foto

Tomáš Vaněk

  • nar. 4.9.1988 (31 let)
    Mladá Boleslav, Československo

Biografie

Tomáš Vaněk se narodil 4. září roku 1988 v Mladé Boleslavi Pavlovi a Heleně Vaňkovým, jako druhé dítě (má o rok starší sestru Michaelu). Navštěvoval základní školu v Jivině, Mnichově Hradišti, SPŠ v Mladé Boleslavi a v současnosti studuje činoherní herectví na pražské DAMU.

Hrát začínal amatérsky v různých školních představeních. Jako člen Dětského studia při Městském divadle Mladá Boleslav odehrál ještě několik málo představení, než se dostal na Velkou scénu divadla, kde externě účinkoval od roku 2003 - 2008 v inscenacích: Tvrdohlavá žena, Josefina, Můj přítel Harvey, Manželství po italsku, a nasbíral tak hodnotné zkušennosti nejen profesní, ale i životní. Sám říká: "Díky boleslavskému divadlu jsem získal hluboký vztah k umění a úctu k lidem kolem něj - a vlastně k lidem vůbec - z toho budu, myslím, čerpat celý život."

V roce 2005 se poprvé postavil před kameru v sérii několika televizních reklam. Na filmovém plátně debutoval v roce 2007 vedlejší rolí šprta Martina ve filmu Tomáše Vorla GYMPL. Spolupráci s Vorlem navazuje i v jeho dalším snímku JAK ULOVIT MILIARDÁŘE (2009), kde ztvární roli ambiciózního poručíka Šídla.

criscros

Herecká filmografie

Filmy

2014 Vejška
2013 Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů
Žena, bůh a pomeranče (studentský film)
2012 Cesta do lesa
Dobrí sousedy (studentský film)
Láska je láska
2010 Kazimír a Karolína (divadelní záznam)
Obchod (studentský film)
2009 Ulovit miliardáře
2007 Gympl

TV seriály

2019 Modrý kód (TV seriál)
Loučení (S03E48)
2017 Charité (TV seriál)
Zeitenwende (S01E06)
Götterdämmerung (S01E05)
Wundermittel (S01E04)
další epizody (6)
2013 Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (TV seriál)
Odkaz (E04)
Neznámé časy (E03)
Poselství (E02)
další epizody (4)

Dokumentární

2011 Cena Jindřicha Chalupeckého (TV film)

Host

TV pořady

2013 Vylomeniny (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky