foto

Nikolaus Geyrhalter

  • nar. 1972
    Vídeň, Rakousko

Biografie

Nikolaus Geyrhalter se narodil v roce 1972 ve Vídni v Rakousku. Zrežíroval a vytvořil mnoho dokumentárních filmů, u většiny napsal i jejich scénář a byl hlavním kameramanem. Ve svých 22. letech založil vlastní společnost zvanou "Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion", která se zaměřuje na točení dokumentárních filmů.

Svůj první dokumentární film Eisenerz natočil ve 20. letech. Později se svou vlastní společností začal točit známější dokumenty jako např. film Angeschwemmt, který pojednává o životě na Dunaji a nebo film Pripyat, který popisuje život v okolí Černobylské elektrárny po výbuchu. Do dnešní doby je stále aktivní režisér a zaměřuje své dokumenty na problematická témata.

Za jeho filmy: Das Jahr nach Dayton (1997), Pripyat (1999), Elsewhere (2001) a Our Daily Bread (2005) obdržel několik ocenění.

Marek "anyonecek" Němec

Režijní filmografie

Filmy

1992 Eisenerz

Dokumentární

2019 Země
2018 Hraniční plot
2016 Homo sapiens
2015 Deset let
2013 CERN (TV film)
2012 Vídeňská nemocnice - Donauspital (TV film)
2011 Abendland
2010 Allentsteig
2008 7915 Km
2005 Chléb náš vezdejší
2002 Temelin. Ein Dorf in Südböhmen (TV film)
2001 Elsewhere
1999 Pripjať
1997 Godina poslije Dajtona
1994 Angeschwemmt
1993 Fremde Kinder (TV seriál)

Kameramanská filmografie

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2019 Země
2016 Homo sapiens
2015 Deset let
2013 CERN (TV film)
2012 Vídeňská nemocnice - Donauspital (TV film)
2011 Abendland
2008 7915 Km
2005 Chléb náš vezdejší
2001 Elsewhere
1999 Pripjať
1997 Godina poslije Dajtona
1994 Angeschwemmt
1993 Fremde Kinder (TV seriál)