foto

Jaroslav Kučera

  • nar. 6.8.1929
    Praha, Československo
  • zem. 11.1.1991 (61 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaroslav Kučera se narodil 6. srpna 1929 v Praze. V letech 1948 – 1952 studoval na FAMU kameru, kterou absolvoval roku 1953. Již jako student byl asistentem kamery (NENÍ STÁLE ZAMRAČENO) a spolukameramanem (ZA ŽIVOT RADOSTNÝ) na několika dokumentárních snímcích.

Poté byl tvůrcem v Československém armádním filmu (1952 – 1956), kde nasnímal různé dokumenty, krátké a loutkové filmy (ARMÁDNÍ UMĚLECKÉ DIVADLO, O ALENCE A KÁČETI, PÍSNĚ HRDINŮ, MISTŘI ZIMNÍCH SPORTŮ, ÚSTŘEDNÍ LOUTKOVÉ DIVADLO, SETKÁNÍ V LIPSKU, LATERNA MAGIKA). Na některých spolupracoval i scenáristicky (ARMÁDNÍ UMĚLECKÉ DIVADLO nebo BOLERO).

Zahrál si také roli Michela Constantiniho v Radokově komedii DĚDEČEK AUTOMOBIL (1956). V letech 1957 – 1985 byl kameramanem Filmového studia Barrandov. Záhy se z Kučery vyvinul schopný, poctivý a výborný kameraman, který zvládal různé techniky práce, barevný i černobílý materiál a velmi náročné projekty.

V hraném filmu od 50. let výrazně Kučera spolupracoval s Vojtěchem Jasným (DNES VEČER VŠECHNO SKONČÍ, ZÁŘIJOVÉ NOCI, TOUHA, PŘEŽIL JSEM SVOU SMRT, PROCESÍ K PANENCE, AŽ PŘIJDE KOCOUR a VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI) a s Karlem Kachyňou (DNES VEČER VŠECHNO SKONČÍ, ZTRACENÁ STOPA, SMRT MOUCHY a MALÁ MOŘSKÁ VÍLA).

Dále v 60. letech točil pro Miroslava Ondráčka (STŘEVÍČKY), Jiřího Bělku (DEŠTIVÝ DEN), Jaromila Jireše (KŘIK, PERLIČKY NA DNĚ a PRODLOUŽENÝ ČAS), Ivana Passera (FÁDNÍ ODPOLEDNE), Jana Němce (DÉMANTY NOCI a PERLIČKY NA DNĚ), Evalda Schorma (PERLIČKY NA DNĚ a PSI A LIDÉ), Věru Chytilovou (PERLIČKY NA DNĚ, SEDMIKRÁSKY a OVOCE STROMŮ RAJSKÝCH JÍME), Antonína Moskalyka (DITA SAXOVÁ) a od začátku 70. let pro Juraje Herze (MORGIANA) a Zdeňka Podskalského (NOC NA KARLŠTEJNĚ a KŘTINY). Ovšem nejvýrazněji v 70. letech navázal Jaroslav Kučera uměleckou spolupráci s režisérem Oldřichem Lipským.

Tedy pro Oldřicha Lipského nasnímal jeho filmy SLAMĚNÝ KLOBOUK (1971), JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE! (1974), CIRKUS V CIRKUSE (1975) a ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA (1977). Avšak po těchto čtyřech snímcích působil do odchodu na penzi nově v 80. letech u režisérů Václava Matějky u válečného dramatu SVÍTALO CELOU NOC (1980) a Antonína Kachlíka u příběhu KOUZELNÉ DOBRODRUŽSTVÍ (1982).

Naposledy se v titulkách ve funkci kameramana zjevil u Jirešově tragikomedii PRODLOUŽENÝ ČAS (1984). Učil barvu na katedře kamery pražské FAMU (1967 – 1990), kde byl pedagogický vedoucí kamery u studentského snímku Pavlíny Moskalykové PLÁŠŤ (1987) Studia FAMU.

U komedie AŽ PŘIJDE KOCOUR (1963) byl Kučera i tvůrcem triků a u snímku SEDMIKRÁSKY (1966) výtvarníkem. Kameramansky sloužil též pro televizi (např. BOLERO, DOBŘE PLACENÁ PROCHÁZKA, SEDM PATER PRO TISÍC PŘÁNÍ, TO BYLA SVATBA, STRÝČKU!, URAGÁN DONNA) a natáčel taktéž filmové dotáčky pro divadla.

Mj. Národní divadlo v Praze, Laterna magika a Státní divadlo Brno („Variace 66“, „Otvírání studánek“, „Trojí přání“, „Pragensia“ a „Odysseus“). Jeho ženou a spolupracovnicí byla známá režisérka Věra Chytilová (*1929), s níž měl výtvarnici Terezu Kučerovou (*1964) a kameramana Štěpána Kučeru (*1968).

Kučera obdržel řadu cen, za AŽ PŘIJDE KOCOUR Trilobit 1963 (1964), SEDMIKRÁSKY Trilobit 1966 (1967) a Odměnu vedení ČSF (1967), DITU SAXOVOU Peněžitou odměnu FSB (1968), VŠECHNY DOBRÉ RODÁKY Cenu Finále 100 000 Kč (1969) a Cenu Nejvyšší technické komise (1969) na MFF Cannes, JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE! Prémii ČLF (1975), MALOU MOŘSKOU VÍLU a za SMRT MOUCHY Cenu za kameru (1977) na FČSF Bratislava, ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA Cenu za nejlepší kameru (1978) ve Sitges, SVÍTALO CELOU NOC Cenu za kameru (1981) na Kladně a za KOUZELNÉ DOBRODRUŽSTVÍ Cenu za kameru (1983) v Ostravě a Diplom poroty (1983) v San Sebastiánu, dále Vyznamenání Za vynikající práci (1968), Státní cenu Klem. Gottwalda (1969), Cenu SČDU (1979) a titul Zasloužilého umělce (1983). Jaroslav Kučera zemřel 14. ledna 1991 v Praze ve věku nedožitých 62 let.

Jaroslav "krib" Lopour

Kameramanská filmografie

Filmy

1990 Dumky (TV film)
1989 Blauäugig
Village Romeo and Juliet, A
1985 Nacht aus Blei, Die (TV film)
1984 Prodloužený čas
1982 Kouzelné dobrodružství
1981 Křtiny
Stachel im Fleisch
1980 Im Herzen des Hurrican
Svítalo celou noc
1977 Adéla ještě nevečeřela
Uragán Donna (TV film)
1976 Malá mořská víla
Sedm pater pro tisíc přání (TV film)
Smrt mouchy
To byla svatba, strýčku! (TV film)
1975 Cirkus v cirkuse
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
1973 Noc na Karlštejně
Zlateh the Goat
1972 Morgiana
Nicht nur zur Weihnachtszeit (TV film)
1971 Psi a lidé
Slaměný klobouk
Wie man Wünsche beim Schwanz packt (TV film)
1969 Ovoce stromů rajských jíme
1968 Všichni dobří rodáci
1967 Bolero (TV film)
Dita Saxová
1966 Dobře placená procházka (TV film)
Sedmikrásky
1965 Perličky na dně
1964 Démanty noci
Fádní odpoledne
1963 Až přijde kocour
Křik
1962 Deštivý den
1961 Procesí k panence
Střevíčky
1960 Přežil jsem svou smrt
1958 Touha
1957 Anděla
Zářijové noci
1955 Nová směna
Ztracená stopa
1954 Dnes večer všechno skončí

TV seriály

1988 Wilder Westen, inclusive (TV seriál)
1979 Theodor Chindler - Die Geschichte einer deutschen Familie (TV seriál)

Dokumentární

1991 Proč Havel?
1960 Laterna magika II
1958 Setkání v Lipsku
1955 Mistři zimních sportů
1954 Armádní umělecké divadlo
1953 Písně hrdinů
Ústřední loutkové divadlo
1952 O Alence a káčeti
1950 Za život radostný

TV pořady

1995 GENUS (TV pořad)
1978 Prázdniny (TV pořad)

Hudební videoklipy

1978 Hana Zagorová: Zdá se (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

1956 Dědeček automobil

Dokumentární

1966 Příležitost promluvit

Režijní filmografie

Dokumentární

1982 Pražský hrad

Fanoušci tvůrce

<< 21-40 >>
všichni fanoušci
(73)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace