonice
1974 Horníkova růže
1973 Smolíček
Tvář
1972 Román o růži (TV film)
1971 Jsouc na řece mlynář jeden
1970 Jak se moudrý Aristoteles stal ještě moudřejším
1969 Metamorfeus
Moc osudu
1968 Pomsta
Pražské noci
1966 Blaho lásky
Do lesíčka na čekanou
Proč se usmíváš, Mono Liso?
1965 Dezertér
1964 Limonádový Joe aneb Koňská opera - scénář, divadelní hra
Slóvce M
1963 Až přijde kocour
Tak na to?
Špatně namalovaná slepice
1962 Rozum a cit
Zmrzlý dřevař
1961 Baron Prášil
Člověk pod vodou
Šťastný lev
1960 Naše Karkulka
Závada není na vašem přijímači
Černá sobota
1959 Bombománie
Drahoušek Klementina
Pozor!
Sen noci svatojánské
Taková láska
1958 Jak se člověk naučil létat
1957 Snadný život
Vlčí jáma
1956 Ztracenci
1955 Obušku, z pytle ven!
1954 Byl jednou jeden král...
Severní přístav
1953 Kavárna na hlavní třídě
O skleničku víc
1952 Staré pověsti české
Velké dobrodružství
1951 Císařův pekař - Pekařův císař - scénář, původní scénář
1948 Císařův slavík
Vzducholoď a láska
1947 Andělský kabát
1946 Dárek
Pérák a SS
1944 Neposlušný zajíček

Dokumentární

1976 Dvojí život Josefa Hlinomaze
1961 Lidé za kamerou

Spisovatelská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1981 Tu es Petrus (TV film)
1977 Adéla ještě nevečeřela
1963 Spanilá jízda
1961 Strop (studentský film)
Šťastný lev

Dokumentární

2017 Universum Brdečka - a.z.
1986 Lááásky Jiřího Brdečky
1971 Malá reportáž o smíchu (TV film)

Host

TV pořady

1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(117)