foto

Joan Hickson

  • nar. 5.8.1906
    Kingsthorpe, Northampton, Northamptonshire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 17.10.1998 (92 let)
    Colchester, Essex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joan Hickson byla anglická divadelní, filmová a televizní herečka, známá především pro ztvárnění postavy slečny Marple v detektivním seriálu MISS MARPLE, podle povídek spisovatelky Agathy Christie. Hickson se podílela i na tvorbě audionahrávek s příběhy Miss Marple.

Joan Bogle Hickson se narodila v Kingsthorpu v hrabství Northamtponshire, otci Alfredovi Haroldovi Hicksonovi - ševci a matce Edith Mary Bogle. Svůj první divadelní debut si odbyla v roce 1927 a dalších několik let hrála po celém Spojeném Království a to zejména v komediálních rolích excentrických postav jako třeba v Londýnském West Endu, jako londýňanská služka Ida v původní produkci hry See How They Run v divadle Q Theatre v roce 1944 nebo v divadle Comedy Theatre v lednu 1945.

V roce 1934 si zahrála ve svém prvním filmu a pak v nespočtu vedlejších rolí zahrnujících několik nízkorozpočtových britských komediálních filmů nazvaných CARRY ON films, jako CARRY ON NURSE /1959/, či CARRY ON GIRLS /1973/. Ve 40.letech se objevila na divadelních prknech ve hře Agathy Christie Appointment With Death, kterou shlédla taky sama autorka a poznamenala si: "Doufám, že jednoho dne budeš hrát mého drahouška Miss Marple". V letech 1963-66 hrála Mrs.Peace, hospodyňku reverenda Stephena Younga, kritiky ceněném TV seriálu OUR MAN AT ST. MARK'S. Hickson hrála další hospodyňku ve filmu MURDER, SHE SAID /1961/, kde Miss Marple hrála Margaret Rutherford. V letech 1970 – 71 hrála Mrs. Pugsley v britském sitcomu BACHELOR FATHER. V roli Mrs. Chambers hrála v seriálu WHATEVER HAPPENED TO THE LIKELY LADS? /1973-74/ a v roce 1986 ztvárnila postavu Mrs. Trellis v britské komedii s Johnem Cleesem CLOCKWISE.

Jeji divadelní kariéra zahrnuje role v hrách jako Blithe Spirit od Noela Cowarda, v muzikálu The Card od tvůrčí dvojice Tony Hatch a Jackie Trent nebo ve hře Alana Ayckbourna Bedroom Farce, za kterou obdržela divadelní cenu Tony Award pro nejlepší herečku v divadelní hře. V roce 1980 se objevila v další produkci Agathy Christie, a to ve filmu WHY DIDN'T THEY ASK EVANS jako Mrs. Rivingston.

Hickson hrála ve 12 adaptacích románu Agathy Christie jako Miss Marple v letech 1984 – 1992  a obdržela dvě nominace na britské filmové ceny BAFTA a získala Řád britského impéria OBE / Officer of the Most Excellent Order of the British Empire /. Královna Alžběta II jí osobně toto ocenění předávala se slovy: „Hrála jste roli přesně tak jak by člověk očekával".

Hickson byla vdaná za Erica Butlera /zemřel v roce 1967/ - fyzika, se kterým měla syna a dceru. Od roku 1958 žila Joan Hickson na Rose Lane v městečku Wivenhoe podél řeky River Colne v hrabství Essex až do roku 1998. Na místě, kde žila, se nyní nachází pamětní deska. Zemřela v Colchesteru přirozenou smrtí ve věku 92 let. Byla pohřbena na Sidburském hřbitově ve městě Sidbury v hrabství Devon.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1993 Century
1992 Slečna Marpleová: Rozbité zrcadlo (TV film)
1991 Miss Marple: They Do It with Mirrors (TV film)
1989 Král větru
Miss Marple: Caribbean Mystery, A (TV film)
1987 Miss Marple: At Bertram's Hotel (TV film)
Miss Marple: Nemesis (TV film)
Slečna Marpleová: Vlak z Paddingtonu (TV film)
Slečna Marpleová: Zapomenutá vražda (TV film)
1986 Miss Marple: The Murder at the Vicarage (TV film)
Profesore, jdete pozdě!
1985 Miss Marple: A Pocket Full of Rye (TV film)
Miss Marple: The Moving Finger (TV film)
Slečna Marplová: Ohlášená vražda (TV film)
Time for Murder: Mister Clay, Mister Clay (TV film)
1984 Slečna Marpleová: Mrtvola v knihovně (TV film)
1983 Hříšnice
1980 Proč nepožádali Evanse? (TV film)
Taming of the Shrew, The (TV film)
1979 Amíci
1975 One of Our Dinosaurs Is Missing
1974 Confessions of a Window Cleaner
1973 Carry On Girls
Krvavé divadlo
1972 Day in the Death of Joe Egg, A
1971 Friends
1970 Carry On Loving
1969 Possessed, The (TV film)
1968 Mrs. Brown, You've Got a Lovely Daughter
1963 Heavens Above!
Nurse on Wheels
1962 Andělé spásy
In the Doghouse
I Thank a Fool
1961 Carry On Regardless
His and Hers
No Kidding
Raising the Wind
To je vražda, řekla
1960 Carry On, Constable
Doctor in Love
3 světy Gullivera
1959 Carry On Nurse
Nahoře a dole
Please Turn Over
Return of Peggy Atherton, The (TV film)
39 Steps, The
1958 Behind the Mask
Happy Is the Bride
Horse's Mouth, The
Law and Disorder
1957 Chain of Events
Loď dobré pohody
No Time for Tears
Pokračujte, admirále!
Sea Wife
1956 Extra Day, The
Child in the House
Jumping for Joy
Lost
Man Who Never Was, The
Port of Escape
The Last Man to Hang?
1955 An Alligator Named Daisy
As Long as They're Happy
Doktor na moři
Simon and Laura
Value for Money
Woman for Joe, The
1954 Dance Little Lady
Doktor v domě
House Across the Lake, The
Mad About Men
Milionová bankovka
The Crowded Day
Time to Kill, A
To Dorothy a Son
What Every Woman Wants
1953 Deadly Nightshade
Rough Shoot
Trouble in Store
1952 Card, The
Curtain Up
Hindle Wakes
No Haunt for a Gentleman
Tall Headlines
1951 High Treason
Kouzelná skříňka
Peklo je vyprodané
1950 Magnet, The
Seven Days to Noon
1949 Celia: The Sinister Affair of Poor Aunt Nora
Marry Me
1948 It's Hard to Be Good
Pokusný králík
This Was a Woman
1947 Busman's Honeymoon (TV film)
Just William's Luck
1946 Trojan Brothers, The
Vyzvědači
1945 The Rake's Progress
1944 Don't Take It to Heart
1941 Freedom Radio
1938 Second Thoughts
1937 Love from a Stranger
The Lilac Domino
1936 The Man Who Could Work Miracles
1935 Widow's Might

TV seriály

1986 Boon (TV seriál)
Screenplay (TV seriál)
1985 Time for Murder (TV seriál)
1984 Poor Little Rich Girls (TV seriál)
1983 Outsider, The (TV seriál)
1981 Great Expectations (TV seriál)
Nanny (TV seriál)
1980 Lady Killers (TV seriál)
Mystery! (TV seriál)
The Gentle Touch (TV seriál)
1978 Strangers (TV seriál)
1977 Crezz, The (TV seriál)
1974 Good Girl (TV seriál)
Within These Walls (TV seriál)
1973 Two Old Dears (TV seriál)
Whatever Happened to the Likely Lads? (TV seriál)
1972 Sykes (TV seriál)
1971 Budgie (TV seriál)
1970 Bachelor Father (TV seriál)
1969 W. Somerset Maugham (TV seriál)
1968 Father Dear Father (TV seriál)
1966 Mystery and Imagination (TV seriál)
1964 Danger Man (TV seriál)
Paris 1900 (TV seriál)
1963 Espionage (TV seriál)
Our Man at St. Mark's (TV seriál)
1962 Silent Evidence (TV seriál)
The Six Proud Walkers (TV seriál)
1961 Echo Four Two (TV seriál)
1960 Barnaby Rudge (TV seriál)
Sykes and A... (TV seriál)
1958 Sky Larks, The (TV seriál)
The Invisible Man (TV seriál)
1957 The Royalty (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
1955 Dixon of Dock Green (TV seriál)
1953 Douglas Fairbanks Jr. Presents (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace