foto

Oldřich Lipský

  • nar. 4.7.1924
    Pelhřimov, Československo
  • zem. 19.10.1986 (62 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Oldřich Lipský patří ke klasikům české filmové komedie. Začínal jako herec a režisér u divadla, svou první komedii natočil v roce 1950. Možná že díky celoživotnímu obdivu k cirkusu, jehož specifickému světu věnoval čtyři ze svých děl, je jeho humor excentrický, hravý, se smyslem pro krkolomnou nadsázku, přičemž se výrazně opírá o vizuální efekty.

Na Lipského filmech se podíleli četní autoři a scenáristé, k nejplodnějším patřila spolupráce s J. Brdečkou, M. Macourkem a dvojicí Svěrák, Smoljak. Ti do příběhů vnášeli prvky žánrů sci-fi a krimi, vždy s příměsí pohádkové fantastičnosti a parodického humoru.

K nejproslulejší klasice vedle Limonádového Joea patří tituly Zabil jsem Einsteina, pánové... (1969), Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), Marečku, podejte mi pero! (1976), Adéla ještě nevečeřela (1977), Tajemství hradu v Karpatech (1981) a Tři veteráni (1983).

MFF Karlovy Vary

Herecká filmografie

Filmy

1974 Hračičkové a drak (TV film)
1948 Červená ještěrka
1946 V horách duní
1945 Řeka čaruje

Dokumentární

2005 Příběhy slavných (TV seriál) - a.z.
Tak tohle je ten svět... (S06E04) - a.z.
1980 Jak se dělá smích
1956 Přihlašte své televizory

TV pořady

1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 697)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace