foto

Jaroslav Filip

  • nar. 22.6.1949
    Hontianske Moravce, Slovensko, Československo
  • zem. 11.7.2000 (51 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Skladateľ, umelec, komik a herec Jaro Filip sa narodil 22. júna 1949 na strednom Slovensku v Hontianskych Moravciach, v okrese Krupina do učiteľskej rodiny. Vyštudoval konzervatórium v Žiline a v rokoch 1971 až 1976 študoval filmovú dramaturgiu na VŠMU v Bratislave.

Ešte počas štúdia hrával so skupinou Petra Lipu Blues Five, neskôr s YPS-om. Jeho najvýraznejšia spolupráca však bola s Dežom Ursinym, s kapelou Provisorium, kde pôsobil ako klavirista. Po skončení školy pracoval ako redaktor Slovenského rozhlasu, neskôr ako dramaturg Poetického súboru Novej scény v Bratislave. Herecké skúsenosti naberal v Divadle U Rolanda či v trnavskom Divadle pre deti a mládež.

Od pádu bývalého režimu sa venoval mnohým aktivitám. Nahral tri albumy. V roku 1996 to bol Meditation for Piano, v tom istom roku vydal aj album Cez okno a o dva roky neskôr vyšiel album Ten čo hrával s Dežom. Podieľal sa na tvorbe desiatok albumov Deža Ursinyho, napríklad Modrý vrch či Na ceste domov. Jeho skladateľský talent bol známy aj hudobníkom za riekou Moravou, s ktorými taktiež dlhé roky spolupracoval. Svojou troškou prispel k tvorbe Hany Hegerovej, Ivete Bittovej, Jiřímu Stivínovi či Jaromírovi Nohavicovi.

Najznámejšie je však legendárne zoskupenie Jaro Filip, Milan Lasica a Július Satinský - kamaráti, umelci a komici, ktorí spolu účinkovali v relácii Ktosi je za dverami, v Štúdiu S a na albumoch Bolo nás jedenásť z roku 1981 či Sťahovaví vtáci z roku 1990. K nezabudnuteľným a výnimočným patrí aj hudobná spolupráca s Richardom Müllerom, z ktorej vzišli skladby ako Milovanie v daždi, LSD či Cigaretka na dva ťahy. Filipove skladby zazneli aj v mnohých filmoch, napríklad v komédii Rivers of Babylon od režiséra Vlada Balca z roku 1998. Divácka verejnosť si Filipovu hudbu pamätá aj z inscenácií trnavského divadla, Činohry Slovenského národného divadla a divadla Nová scéna, napríklad z divadelných predstavení Tri sestry, Cyrano z Bergeracu a Pokus o lietanie. Zložil aj hudbu k známemu seriálu Silvánovci, ktorý bol jedeným z prvých hraných seriálov z produkcie komerčnej televízie v samostatnom Slovensku.

Televíznym a rozhlasovým fanúšikom je známy aj ako humorista z viacerých programov. Už od začiatku deväťdesiatych rokov prostredníctvom nich prednášal svoje názory na aktuálne politické dianie na Slovensku, spolu s kolegami Štefanom Skrúcaným, Mirom Nogom, Zuzanou Tlučkovou, Rasťom Piškom a Stanom Radičom. Najväčší úspech slávil s programami Apropo na niekdajšom rádiu Twist, Apropo TV v Slovenskej televízii a napokon Telecvoking v komerčnej televízii Markíza, v ktorom si ako prvý v novej ére dovolili kritizovať vládu a upozorňovať na chyby vládnej garnitúry. V roku 1999 sa spolupráca Jara Filipa a Stana Radiča so Štefanom Skrúcaným, Mirom Nogom, Zuzanou Tlučkovou a Rastislavom Piškom skončila a hoci sa obe humoristické skupinky pokúšali zabodovať na televíznych obrazovkách v iných projektoch, ako napríklad O tri štart či Vox populi, už sa im to v takej miere nepodarilo.

Ako filmový herec sa predstavil v hranom filme O sláve a tráve a v snímke Michala Ruttkaya Iba deň. Ako hlavná postava filmu, hudobník Albert, sa predstavil v rovnomennom televíznom filme Františka Vláčila z roku 1985. Filip si okrem umenia a cigariet zamiloval aj internet. V roku 1997 založil prvý slovenský internetový magazín s názvom Sieťovka, do ktorého až do posledných chvíľ života prispieval ako nadšenec modernej techniky.

Jaro Filip nás nečakane opustil vo veku 51 rokov, 11. júla 2000 na následky ťažkého infarktu a zanechal po sebe štyri deti - synov Jara a Lea a dcéru Evu, ktorých mal s manželkou Evou a kontroverznú Dorotu Nvotovú, ktorú splodil s herečkou Annou Šiškovou. V roku 2002 hudobný publicista Marian Jaslovský vydal biografickú knihu Jaro Filip - človek hromadného výskytu. Česť mu vzdali aj Milan Lasica a Richard Müller, ako aj mnohí ďalší slovenskí hudobníci.

V roku 2008 vznikli albumy Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievajú Filipa, a Pocta Jarovi Filipovi, kde sa nachádzajú jeho piesne v podaní Ivana Táslera, Katky Knechtovej, Petra Lipu, Kulyho, Zuzany Smatanovej a ďalších hudobníkov slovenskej scény. V roku 2004 mu bolo prezidentom udelené štátne vyznamenanie, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, in memoriam za neobyčajný a mnohostranný umelecký talent a osobité umelecké aktivity, schopnosť tímovej spolupráce s výraznými slovenskými a českými umelcami, ako aj za výnimočné osobnostné a charakterové vlastnosti a postoje.

Patrik "Patrik200s" x

Herecká filmografie

Filmy

2001 Koncert pre Jara Filipa (koncert)
1993 Divadelná pieseň (divadelní záznam)
1991 Diabol vo Francúzsku (TV film)
Rozprávka rozprávok (TV film)
Rošáda (TV film)
1990 100 x bez slov (TV film)
Zelený papagáj (divadelní záznam)
1989 Kolotoč (TV film)
Tajomstvá pod viečkami (TV film)
Turandot (TV film)
1988 Chlapská dovolenka (TV film)
Génius jednej noci (TV film)
Iba deň
Ja to vybavím (TV film)
Príbeh písacieho stroja (TV film)
1987 Nové Pištáčikové dobrodružstvá (TV film)
Tristotridsaťtri strieborných prepelíc (TV film)
1986 Žarty a žaloby (TV film)
1985 Albert (TV film)
Hodinky (TV film)
1984 Keď jubilant plače (TV film)
O sláve a tráve
Pesničky do každého počasia - Vstupujte po jednom! (TV film)
Svet nemá slzy rád (TV film)
1982 Chameleón a tí druhí (TV film)
Veľké preteky (TV film)
Vlci (TV film)
1980 Najatý klaun (TV film)
Teta na zjedenie (TV film)
1979 Maľované na dreve (TV film)
Teória zábavy pre pokročilých (divadelní záznam)
Ťaví zadok (TV film)
1978 Izrafel (TV film)
Klebetnice (TV film)
1974 Večer s Oskarem Nedbalem (TV film)
1973 Hodný strýček Imre (TV film)
1972 Straussovský dekameron (TV film)
1971 Francouzská opereta mimooffenbachovská (TV film)
1970 Papá Offenbach (TV film)

TV seriály

1991 Štúrovci (TV seriál)

Dokumentární

2008 Radosť zo života (TV seriál)
1967 Profily (TV seriál)

TV pořady

2003 Slávici na ulici (TV pořad)
2000 Kaviareň "u filipa" (TV pořad)
1997 Miss desetiletí (TV pořad)
1996 Telecvoking (TV pořad)
1994 Apropo TV (TV pořad)
1993 Halušky (TV pořad)
1984 Polnočná premiéra (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1981 Divadlo bez opony (TV pořad)
1980 Niečo pre mysli ctnej rozveselenie (TV pořad)
1978 Ktosi je za dverami (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Filmy

1998 Rivers of Babylon
1993 Príbeh Mateja Hóza (TV film)
1990 Rýchlik (TV film)
1988 Omyl doktora Moresiniho (TV film)
1987 Dvaja (TV film)
1986 Guľaté tajomstvo (TV film)
1985 Bankinghouse Khuwich and comp. (TV film)
Líška a hrozno (TV film)
1984 Búrka (TV film)
1981 Služobná cesta (TV film)
1980 Citová výchova jednej Dáše
Teta na zjedenie (TV film)
1979 Ťaví zadok (TV film)

Dokumentární

1997 Času je málo a voda stúpa...

Režijní filmografie

TV pořady

1994 Apropo TV (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(34)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace