foto

David Bradley

  • nar. 27.9.1953 (67 let)
    Barnsley, South Yorkshire, Anglie, Velká Británie

Biografie

Tento britský herec se narodil 27. září 1953 v Barnsley ve Velké Británii. Ve škole nebyl dobrým žákem a neměl ani žádnou představu čemu by se chtěl po ukončení studií věnovat. Pouze věděl, že nechce vykonávat stejnou práci jako jeho otec, který pracoval v dolech. Jeho matka byla švadlena.

V sedmnácti letech odešel do Londýna, kde se chtěl věnovat své herecké kariéře. Jako herec je známý především z dramatu KES. Zajímavostí je, že konkurzu na roli, kterou David Bradley v tomto filmu ztvárnil, se zúčastnilo několik tisíc dětí z blízkého okolí, kde se film natáčel. Díky tomuto filmu se stal slavným. Změnil si své jméno na Dai Bradley, které je zároveň i jeho přezdívkou. Pod tímto novým jménem natočil několik svých dalších filmů.

V době, kdy se aktivně nevěnoval své herecké kariéře, se pokoušel věnovat jiným aktivitám, jako například vytváření stolních her, psaní seriálů pro televizi. Pokaždé to však skončilo neúspěchem. Také napsal knihu pro děti. V roce 2001 napsal otevřený dopis Danielu Radcliffovi, ve kterém ho varoval před nebezpečím, že navždy bude považován za dětskou hvězdu.

Zajímavostí je, že se podílel na restaurování staré kaple u města Bath. Od roku 2006 žije opět ve svém rodném Barnsley v jižním Yorkshiru.

Josef "videofil" Novák

Herecká filmografie

Filmy

2017 Macbeth
2013 Crazy Joe
2001 Jim z nádraží (TV film)
1982 World Cup: A Captain's Tale, The (TV film)
1979 Na západní frontě klid (TV film)
Svítání Zulů
1978 Zproštění viny
1974 Malachiův záliv
1969 Kes

TV seriály

2000 Bedtime Stories (TV seriál)
1987 Eurocops (TV seriál)
1981 Flame Trees of Thika, The (TV seriál)
1976 Bill Brand (TV seriál)
1974 Bedtime Stories (TV seriál)
1970 A Family at War (TV seriál)
1962 Z Cars (TV seriál)

Dokumentární

2019 Greg Davies: Looking for Kes (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky