foto

Zeno Dostál

  • nar. 12.11.1934
    Konice u Prostějova, Československo
  • zem. 30.1.1996 (61 let)
    Praha, Česko

Biografie

Z politických důvodů nemohl studovat a původně pracoval v dolech a hutích, kde se vyučil topičem a strojvůdcem. Na Barrandově působil zprvu jako závozník a rekvizitář, později jako asistent režie u Juraje Herze a Karla Kachyni. Je autorem fejetonů, povídek a několika novel inspirovaných znameními zvěrokruhu. Svou opožděnou filmovou prvotinu Král kolonád (1990) o primáriovi lázeňského orchestru, který opustí svou židovskou manželku, natočil podle vlastní novely Lev. Na sklonku života byl předsedou Židovské obce v Praze.

FebioFest 2006

Režijní filmografie

Filmy

2002 Chlípník (TV film)
1995 Golet v údolí
1992 Váhy (TV film)
1990 Král kolonád

Dokumentární

1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)

TV pořady

1995 GENUS (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

1978 Deváté srdce
Panna a netvor

Dokumentární

1995 Pevný bod (TV film)

Scenáristická filmografie

Spisovatelská filmografie

Filmy

1990 Král kolonád - kniha

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky