foto

Eduard Hofman

  • nar. 16.5.1914
    Krakov, Halič, Rakousko-Uhersko
  • zem. 11.6.1987 (73 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eduard Hofman se narodil na sklonku éry Rakousko-Uherska v Krakově v tehdejší Haliči. Vystudoval architekturu na ČVUT, ale už od středoškolských let ho přitahoval svět filmu. V pouhých 17 letech se objevil poprvé před kamerou jako jeden ze studentů ve Vančurově filmovém dramatu ze studentského prostředí PŘED MATURITOU. Výtvarně nadaný Hofman směřoval do oblasti kresleného filmu a stál u počátků animované tvorby v poválečném Československu. Měl nejen umělecké nadání, ale i velké organizační schopnosti, mj. inicioval založení studia Bratři v triku, kde zajišťoval chod organizace a umožnil tak Trnkovi věnovat se plně tvůrčí činnosti. Po Trnkově odchodu do loutkového ateliéru studio po určitou dobu i umělecky vedl.

V roce 1947 natočil krátkou grotesku HOTOVO, JEDEM o pražských tramvajích a další filmy rychle následovaly. Už o rok později vytvořil s výtvarníkem Františkem Freiwilligem film ANDĚLSKÝ KABÁT, jeden z nejlepších animovaných filmů oné éry a zároveň snímek, ke kterému měl režisér silný citový vztah. Jednalo se o grotesku popisující osudy zázračného nebeského kabátku. Film zabodoval i v mezinárodním měřítku a získal 1. cenu na filmovém festivalu v Paříži v roce 1949. V 50. a 60. letech se režisér soustřeďoval na filmové adaptace úspěšné dětské literatury, především literárního odkazu Karla Čapka. V letech 1950-51 tak vznikly pohádky POVÍDÁNÍ O PEJSKOVI A KOČIČCE, O PYŠNÉ NOČNÍ KOŠILCE a O PANENCE, KTERÁ TENCE PLAKALA. Později zfilmoval i Čapkovy knihy Devatero pohádek a Povídejme si, děti.

Největší uměleckou výzvou se stal projekt celovečerního kresleného seriálu STVOŘENÍ SVĚTA (1958), který vycházel z kreseb francouzského výtvarníka Jeana Effela. Film slavil úspěchy po celém světě, sklidil řadu ocenění a dodnes bývá citován v učebnicích animace. Hofman se věnoval i tvorbě určené dospělému publiku, patří k nim např. TUCET MÝCH TATÍNKŮ, BAJKA KOMPROMISNÍ či PAPÍROVÉ NOCTURNO. Hofman se stejně jako Václav Bedřich řadil k těm režisérům, kteří obvykle výtvarnou stránku a animaci svěřují svým spolupracovníkům, u řady svých filmů byl ale autorem scénáře (včetně slavného STVOŘENÍ SVĚTA). Opakovaně se zabýval i oživováním ilustrací známých výtvarníků, jako byli Josef Čapek nebo Josef Lada - v jeho případě zfilmoval ŘÍKADLA a pohádku O CHYTRÉ KMOTŘE LIŠCE, kterou zpracoval do podoby několikadílného seriálu.

Hofmanova filmografie zahrnuje na 250 titulů, které obdržely přes 35 festivalových cen a uznání odborníků i diváků. Typickými znaky jeho tvorby byl srozumitelně vyprávěný příběh, vtipné gagy a výtvarná animační zkratka. Podílel se na založení studia animovaného filmu v Československé televizi, kde působil jako vedoucí tohoto studia. Z jeho večerníčkové televizní tvorby je nejznámější seriál O MAŠINKÁCH, naopak LUŽICKOSRBSKÉ BAJKY vzhledem k tomu, že vypravěč Jan Tříska emigroval, skončily v trezoru a dnes se o nich téměř neví. Hofman se několikrát objevil v drobných rolích před kamerou a jako režisér zabrousil, byť neúspěšně, i na pole hraného filmu. Jeho KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA z roku 1967 ovšem propadla. Kromě filmové tvorby se intenzivně věnoval i knižním ilustracím. Za zmínku stojí, že Hofman vytvořil pana Vajíčka, populární kresbičku oddělující jednotlivé reklamy v dobovém televizním vysílání.

Milan "gudaulin" Černý

Režijní filmografie

Filmy

1985 O dlouhé lokomotivě
1982 Fair play
1973 Vodnická pohádka
1972 Tulácká pohádka
1964 Loupežnická pohádka
1963 Doktorská pohádka
1962 Modré z nebe
1961 Hrnec nafoukanec
Lidé, bděte!
Pošťácká pohádka
1960 Červená aerovka
1959 Psí pohádka
Tucet mých tatínků
1957 Stvoření světa
1956 Hrajeme si
Už je ráno
1955 Jak je svět zařízen
Moje žena Penelopa
1954 Kde je Míša
1952 Jablůňka se zlatými jablky
1951 Jak pejsek s kočičkou psali psaní
Jak si pejsek roztrhl kalhoty
Jak si pejsek s kočičkou dělali dort
O panence, která tence plakala
O pyšné noční košilce
1950 Brigáda
Jak pejsek s kočičkou myli podlahu
1949 Papírové nocturno
Říkadla
1947 Andělský kabát
1946 Hotovo, jedem!
1944 Svatba v korálovém moři

TV seriály

1987 Pohádky o mašinkách (TV seriál)
1985 Nezbedné pověsti (TV seriál)
1983 O chytré kmotře lišce (TV seriál)
Hajný z Malinového vršku (E13)
Jak se kníže div nerozsypal smíchy (E12)
Zkouška na hajného (E11)
další epizody (13)
Panáček Paneláček (TV seriál)
1980 Šibalské pohádky (TV seriál)
1977 Pražská domovní znamení (TV seriál)
1974 Lužickosrbské bajky (TV seriál)
1968 Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
1950 Povídání o pejskovi a kočičce (TV seriál)

Dokumentární

1966 Hudba v oknech
1964 Město na vodě
1961 Lidé za kamerou
1950 Lenora

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace