foto

Dwight D. Eisenhower

  • nar. 14.10.1890
    Denison, Texas, USA
  • zem. 28.3.1969 (78 let)
    Washington, District of Columbia, USA

Biografie

Uspět můžeme pouze v případě, že si najdeme v životě, válce či v čemkoliv jiném jediný prvořadý cíl a všechna rozhodnutí tomuto cíli podřídíme."

Původně se jmenoval David Dwight Eisenhower, ale jeho matka nesnášela nadevše přezdívky. Z obavy, že by mu ve škole začali říkat Dave, mu těsně po narození jméno změnila. Kluk vyrostl a stala se z něj legenda. Legenda, které málokdo řekl jinak než "Ike".

Co si Eisenhower vzpomínal, jméno Ike slyšel poprvé ve škole. Nebyl jediný, komu tak říkali; i jeho bratři měli stejnou přezdívku. Ještě na škole ho nikdo nepovažuje za nějak extrémně nadaného a z řady vynikajícího studenta, sám Eisenhower dlouho neví, co chce vlastně dělat. Hraje výborně americký fotbal, ale narozdíl od kamaráda si uvědomuje, že nechce svůj život upsat sportu bez toho, aby měl nějakou vysokou školu. Nakonec chce jeho nejlepší kamarád zkusit oblíbenou námořnickou akademii a Ike se rozhodne stát po jeho boku. Víceméně omylem na přihlašovacím papíru zatrhne, že v případě svého neúspěchu souhlasí se zařazením na prestižní vojenskou akademii West Point. Zkoušky u námořnictva sice zvládne dokonale, nakonec ale zjistí, že o několik měsíců překročil věkový limit zavazující k začátku studia. Místo námořnictva je okamžitě přijat k pozemnímu vojsku na West Point.

Eisenhower z toho není zrovna nadšený, ale když už ho přijali, rozhodne se na akademii jít. Několik let prožije v maximálním drilu, dobře boxuje, hraje za školu americký fotbal a podle tisku patří mezi největší naděje na východním pobřeží. V jednom zápasu je však Eisenhower zraněn, neuposlechne lékaře a dál pokračuje v tvrdém vojenském výcviku, co mu zajistí konec jeho fotbalových nadějí. Věnuje se tedy aspoň boxu, ve svém rodném městě později ještě jako zraněný fotbalista v ringu knockoutuje dosud neporaženého profesionálního boxera.

I přes mimořádné sportovní úspěchy ho ale nikdo netipuje na nějakou významnou postavu budoucích dějin. Ožení se, pracuje jako voják, vydává průvodce po bojištích první světové války. Ještě dlouho po čtyřicítce je stále majorem a nic nepředvídá nějaký významný kariérní postup. Teprve těsně před 2. světovou válkou se stává podplukovníkem, po napadení Pearlu Harboru jej náčelník štábu pozemního vojska Spojených států Marshall pověří vypracováním plánu postupu spojeneckých vojsk během války.

Po dokončení zadaného úkolu se Eisenhower najednou dozvídá, že celý plán vypracoval pro sebe, a odlétá do Evropy. Postupuje zase výš, nejdříve je poručíkem, pár měsíců nato už generálporučíkem. A jeho hvězda letí vzhůru. Eisenhower se stává vrchním velitelem amerických vojsk a získává nejvyšší možné armádní hodnocení. Vede úspěšné mise v severní Africe, na Sicílii, stojí za vyloděním v Normandii, obsazením Německa. Celou dobu spolupracuje se Sovětským svazem a i přes nesouhlas některých generálů (hlavně Pattona) odmítá porušit smlouvu o neobsazení Prahy.

Po konci války pracuje ještě nějakou dobu jako náčelník generálního štábu, nakonec se ale stává prezidentem Kolumbijské univerzity a má z toho takovou radost, že odmítá pobírat ve své funkci jakýkoliv plat. I tady si nadále nedává říkat "pane prezidente", ani "generále", ale pouze "Iku". Někdy v této době se ale objevují první hlasy z republikánské strany, které požadují, aby kandidoval na prezidenta. Ike to odmítá, nikdy se o politiku nezajímal, dokonce prohlašuje: "Každý muž, který se chce dobrovolně stát prezidentem je egomaniak nebo blázen." Nakonec se ale nechá zviklat tím, že ho Republikáni potřebují jako jedinou výraznou osobnost své strany, a v roce 1952 vyhrává volby s dosud největším rozdílem hlasů.

Eisenhower se jako prezident zaměřuje hlavně na práva občanů, vydává takzvanou "Eisenhowerovu doktrínu", snaží se snížit daně, nade vše se ale pořád zaměřuje na Sovětský svaz a snaží se vyjednávat s Chrusčovem, avšak bez většího úspěchu. Po dvou prezidentských obdobích v 71 letech opouští Bílý dům a vychutnává si zaslouženého důchodu. Rád hraje golf, miluje vaření. V 78 letech ale umírá a je pohřben vedle své ženy a dítěte, které zemřelo v dětství.

Kristýna "StarsFan" K.

Herecká filmografie

Filmy

2017 Akta Pentagon: Skrytá válka - a.z.
2015 Carol - a.z.
2010 Zvláštní vztahy (TV film) - a.z.
2007 Smrtonosná past 4.0 - a.z.
1994 Normandy: The Great Crusade (TV film) - a.z.
1992 Soužení 99 - a.z.
1977 Příliš vzdálený most - a.z.
1974 Poslední dny Mussoliniho - a.z.
1963 Vítězové - a.z.
1951 Liška pouště - a.z.

TV seriály

2011 Sběratelé kostí (TV seriál)
Změna hry (S06E23)
2007 Šílenci z Manhattanu (TV seriál) - a.z.
Prodloužený víkend (S01E10) - a.z.
1978 M*A*S*H (TV seriál) - a.z.
Naše nejlepší okamžiky 2 (S07E05) - a.z.
Naše nejlepší okamžiky 1 (S07E04) - a.z.

Dokumentární

2019 La Face Cachée de l'Art Américain (TV film) - a.z.
Rodina: záhady moci (TV seriál) - a.z.
Vlčí král (E05) - a.z.
Nový světový řád (E03) - a.z.
Words from a Bear - a.z.
2018 Above Majestic - a.z.
Billy Graham: An Extraordinary Journey (TV film) - a.z.
2017 Touha po svobodě - a.z.
2016 Attentate auf Franco - Widerstand gegen einen Diktator (TV film) - a.z.
2015 Druhá světová válka: Cena říše (TV seriál) - a.z.
Bezpodmínečná kapitulace (E12) - a.z.
Čeká nás peklo (E11) - a.z.
Imminent Threat - a.z.
Kapitulace (TV film) - a.z.
2014 Kódy a spiknutí (TV seriál) - a.z.
2013 Jak si Chruščov podmanil Ameriku - a.z.
2012 10 věcí, které nevíte (TV seriál) - a.z.
Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států (TV seriál) - a.z.
Padesátá léta: Eisenhower, bomby a třetí svět (E05) - a.z.
Druhá světová válka (E01) - a.z.
2011 Ethos - a.z.
Propaganda ve službách studené války (TV seriál) - a.z.
2009 2. světová válka: Ztracené filmy (TV seriál) - a.z.
50 años de (TV seriál)
A Call to Arms - a.z.
Apokalypsa: 2. světová válka (TV seriál) - a.z.
Peklo (E06) - a.z.
V kleštích (E05) - a.z.
Deník 1939 - 1945 - Druhá světová válka (TV seriál) - a.z.
Druhá světová válka v barvě (TV seriál) - a.z.
The Lost JFK Tapes: The Assassination (TV film) - a.z.
2008 Blood and Oil
Fuel
Hitlerovi bodyguardi (TV seriál) - a.z.
Planspiel Atomkrieg - Adenauers Kampf um die Bombe (TV film)
Světová krize: Co nás čeká?
2007 Hippies (TV film)
Sputnik Mania - a.z.
2006 Freedom's Fury - a.z.
Nacistické krádeže umění (TV film) - a.z.
2005 Why We Fight
Zweite Republik - Eine unglaubliche Geschichte, Die (TV seriál) - a.z.
2004 Akta UFO (TV seriál) - a.z.
Konspirace? (TV seriál)
2003 Churchill (TV film) - a.z.
Sex at 24 Frames Per Second - a.z.
2002 Bojovníci 2. světové války (TV seriál) - a.z.
Out of the Blue
2001 Historie vs. Hollywood (TV seriál)
War Stories with Oliver North (TV seriál)
1999 Korejská válka: Oheň a led (TV seriál)
Tráva - dějiny hulení
1997 Na pokraji: Den posledního soudu (TV film)
The Fifties (TV seriál)
1996 Bob Hope: Hollywood's Brightest Star - a.z.
Bob Hope: Laughing with the Presidents (TV film)
The Churchills (TV seriál)
1995 Trinity and Beyond: The Atomic Bomb Movie
1994 Moon Shot (TV film)
Století válek (TV seriál) - a.z.
1992 Pandora's Box (TV seriál)
1991 Empire of the Air: The Men Who Made Radio - a.z.
1990 Best Evidence: The Research Video
1989 11-22-63: The Day the Nation Cried (TV film)
How Hitler Lost the War
1987 Eyes on the Prize (TV seriál)
1985 Backstage at the Whitehouse
Spaceflight (TV film) - a.z.
1982 Atomic Café
1979 The War at Home
1976 All This and World War II - a.z.
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
McCarthy: Death of a Witch Hunter - a.z.
1974 Hearts and Minds - a.z.
1973 Svět ve válce (TV seriál) - a.z.
1968 In the Year of the Pig
1966 John F. Kennedy: Years of Lightning, Day of Drums
1965 Trip Down Memory Lane, A
1964 Franco: ese hombre
Other World of Winston Churchill, The (TV film)
1963 Town Meeting of the World (TV film)
1962 The Titans (TV seriál) - a.z.
1961 Biography (TV seriál)
1958 The Secret Life of Adolf Hitler - a.z.
1955 Zahájení Ženevské konference
Šéfové vlád čtyř mocností v Ženevě
1954 Light's Diamond Jubilee (TV film)
1951 Näin syntyi nykypäivä... 1900-1950
1950 Ce siècle a cinquante ans
1949 Crusade in Europe (TV seriál)
1945 Nazi Concentration Camps
Nehynoucí sláva
Universal Newsreel
1944 Vítězství v Tunisku

Host

TV pořady

1961 The DuPont Show of the Week (TV pořad)
1950 The Colgate Comedy Hour (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky