foto

Radim Cvrček

  • nar. 30.11.1931
    Zvírotice u Sedlčan, Československo
  • zem. 29.4.2004 (72 let)
    Zlín, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Radim Cvrček se narodil 30. listopadu 1931 ve Zviroticích pod jménem Radimír Cvrček. Po absolvování pedagogického gymnázia se roku 1951 přihlásil pro učitelkou práci v českém pohraničí. Během základní vojenské prezenční služby se stal členem Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého a později Československého státního souboru písní a tanců (1954 – 1958).

Touha po filmu ho přivedla na FAMU (1958 – 1959), avšak studia přerušil a odjel s cirkusem pod režií Oldřicha Lipského na turné po Dálném východě jako vedoucí folkloristické taneční skupiny a jako cirkusový klaun (1959). Po návratu dokončil studia režie na FAMU (1959 – 1963).

Ještě za studií si napsal a režíroval studentské snímky (I. TŘÍDA a SLUNEČNICE). Nakonec se Cvrček stal režisérem a scenáristou ve Filmovém studiu Gottwaldov ve Zlíně (1963 – 2004), kde setrval i po roce 1989 v různých pozicích až do své smrti. Začínal jako asistent režie (KRÁL KRÁLŮ, NEOBYČEJNÁ TŘÍDA, PERLOVÝ NÁHRDELNÍK), pomocný režisér (KOČKY NEBEREM), spolupracovník (ČERNOBÍLÁ SYLVA) a herec u svých a jiných krátkých a hraných filmů.

Například brigádník Cvrček (KOTRMELEC), svazák (ČERNÁ DYNASTIE), dirigent svazáckého orchestru (CESTA HLUBOKÝM LESEM), mladý dělník (NEOBYČEJNÁ TŘÍDA), On (SLUNEČNICE), tančící sovětský voják (PERLOVÝ NÁHRDELNÍK), spěchající pán (TEN ČAS), informátor u autobusu (AUTOMAT NA PŘÁNÍ), muž táhnoucí dítě (ŽIRAFA V OKNĚ), Dr. Dvořák a velký Míša (DOSPĚLÁCI MŮŽOU VŠECHNO) a člověk (TEN ČLOVĚK!).

Ovšem cílevědomě spěl ke scenáristické práci a k samostatné režii hraných dětských filmů, jež byly zrealizovány ve zlínském studiu. Jeho tvorba, zaměřující se zejména na děti a mládež a jejich fantazii, je zakořeněna už v jeho původním povolání učitele.

Často si ke svým i jiným snímkům psal scénáře a náměty (např. I. TŘÍDA, SLUNEČNICE, SÁZKA, TEN ČAS, ŽIRAFA V OKNĚ, PRVNÍ TŘÍDA, TŘICET PANEN A PYTHAGORAS, NEKONEČNÁ – NEVYSTUPOVAT, STRAŠIDLA Z VIKÝŘE a další). Jako režisér začínal (často s dalším tvůrcem) nejprve krátkometrážními hranými snímky SÁZKA (1965), TEN ČAS (1966) a PRVNÍ TŘÍDA (1968). Režijně několikrát spolupracoval se Zdeňkem Rozkopalem.

V hrané celovečerní tvorbě si Radim Cvrček vedl střídavě úspěšně. Pracoval na častém střídání žánrů, snažil se do dětského žánru filmu přinést inovaci a jeho filmy si z dětských festivalů a přehlídek odnesly několik cen. Debutoval dobrodružnou dětskou komedií TÁŇA A DVA PISTOLNÍCI (1967).

Druhou půlku 60. let pro děti ještě zakončil kriminálně laděnou ŽIRAFOU V OKNĚ (1968) a komedií DOSPĚLÁCI MŮŽOU VŠECHNO (1969). 70. léta „načal“ Cvrček ve spolurežii se Zdeňkem Rozkopalem koprodukční česko – slovenskou moderní pohádkou HODINA MODRÝCH SLONŮ (1971) natočenou s českými a se slovenskými herci.

Po sedmileté přestávce natočil pro děti komediálně laděný příběh s oblíbenou dvojicí Milan Lasica a Július Satinský NEKONEČNÁ – NEVYSTUPOVAT (1978). Následně nakrátko opustil film pro děti a do kin uvedl politicky angažované drama DĚTI ZÍTŘKŮ (1980).

Ovšem po zbytek let 80. se opět navrátil ke svému dětskému publiku hudebním projektem MEZI NÁMI KLUKY (1981), pohádkou ZA HUMNY JE DRAK (1982) s Jiřím Císlerem, dobrodružnou kriminálkou TŘETÍ SKOBA PRO KOCOURA (1983), moderní pohádkou s Rudolfem Hrušínským a Janou Štěpánkovou STRAŠIDLA Z VIKÝŘE (1983) a pak zcela naposledy opět detektivkou HURÁ ZA NÍM (1988) už s těžce nemocným Vladimírem Menšíkem.

Jako režisér pracoval v pražském a bratislavském studiu Československé televize při televizních filmech (ZLODĚJ, ŠATY, KOUZELNÝ HRÁŠEK, KAZISVĚTI, BYLA JEDNOU JEDNA ZAHRADA, ROSNÝ BOD, MOGUL, MALÉ ZLATÉ SLNKO, JANKOVE HRAČKY, ČERTISKÁ atd.) a seriálech (LETO S KATKOU, SPADLA Z OBLAKOV, SAFARI, SAFARI ZA KUCHYŇOU aj.).

Jeho snímky sbíraly ceny na českých i mezinárodních dětských festivalech, sám Cvrček získal jmenovitě Zvláštní uznání – Bronzovou medaili CIDALC (1967) na II. MFF pro děti a mládež v Gottwaldově /Zlíně/ za film TÁŇA A DVA PISTOLNÍCI (1967). Radim Cvrček zemřel 29. dubna 2004 ve Zlíně ve věku nedožitých sedmdesáti tří let.

Jaroslav "krib" Lopour

Režijní filmografie

Filmy

1989 Čertiská (TV film)
1988 Hurá za ním
Rátanie havranov (TV film)
1987 Strašidla z Vikýře
1984 Jankove hračky (TV film)
1983 Třetí skoba pro Kocoura
1982 Za humny je drak
1981 Malé zlaté slnko (TV film)
Mezi námi kluky
1980 Děti zítřků
1979 Rosný bod (TV film)
Veľký Mogul (TV film)
1978 Nekonečná - nevystupovat
1973 Kazisvěti (TV film)
Kouzelný hrášek (TV film)
1972 Šaty (TV film)
1971 Hodina modrých slonů
Zloděj (TV film)
1970 Dospěláci můžou všechno
1968 A přece se létá
První třída
Žirafa v okně
1967 Táňa a dva pistolníci
1966 Ten čas
1965 Slunečnice (studentský film)
Sázka
1963 První třída (studentský film)

TV seriály

1991 Safari za kuchyňou (TV seriál)
1986 Safari (TV seriál)
1978 Spadla z nebe (TV seriál)
1975 Leto s Katkou (TV seriál)
1973 Bola raz jedna záhrada (TV seriál)

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1966 Ten čas
1965 Sázka

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace