Reklama

Reklama

František Čáp

František Čáp

nar. 07.12.1913
Čachovice, Rakousko-Uhersko

zem. 13.01.1972 (58 let)
Piran, Slovinsko, Jugoslávie

Zajímavosti (8)

Naše auto (1962)

  • Postavu mladého Pina ztvárnil Janez Čuk, který u Čápa debutoval v jeho prvním slovinském snímku Vesna (1953) a titulem Naše auto se s filmovou kariérou rozloučil. Určitý konec Naše auto znamenalo i pro samotného režiséra. Dalo by se očekávat, že komedie bude ve Slovinsku podobně populární jako Vesna nebo její pokračování Ne čakaj na maj (1957). Diváci si ale zřejmě vzali výsměch vůči maloměšťáctví příliš osobně. Novinka se navíc dotkla citlivého tématu – výběru a nákupu auta. František Čáp každopádně už další příležitost ve slovinské produkci nedostal. (Zdroj: Letní filmová škola)

Dveře zůstanou otevřené (1959)

  • Homoerotický nádech snímku i implicitně přítomný motiv incestu neušel výčitkám dobové domácí kritiky. Socialistické kinematografie, liberálnější Jugoslávii nevyjímaje, nemohly příliš otevřeně pracovat s gay či lesbickou tematikou. Homosexuální prvky v dílech východního bloku se tak odhalují především prostřednictvím queer čtení, které se pohybuje na hranici interpretace. František Čáp je jako homosexuální filmař takovým výkladům často podrobován. Jeho ženská melodramata bývají považována za klasická díla gay režiséra, který zpracovává příběh nenaplněné lásky. Bosenský snímek Dveře zůstanou otevřené obsahuje tento motiv také. (Zdroj: Letní filmová škola)

Chvíle rozhodnutí (1955)

  • Nerespektováním očekávané adorace partyzánského hnutí se Čáp dopustil bezprecedentního prohřešku. Chvíle rozhodnutí se proto staly prvním slovinským filmem, do kterého zasáhla cenzura. Přístup českého filmaře přitom nebyl nijak extrémní, představitelé tzv. černé vlny, kteří začali tvořit o deset let později, pojali válečnou tematiku mnohem radikálněji. Navzdory vynuceným úpravám zůstal v Čápově dramatu čitelný důraz na důležitost smíření a nesprávnost předpojatosti. (Zdroj: Letní filmová škola)

Vesna (1953)

  • Zasazení děje do současnosti a komediální ladění přineslo v roce 1953 v Jugoslávii vítanou změnu. Tamní kinematografie se totiž po druhé světové válce soustředila na reflexi tohoto konfliktu a produkci vážných dramatických titulů. Vesna vstoupila do takové atmosféry jako závan čerstvého vzduchu a zaznamenala okamžitý úspěch u diváků i u kritiky. Hlavní představitelé se stali hvězdami a v budoucnu i Čápovými oblíbenými protagonisty. Snímek je dodnes považován za jeden z nejlepších slovinských filmů, místní filmové ceny nyní nesou právě název Vesna. (Zdroj: Letní filmová škola)

Bílá tma (1948)

  • Film měl premiéru dřív, neboť byl uveden na 1. Filmovém festivalu pracujících, který se odehrával ve dnech 28. 7.–3. 8. 1948 ve Zlíně (o rok později již Gottwaldově) a verdikt dělnické poroty (respektive Čápova reakce na něj) se mu stala osudnou, neboť byl postupně odejmut ze všech funkcí a následně emigroval. Dělnická porota kritizovala film za naturalismus a pesimismus, režisér se na jejich adresu vyjádřil: "Dělníci jsou blbouni, filmům nerozumějí a mohou mi vlézt na záda", a tím s natáčením filmů v ČSR skončil. (Dr. Hawkeye)

Muži bez křídel (1946)

  • Úspěch i vhodné ideové vyznění snímku Františku Čápovi pomohly s poválečnou rehabilitací. O rok dříve se ještě musel zpovídat tzv. očistné komisi a vysvětlovat jí přítomnost antisemitské scény ve svém protektorátním snímku Jan Cimbura (1941). (Zdroj: Letní filmová škola)

Režisér

Scenárista

Herec

Filmy
1932

Před maturitou

Dokumentární
2015

František Čáp: chvíle rozhodnutí (TV film) - a.z.

1941

II. Filmové žně

Reklama

Reklama