foto

John Gilbert

  • nar. 10.7.1897
    Logan, Utah, USA
  • zem. 9.1.1936 (38 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec John Gilbert sa narodil ako John Cecil Pringle 10. júla 1897 v Logane (Utah) v rodine potulných hercov. Jeho detstvo nebolo ideálne. Bol často odlúčený od rodičov a musel žiť u príbuzných. John už od detstva sníval, že sa stane filmovým hercom. V roku 1915 sa dostal do Hollywoodu, kde začínal malými úlohami v štúdiách Thomasa Incea. Venoval sa aj písaniu scenárov a réžii. Jeho hĺbavý pekný vzhľad začal byť vyhľadávaný a postupne sa vypracoval z vedľajších úloh do hlavných. V roku 1919 si zahral s Mary Pickford vo filme HEART OF THE HILLS. V roku 1921 podpísal trojročnú zmluvu s Fox Film Corporation. V tomto období hrával mladých elegantných hrdinov vo filmoch ako MONTE CRISTO či CAMEO KIRBY.

Jeho vzostup kariéry pokračoval, keď v roku 1924 podpísal zmluvu s MGM a objavil sa po boku vtedajších hviezd nemého filmu ako Renee Adoree, Mae Murray, Lon Chaney, Norma Shearer. Nesmierne populárnym ho urobili filmy HIS HOUR a MERRY WIDOW. V roku 1925 zažiaril aj vo filme režiséra Kinga Vidora PREHLIADKA SMRTI, ktorý patrí medzi najúspešnejšie filmy nemej éry vôbec. V roku 1926 si ho do filmu LA BOHEME vybrala za partnera Lilian Gish.

Romantický, tvrdohlavý Gilbert mal tendenciu zamilovať sa do herečiek, najmä do svojich filmových partneriek. Celkovo bol ženatý štyrikrát, z toho posledné tri manželky boli herečky: Leatrice Joy (mal s ňou dcéru Leatrice), Ina Claire a Virginia Bruce (mal s ňou dcéru Susan Ann). Avšak najznámejší bol jeho vzťah s Gretou Garbo, s ktorou nakrútil sériu filmov TELO A DIABOL, LOVE, A WOMAN’S AFFAIR. Štúdio tento ich romantický vzťah využívalo k zvyšovaniu zisku a rastu popularity oboch hviezd. Gilbert si chcel dokonca Garbo vziať za manželku, ale ona sa na sobáš nedostavila.

Gilbertova kariéra začala upadať koncom dvadsiatych rokov s nástupom zvukového filmu. Aj keď sa zvykne tvrdiť, že na vine bol jeho hlas, nebola to pravda. Skôr za to mohli osobné nezhody s producentom Louisom B. Mayerom, slabšie výkony vo filmoch, v ktorých v tej dobe hral (HIS GLORIOUS NIGHT, REDEMPTION) a neskôr sa pridali aj problémy s alkoholom. Kritika síce priaznivo prijala jeho výkon vo filme DOWNSTAIRS, ale k obnoveniu popularity mu film nepomohol. V roku 1933 sa mu snažila pomôcť Greta Garbo, ktorá ho presadila ako svojho partnera do filmu KRÁĽOVNÁ KRISTÍNA, ale ani táto snímka nenaštartovala znovu jeho kariéru. Nasledujúci film THE CAPTAIN HATES THE SEA z roku 1935 bol jeho posledný. Dňa 9. januára 1936 zomrel na srdcový infarkt. Pochovaný bol na Forest Lawn Memorial Park Cemetery v Glendale, v Kalifornii.

Michal74

Herecká filmografie

Filmy

1953 Yesterday and Today - a.z.
1951 Strictly Dishonorable - a.z.
1944 Twenty Years After - a.z.
1934 The Captain Hates the Sea
1933 Fast Workers
Královna Kristýna
1932 Downstairs
1931 Gentleman's Fate
The Phantom of Paris
West of Broadway
Wir schalten um auf Hollywood
1930 Redemption
Way for a Sailor
1929 Desert Nights
His Glorious Night
Hollywood Revue
Man's Man, A
1928 Four Walls
Kozáci
Slečna Peggy v pokušení
The Masks of the Devil
Voices Across the Sea
Žena bez studu
1927 Anna Kareninová
Man, Woman and Sin
The Show
Twelve Miles Out
1926 Bardelys the Magnificent
La Bohème
Tělo a ďábel
1925 Ben Hur
Přehlídka smrti
The Merry Widow
1924 Jeho chvíle
Just Off Broadway
Man's Mate, A
Married Flirts
Romance Ranch
Ten, jehož políčkují
The Lone Chance
The Snob
The Wolf Man
Wife of the Centaur, The
1923 Cameo Kirby
Exiles, The
Madness of Youth
St. Elmo
Truxton King
While Paris Sleeps
1922 A California Romance
Arabian Love
Calvert's Valley
Gleam O'Dawn
Honor First
Monte Cristo
The Love Gambler
The Yellow Stain
1921 Ladies Must Live
Servant in the House, The
Shame
1920 Deep Waters
Great Redeemer, The
The White Circle
1919 A Little Brother of the Rich
Busher, The
Děvče z hor
For a Woman's Honor
Should a Woman Tell?
The Man Beneath
The Red Viper
The White Heather
Widow by Proxy
1918 Dawn of Understanding, The
Doing Their Bit
More Trouble
Nancy Comes Home
One Dollar Bid
Shackled
Three X Gordon
Wedlock
1917 A Princess of the Dark
Dark Road, The
Golden Rule Kate
Happiness
The Bride of Hate
The Devil Dodger
The Hater of Men
The Millionaire Vagrant
Up or Down?
Weaker Sex, The
1916 Apostle of Vengeance, The
Bullets and Brown Eyes
Civilizace
Hell's Hinges
Shell 43
The Aryan
The Phantom
The Sin Ye Do
1915 Aloha Oe
The Coward
The Mother Instinct

Dokumentární

2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
2007 Dawn of Sound, The: How Movies Learned to Talk (TV film) - a.z.
Why Be Good? Sexuality & Censorship in Early Cinema - a.z.
2005 Garbo - a.z.
2003 Complicated Women (TV film) - a.z.
2001 Captured on Film: The True Story of Marion Davies (TV film)
Greta Garbo: A Lone Star (TV film) - a.z.
1999 Clara Bow: Discovering the It Girl (TV film) - a.z.
1997 Velké lásky slavných: Greta Garbo & John Gilbert
1986 Greta Garbo: The Temptress and the Clown (TV film) - a.z.
1980 Hollywood (TV seriál)
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
1939 March of Time: The Movies Move On
The Movies March On - a.z.
1935 Screen Snapshots, Series 14, No. 1
1930 Screen Snapshots Series 9, No. 23
1926 Screen Snapshots, Series 6, No. 16
1925 1925 Studio Tour

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1953 Ford 50th Anniversary Show, The (TV pořad) - a.z.

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1921 Love's Penalty
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace