Reklama

Reklama

Ivan Jović

Ivan Jović

nar. 1971
Aranđelovac, Jugoslávie

Biografie

Ivan Jović studoval v Bělehradě na Pedagogické fakultě a na Fakultě pro speciální vzdělávání a rehabilitaci. Několik let působil jako speciální pedagog a koordinátor různých alternativních vzdělávacích projektů (pracoval např. na projektu zaměřeném na pomoc dětem a mládeži v Kosovu a Metohiji, nebo na podporu dětem bez rodin v různých částech Srbska).

Od roku 2012 do roku 2016 pracoval na velkém projektu, jehož cílem bylo zdokumentovat na základě ústních vzpomínek posledních pamětníků genocidu civilního obyvatelstva na území Nezávislého státu Chorvatsko mezi lety 1941 až 1945. Výsledkem této dokumentaristické práce je získání 94 svědectví a natočení 450 hodin filmového materiálu. Z něj Ivan Jović sestříhal dokument Zaveštanje (Dědictví, 2016). Tento snímek je v rámci srbské kinematografie unikátní tím, že se jedná o prostý sestřih čistých svědectví, bez vysvětlujícího slova či jakékoliv interpretace ze strany historiků.

Kromě tohoto dokumentárního filmu natočil ještě krátké hrané filmy Običan dan (Obyčejný den, 2011) a Vinogradar (Vinař, 2012). Snímek Léčení (2014) byl jeho celovečerním hraným debutem.

Ivan Jović se etabloval také jako spisovatel. Na svém kontě má dvě povídkové knihy a dva romány.

Vsetínský filmový maraton

Režisér

Filmy
2014

Léčení

Dokumentární
2016

Zaveštanje

Herec

Filmy
2002

1 na 1

Scenárista

Dokumentární
2016

Zaveštanje

Reklama

Reklama