foto

Hannjo Hasse

  • nar. 31.8.1921
    Bonn, Německá říše
  • zem. 5.2.1983 (61 let)
    Falkensee, Východní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hannjo Hasse se narodil 31. 12. 1921 v německém Bonnu. Chtěl se už od mala stát hercem a proto v roce 1938, kdy mu bylo 17 let, začal studovat herectví v Berlíně. Bohužel ale studia nemohl dokončit, protože začala 2. světová válka. Mladý Hannjo Hasse musel studia roku 1941 ukončit a narukovat do armády. Před koncem 2. světové války padl do zajetí, ale po skončení války byl opět propuštěn. Přesunul se do Výmaru, kde herecká studia, která musel na začátku 40. let přerušit, mohl v klidu dostudovat.

Po ukončení studií se začal naplno věnovat divadlu a hraní vůbec. Začínal jako herec ve městech Norhausen nebo Schwerin. Na delší dobu se pak umístil v divadle Hanse Otty ve východoněmeckém Lipsku. Zde zůstal do roku 1962 a později se uchytil v divadlech v Berlíně.

Hannjo Hasse se na filmovém plátně objevil poprvé v roce 1951 v německém filmu Der Untertan podle předlohy Heinricha Manna. Dále pak hrál výhradně ve východoněmeckých, sovětských a československých filmech. Čeští diváci si Hannjo Hasse pamatují díky jeho nesmrtelným rolím ve filmech Vyšší princip, kde ztvárnil velitele služebny Gestapa.

Hasse ve svých filmových rolích hrál spíše záporné představitele. V roce 1966 také řekl, že je nejvíce obsazovaným hercem ztvárňující záporné postavy ve východoněmeckých produkcích.

Hannjovi Hassemu byla také za herecké výkony udělena Art Prize Německé demokratické republiky. Hannjo Hasse umírá roku 1983 ve svých 61 letech.

Jirka "Jimmy15" Myroniuk

Herecká filmografie

Filmy

1983 Es war so nett in unserem Quartett (TV film)
1982 Endlich fliegen (TV film)
1981 Berühmte Ärzte der Charité: Der kleine Doktor (TV film)
Hotel Polan und seine Gäste (TV film)
V týlu nepřítele
Zieht blank, Kavaliere! (TV film)
1980 Svítalo celou noc
1977 Das unsichtbare Visier - Der Afrikaanse Broederbond 1 (TV film)
Das unsichtbare Visier - Der Afrikaanse Broederbond 2 (TV film)
Das unsichtbare Visier - Der Afrikaanse Broederbond 3 (TV film)
Ernst Schneller (TV film)
Fernsehpitaval - Der Ring (TV film)
Goldene Zeiten - Feine Leute (TV film)
1976 Beethoven - všední dny jednoho života
Frau Jenny Treibel (TV film)
Hosteska
Max Dortu oder Nur die Toten kehren nicht zurück (TV film)
Sein letzter Fall (TV film)
1975 Das unsichtbare Visier - Das Geheimnis der Masken (TV film)
Das unsichtbare Visier - Ein merkwürdiger Anschlag (TV film)
Die Falle (TV film)
Fernsehpitaval - Zum Beispiel Flick (TV film)
Sarajevský atentát
Tischler und Präsident (TV film)
1974 Das letzte Wort (TV film)
My se vrátíme
Sokolovo
Wie füttert man einen Esel?
1973 Die Hosen des Ritters Bredow
Fernsehpitaval - Als entlastet eingestuft - Der Fall des Staatsanwalts Meerstrom (TV film)
Koperník
Unterm Birnbaum
1972 Der Staatsanwalt hat das Wort - Der Anruf kam zu spät (TV film)
Fernsehpitaval - Der Fall Deckers (TV film)
Fernsehpitaval - Um den Tod eines Justizobersekretärs (TV film)
Kovadlina nebo kladivo
Ukradená bitva
Valter brani Sarajevo
1971 Die kürzeste Nacht (TV film)
Osvobození V - Poslední úder
1970 Fernsehpitaval - Sprechen Sie zur Sache, Angeklagte (TV film)
Smrtelný omyl
1969 Die Spieler (TV film)
Mlhavá noc
Most
Osvobození
Osvobození II - Průlom
1968 Osvobození I - Ohnivá duha
Zlato v Black Hills
1966 Fernsehpitaval - Der Skandal um Herrn Leberecht von Kotze (TV film)
Fernsehpitaval - Die Synagoge brennt (TV film)
Fernsehpitaval - Justizmord in Elberfeld (TV film)
Lebende Ware
Schwarze Panther
Smrt za oponou
Synové Velké medvědice
1965 Die andere Front (TV film)
Schlafwagen Paris-München (TV film)
1964 Prozess Richard Waverly (TV film)
1963 Fernsehpitaval - Die Affäre Heyde-Sawade (TV film)
Mordaffäre Molitor (TV film)
Nebel
Was Ihr wollt (TV film)
1962 Eine Nacht und kein Morgen (TV film)
Einer von uns
Fernsehepitaval - Wohl dem, der lügt (TV film)
Polnočná omša
1961 Případ Gleiwitz
Weimar liegt bei Buchenwald - vyp.
1960 Fernsehpitaval - Der Fall Haarmann (TV film)
Signal in der Nacht
Vyšší princip
1959 Bílá krev
Fernsehpitaval - Der Fall Jörns (TV film)
Kabale und Liebe
1958 Fernsehpitaval - Das Loch in der Mauer (TV film)
Černý prapor
1957 Ein Schuß ins Schwarze - vyp.
1956 Falešná karta
Yvettiny miliony
1954 Gefährliche Fracht

TV seriály

1980 Archiv smrti (TV seriál)
1973 Neviditelné hledí (TV seriál)
1971 Volejte policii 110 (TV seriál)
1967 Rudí horolezci (TV seriál)

Dokumentární

1976 Die Emser Depesche (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace