foto

Prunella Scales

  • nar. 22.6.1932 (87 let)
    Sutton Abinger, Surrey, Anglie, Velká Británie

Biografie

Anglická herečka Prunella Scales je známá především jako Sybil, těžko snesitelná manželka Basila Fawltyho, z britského sitcomu HOTÝLEK (Fawlty Towers, 1975). Její herecká kariéra je však mnohem pestřejší, krom televizní tvorby pracovala pro rozhlas a významnou stopu zanechala i na divadelních prknech.

Rodiče Prunelly Margarety Rumney Illingworth se v průběhu druhé světové války rozhodli odejít z Londýna, a ona tak trávila dětství na venkovské farmě, v prostředí, kde jediným zdrojem zábavy byl gramofon a jediným kontaktem s vnějším světem vysílačka. Snad i proto její vztah k venkovu přetrval dodnes, miluje svou dvouarovou zahradu na jihu Londýna a je prezidentkou spolku pro ochranu anglického venkova.

Prunella má herectví v rodinných genech, herečkou byla její matka a věnuje se mu i jeden z jejích synů, Samuel West. Stejně jako mnoho jiných britských herců (Jeremy Irons, Patrick Stewart, Daniel Day-Lewis aj.), i Prunella absolvovala slavnou bristolskou Old Vic Theatre School. Svůj první úspěch zaznamenala v televizním sitcomu MARRIAGE LINES (BBC, 1961), kde ztvárnila roli novomanželky Kate Starlingové. Jasný vrchol její herecké kariéry však přišel až o čtrnáct let později, kdy vstoupila do kultovního HOTÝLKU Johna Cleese a tím i do historie televizní zábavy.

Kromě „královny Hotýlku“ si však dvakrát zahrála i skutečnou panovnici. Viktorii (LOOKING FOR VICTORIA, 2003) a, o dvanáct let dříve, současnou britskou královnu Alžbětu II. (A QUESTION OF ATTRIBUTION, 1991), kterážto role jí vynesla nominaci na prestižní cenu BAFTA.

V polovině devadesátých let se pak stala tváří reklamní kampaně britského řetězce hypermarketů Tesco. Společně se svým manželem Timothy Westem je dlouholetou podporovatelkou charitativního projektu SOS dětských vesniček. Kromě již zmíněného Samuela spolu mají ještě jednoho syna, Josepha.

Michal "PhillM." Marek

Herecká filmografie

Filmy

2014 Sub Rosa
2013 Telefonát
2011 Darebák David: Film
2009 Slečna Marplová: Kapsa plná žita (TV film)
2006 Hledači mušlí (TV film)
Mr. Loveday's Little Outing (TV film)
2003 Looking for Victoria (TV film)
2001 Jim z nádraží (TV film)
2000 Duch panství Greville
1999 Šílené krávy
1998 Ideal Husband, An
Stiff Upper Lips
1996 Breaking the Code (TV film)
Emma (TV film)
Filuta (TV film)
1995 Neobvyklé dobrodružství
Signs and Wonders (TV film)
1994 Druhý nejlepší
Fair Game (TV film)
Vlk
1992 My Friend Walter (TV film)
1988 Natural Causes (TV film)
Sžíravá vášeň
1978 Pes baskervillský
1976 Escape from the Dark
1961 She Died Young (TV film)

TV seriály

2003 The Royal (TV seriál)
2002 Dickens (TV seriál)
2000 Pohádky z celého světa (TV seriál)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Hlasy ze záhrobí (S03E04)
1999 The Big Knights (TV seriál)
1997 Keeping Mum (TV seriál)
Where the Heart Is (TV seriál)
1996 Dalziel a Pascoe (TV seriál)
Pokrok vědy (S01E02)
Tichý svědek (TV seriál)
1995 Look at the State We're In! (TV seriál)
The World of Lee Evans (TV seriál)
1988 After Henry (TV seriál)
1986 Casualty (TV seriál)
Unnatural Causes (TV seriál)
1985 Mapp & Lucia (TV seriál)
Theatre Night (TV seriál)
1981 Never the Twain (TV seriál)
1979 Hotýlek (TV seriál)
Krysy (S02E06)
Výročí (S02E05)
Smrt (S02E04)
další epizody (6)
1977 Mr. Big (TV seriál)
1975 Hotýlek (TV seriál)
Němci (S01E06)
Banket (S01E05)
Inspekce (S01E04)
další epizody (6)
1970 Crime of Passion (TV seriál)
1961 The Marriage Lines (TV seriál)
1958 A Christmas Night with the Stars (TV seriál)

Dokumentární

2014 50 Years of BBC2 Comedy (TV film)
2006 King's Head: A Maverick in London, The
2005 Fawlty Towers Revisited (TV film)
2004 Essential Poems for Christmas (TV film)
1996 Animal Family, The (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky