foto

David Morse

  • nar. 11.10.1953 (63 let)
    Hamilton, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Po tom, čo strávil niekoľko rokov v súbore Boston Repertory Theater a študovaním herectva v New Yorku, sa zaľúbil do Broadwaya, ale aj iných dosiek, znamenajúcich svet. V celovečerákoch hrá od 80. rokov (INSIDE MOVES Richarda Donnera). Dlhé roky pracoval pre TV, kde získal popularitu seriálmi ST. ELSEWHERE a BIG WAVE DAVE´S a v 21. storočí sa ku nim vrátil seriálom TAXI (Hack) s Georgeom Dzundzom.

Robustný D. M. je expert na výrazné vedľajšie úlohy á la Tom Sizemore, s tým, že k strhnutiu pozornosti nepotrebuje agresiu, ale naopak, postáva nenápadne v úzadí a ako major Baxter v akčne bombe Michaela Baya SKALA kryje za cenu vlastnej smrti odhodlane chrbát vzbúrenému generálovi Edovi Harrisovi, ako Brutus Howell hlavnému bacharovi Tomovi Hanksovi, ktorý so svojimi mužmi na ZELENEJ MÍLI musí popraviť obrovského zabijaka s liečiteľskými schopnosťami, alebo zosnulý otec Jodie Fosterovej, ktorá sa v Zemeckisovom "sci-fi s myšlienkou" KONTAKT vydáva do vesmíru na šialený let, na ktorého konci má byť blízke stretnutie 3. druhu.

Nejaký čas bol oporou režírujúceho herca Seana Penna (THE INDIAN RUNNER, THE CROSSING GUARD). Od pohľadu dobrák, po ktorého boku sa ženy a deti cítia bezpečne. Paradoxne aj preto zaujmú jeho pomerne ojedinelé záporné úlohy, z nich vyzdvihnime nenápadného stvoriteľa vražedného vírusu v kultovke Terryho Gilliama 12 OPÍC a veliteľa jednotky S.W.A.T. v thrilleri VYJEDNÁVAČ, kde nemal dosť pochopenia pre umiernene jednajúceho Kevina Spaceyho.

Na začiatku 90. rokov hral v nepochopenom "detskom thrilleri" DOBRÝ SYNČEK, kde proti sebe režisér Joseph Ruben postavil vtedajšie detské idoly Macaulay Culkin vs. Elijah Wood. Nasledoval thriller ÚTEK DO MEXIKA s vtedajším párom snov Kim Basingerová - Alec Baldwin, Aptedov lekársky thriller SMRTIACA LIEČBA, kde s Billom Nunnom bol na strane Zla ako protivník dobráckeho Dr. Hugha Granta, pátrajúceho na vlastné riziko po záhadných zmiznutiach bezdomovcov. Objavil sa v režijnom debute Antonia Banderasa LETO V ALABAME. Príležitosť dostal v PROOF OF LIFE Taylora Hackforda, ako Peter Bowman, ktorý je v Južnej Amerike zajatý teroristami a kým sa snaží zachrániť si život a rozum, jeho manželka Meg Ryanová a vyjednávač Russell Crowe odolávajú citom, ktoré medzi nimi prepukli. Vzhľadom k tomu, že film sa preslávil údajným románikom, ktorý Crowe a Ryanová mali a evidentne ním bili úplne pohltení, je to napokon DM, kto zaujal čistým prejavom obyčajného chlapíka, ktorý sa musí postarať sám o seba v neobyčajných podmienkach.

Dobre sa naňho pozeralo ako na už dospelého, zasneného hrdinu v nehororovej kingovčine HEARTS IN ATLANTIS Scotta Hicksa, kde v ňom pohreb vyvolá spomienky na detské časy prvej lásky a nájemníka - staršieho pána (Anthony Hopkins) s nadprirodzenými schopnosťami, prenasledovaného tajomnými mužmi v klobúkoch. Jeho meno je spojené aj s kontroverzným muzikálom Larsa von Triera TANEČNICA V TME.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2017 Trouble
2015 Diagnóza: Šampión
The Boy
2014 Untitled Wall Street Project (TV film)
2013 McCanick: Útěk před minulostí
Rohy
Světová válka Z
Winter in the Blood
2012 Neobyčejný život Timothyho Greena
Yellow
2011 Drive Angry
Spoluautor
2010 Mint Julep
Smrt v Šanghaji
2009 Empire State (TV film)
Mother and Child
2008 Cestující
Smrt čeká všude
Záhady Pittsburghu
2007 Disturbia
Hounddog
2006 A.W.O.L.
16 bloků
2005 Cizinec
Kouzlo Grace
Snílek
2002 Předvolání do pekla
Taxík (TV film)
The Slaughter Rule
2001 Diary of a City Priest
Srdce v Atlantidě
2000 Tanec v temnotách
Vnadidlo
Životní zkouška
1999 Léto v Alabamě
Zelená míle
1998 Legend of Pig Eye, The
Vyjednavač
1997 George B.
Kontakt
Vražda v přímém přenosu (TV film)
1996 Dlouhý polibek na dobrou noc
Skála
Smrtící léčba
1995 Časožrouti (TV film)
Křižovatka smrti
Taming Power of the Small, The
Tecumseh: The Last Warrior (TV film)
12 opic
1994 Mladý dračí ninja 2
Útěk do Mexika
1993 Dobrý synek
Zemětřesení na dálnici 880 (TV film)
1992 Dead Ahead: The Exxon Valdez Disaster (TV film)
Odvážné příběhy (TV film)
1991 Únos Peggy Ann (TV film)
Vyvrhel
1990 Hodiny zoufalství
1989 Cross of Fire (TV film)
1988 Winnie (TV film)
1987 Personal Foul
Place at the Table (TV film)
Splátka na vraždu (TV film)
Šest z Alcatrazu (TV film)
1985 When Dreams Come True (TV film)
1984 Shattered Vows (TV film)
1983 Návrat Maxe Dugana
Prototyp (TV film)
1981 Our Family Business (TV film)
1980 Inside Moves
1979 Pineapple Poll (TV film)

TV seriály

2017 Outsiders (TV seriál)
Unbroken Chain (S02E13)
What Must Be Done (S02E12)
The Run (S02E11)
další epizody (13)
2016 Outsiders (TV seriál)
Long Live the Bren'In (S01E13)
All Hell (S01E12)
Mortar (S01E11)
další epizody (13)
2015 Temný případ (TV seriál)
Černé mapy a pokoje v motelu (S02E07)
Všechno k zemi (S02E04)
Západní kniha mrtvých (S02E01)
2010 Treme (TV seriál)
2008 John Adams (TV seriál)
2004 Dr. House (TV seriál)
2002 Taxík (TV seriál)
1995 Action Man (TV seriál)
New Adventures of Madeline, The (TV seriál)
1993 Big Wave Dave's (TV seriál)
Strážce moře (TV seriál)
1991 Madlenka (TV seriál)
1989 Bratrstvo růže (TV seriál)
1982 St. Elsewhere (TV seriál)

Dokumentární

2016 The Gettysburg Address
2006 Miracles and Mystery: Creating 'The Green Mile'
2001 Abraham and Mary Lincoln: A House Divided (TV seriál)
2000 Choreography: Creating Vincent Paterson's Dance Sequences
Walking the Mile
100 očí Larse von Triera
1999 Miracle of the Green Mile, The (TV film)

TV pořady

1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1987 Pátek třináctého (TV seriál)
1982 St. Elsewhere (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(64)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace