foto

Judita Čeřovská

  • nar. 21.4.1929
    Most, Československo
  • zem. 9.10.2001 (72 let)
    Praha, Česko

Biografie

Judita Čeřovská (roz. Štěrbová) se narodila 21. dubna v Mostě. Pocházela ze smíšeného manželství, otec byl Čech a matka rodilá Němka. Tento fakt jí především v mládí způsoboval četné osobní potíže, jejichž příčinou byla nedobrá politická situace jak v Čechách, tak i v Německu. Dětství prožila v Mostě, po zabrání Sudet Němci zůstala Judita i nadále v Mostě avšak se svou babičkou, její rodiče se odstěhovali do Řevnic u Prahy. Chodila do německé školy a od 12 let se učila hře na klavír. V roce 1942 byli Juditini rodiče na základě udání zatčeni (údajně poslouchali zahraniční rozhlas). Po několika měsících strávených v nacistickém vězení byli propuštěni. Její matka se však dočkala věznění ještě jednou. Od roku 1944 žila rodina pohromadě v Řevnicích, kde Judita chodila do české měšťanské školy. Po válce pak vystudovala obchodní akademii v Berouně. Už během studií velmi často zpívala s různými studentskými kapelami.

Svou poloprofesionální pěveckou dráhu začala až ve sedmadvaceti letech, kdy už byla provdaná za právníka Vladimíra Čeřovského a byla dvojnásobnou matkou. Tenkrát se umístila na druhém místě v pěvecké soutěži Hledáme mladé talenty a hned na to začala zpívat v pražském music-hallu Alhambra.

V roce 1959 utrpěla velmi vážné zranění při autonehodě. Počátkem 60. let nazpívala v tuzemsku několik velmi známých a populárních hitů, ale jelikož nebyla plně profesionalizovaná, nikdy naplno nespolupracovala s velkým tanečním orchestrem nebo renomovaným hudebním autorem. Možná že to byl důvod toho, se doma nikdy nestala skutečnou hvězdou popmusic či stálicí. Hodně však spolupracovala s českou textařkou Jiřinou Fikejzovou. Velkou dávku úspěchu určitě způsoboval také její obrovský osobní šarm, přirozená noblesa nebo i velká důslednost spojená s důkladností, s jakou přistupovala ke každé práci. Byla považována za velmi atraktivní a půvabnou ženu s velice podmanivým hlasem. Mnohem populárnější se stala v německy mluvících zemích, v bývalé SRN pravidelně koncertovala a měla i své stálé televizní pořady. Úspěch ji však provázel nejen v Německu, ale také v celé Evropě a bývalý Sovětský svaz nevyjímaje. Společně s kolegy Karlem Gottem, Hanou Hegerovou a Josefem Lauferem vystupovala na světové výstavě EXPO 67 v kanadském Montrealu v pořadu Pop stars of Prague. Američtí hudební manažeři jí nabízeli zajímavá angažmá v zámoří, ale všechny nabídky nakonec hlavně z rodinných důvodů odmítla. Od roku 1989 vystupovala se skupinou Ivan Smetáček Jazz Enseble, se kterým zpívala šansony, swingové a jazzové evergreeny.

V 90. letech se často objevovala i v České televizi a kromě toho tehdy vyšlo hned několik hitových výběrů s hudbou 60. let na CD (např. hity jako Dominiku, Malý vůz, Dlouhá bílá noc, Je po dešti, Řekni kde ty kytky jsou atd.). Judita Čeřovská se objevila v malé roli zpěvačky v povídkovém filmu DOCELA VŠEDNÍ NEDĚLE (1959) nebo v seriálu NÁHRDELNÍK (1992). Ve filmech častěji zazníval její zpěv: např. v povídkovém filmu DÝMKY (1966) – povídka Dýmka sv. Huberta, v hudební komedii SEDM ŽEN ALFONSE KARÁSKA (1967), HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO (1968) nebo ve filmu F. Renče REBELOVÉ (2001). Její osobní život i kariéru shrnuje dokument z cyklu Příběhů slavných - VELKÁ HOLKA (2005) v režii Tomáše Kábeleho.

Judita Čeřovská zemřela 9. října roku 2001 v Praze, ve věku 72 let. Mezi plejádou hvězd takzvaného středního proudu byla tato zpěvačka v širším povědomí domácího publika jaksi pozapomenuta. Mnoho jejích kolegů se domnívá, že neprávem. Je však považována za jednu z největších pěveckých legend československé populární hudby 20. století.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

1968 Slyšte je pilně a neomylně (TV film)
1961 Ztracená revue (TV film)
1959 Docela všední neděle (studentský film)

TV seriály

1992 Náhrdelník (TV seriál)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Telegram z Neapole (E08)

Dokumentární

2005 Příběhy slavných (TV seriál)
Velká holka (S06E09)
1999 Zlatá platina (koncert)
1968 Koncert Midem Cannes 1968 (koncert)

TV pořady

1962 Album Supraphonu (TV pořad)

Hudební videoklipy

1964 Dominiku (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2005 Vladimír Menšík nonstop (TV pořad)
2004 Tak mi tedy řekněte (TV pořad)
1980 Kulaté písničky (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)