foto

Petr Hvižď

  • nar. 8.8.1963
    Brno, Československo
  • zem. 3.9.2000 (37 let)
    Brno, Česko

Biografie

Pochází z Brna. Vystudoval původně architekturu, pak externě režii na FAMU. Filmu se věnoval nejprve amatérsky a zde především hranému žánru. Již v amatérské tvorbě výrazně vyčníval a volil témata s velkou myšlenkovou hloubkou. Vždy kladl důraz na umělecké obrazové ztvárnění. V dokumentární tvorbě nebyl až tak výrazný. Jeho celovečerní film Řád byl názornou ukázkou, jakou kvalitu bychom mohli v tomto režisérovi mít. Osud však rozhodl jinak a Petr Hvižď zemřel mladý na zákeřnou nemoc.

Pavel P. "PaRi" Ries

Režijní filmografie

Filmy

1998 Třináctá klec (TV film)
1996 Úpis (TV film)
1994 Poema (TV film)
Řád
1992 Vykladač snů (TV film)
1984 Stínohra

Dokumentární

1999 Dukla - krev a mýtus 1: Osudný obzor (TV film)
Dukla - krev a mýtus 2: Agónie vítězství (TV film)
Po stopách patriarchů a proroků (TV film)
1998 Cisterciáci (TV film)
1996 Příběh sv. Vojtěcha (TV film)
Stínoví vojáci (TV film)
1994 Možnosti hrdinů (TV film)
1992 Příběhy vyprávěné větru (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

1998 Třináctá klec (TV film)
1996 Úpis (TV film)
1994 Řád

Herecká filmografie

Dokumentární

1994 Jak se točil ŘÁD (TV film)

Fanoušci tvůrce