foto

Theodor Pištěk ml.

  • nar. 25.10.1932 (84 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Zajímavosti o tvůrci (15)

  • Dracula (divadelní záznam) (1996)

    - Autorem námětu byl Richard Hes, který jej sepsal koncem roku 1993 a předložil Egonu Kulhánkovi, který se rozhodl muzikál produkovat. Společně oslovili skladatele Karla Svobodu, textaře Zdeňka Borovce, výtvarníky Theodora Pištěka a Gitu Marcolovou, architekta Daniela Dvořáka a režiséra Jozefa Bednárika. Všichni nabídku přijali. (Pluto_petr)

  • Valmont (1989)

    - V den premiéry filmu Miloš Forman spolu s kostymérem Theodorem Pištěkem ml. objížděli kina v New Yorku a sledovali reakce diváků, když jim první asistent režie Michael Hausman tlumočil zpráva o "revolučních" událostech v Praze, načež druhý den ráno Pištěk do Prahy odjel. (JoranProvenzano)

  • Valmont (1989)

    - Theodor Pištěk ml. byl roku 1990 za svou práci na filmu nominován na Oscara americké Akademie filmového umění a věd, získal Césara francouzské Filmové umělecké akademie a byl roku 1992 nominován na cenu Britské akademie filmového a televizního umění v kategorii nejlepší kostýmy. (JoranProvenzano)

  • Amadeus (1984)

    - Milošovi Formanovi bol navrhnutý za kostyméra Theodor Pištěk ml.,ale režisér ho mal pouvodne zaškatuľkovaného ako skvelého maliara a myslel si, že Pištěk ponuku odmietne, zvlášť preto, že sa obaja z minulosti poznali a jeho film sa mu nebude zdať dosť dobrý. (Raccoon.city)

  • Amadeus (1984)

    - Hlavný kostymér Theodor Pištěk ml. nakúpil drahé látky v Londýne a kostýmy nechal ušiť v Taliansku. (Raccoon.city)

  • Amadeus (1984)

    - Představitel Antonia Salieriho F. Murray Abraham si během natáčení posteskl Theodoru Pištěkovy ml., že kostým od něj, který musí nosit při dirigování, je příliš těsný. Ten mu však odvětil, že se jedná o záměr, protože u Salieriho muselo být vše napřesno. (Rugero)

  • Amadeus (1984)

    - Kostýmy nebyly majetkem produkce, proto je tvůrci po natáčení filmu vrátili firmě, která je vyrobila a o jejich dalších osudech nemá informace ani kostymér Theodor Pištěk ml. (JoranProvenzano)

  • Amadeus (1984)

    - Miloš Forman poslal před natáčením filmu kostyméra Theodora Pištěka ml. na divadelní představení do Paříže, ve kterém Amadea Mozarta (Tom Hulce) ztvárnil Roman Polanski, což výtvarníka naprosto přesvědčilo k účasti na projektu. (JoranProvenzano)

  • Amadeus (1984)

    - Theodor Pištěk ml. získal roku 1984 za svou práci na filmu Oscara americké Akademie filmového umění a věd v kategorii nejlepší kostýmy. (JoranProvenzano)

  • Upír z Feratu (1981)

    - V roku 2016 si automobilka Škoda uctila 35. výročie filmu. Stalo sa tak prostredníctvom špeciálneho zafarbenia, čierneho laku, zlatých kolies a červeného F na kapote závodnej Škody Fabia R5 na Rally Bohemia. Taktiež zhotovili unikátny a jedinečný motocykel z názvom Ferat2, dizajnovo inšpirovaný filmom. Motocyklov bolo vyrobených iba 25 kusov, kmotrami celého projektu sa stali režisér filmu Juraj Herz a Theodor Pištěk ml., výtvarník a dizajnér pôvodného auta Ferat. (Raccoon.city)

  • Upír z Feratu (1981)

    - Filmový Ferat Vampir RSR vznikl z konceptu Škoda 110 Super Sport (typ 724), jednoho z několika modelů navržených koncem šedesátých let. V roce 1972 byl představen na autosalonu v Bruselu, kde byl zahraničními médii hodnocen lépe než koncept Aston Martin. Vůz měl objem 1 147 cm, výkon 76,5 kw a dosahoval rychlosti 211 km/h. Karosérie ze sklolaminátu měla šestici výklopných předních světlometů a šestnáct zadních, 6 v horní řadě po třech a deset v dolní po celé šířce vozu. Dveře se vyklápěly nahoru, spolu s čelním sklem a střechou. Motor - řadový čtyřválec ze Škody 110 L Rallye poháněl zadní kola. V Československu byl koncept kritizován pro příliš hranatý vzhled a vzhledem k nastupující normalizaci nebyl uveden do výroby. Výtvarník Theodor Pištěk vůz pro potřeby filmu přelakoval z bílé na černou a upravil světlomety. Přední vyměnil za "zamračená" úzká pevná skla, zadní použil ze Škody 120 (typ 742 M), záď doplnil o velký spoiler. Ferat zastupoval ve filmu také prototyp Škoda 1100GT (ÚVMV 1100 GT). Vývoj sportovního kupé s motorem vzadu a samonosnou laminátovou karoserií probíhal mezi léty 1966-70. Vůz byl představen roku 1970 v Plzni a velký úspěch slavil na ženevském autosalonu 1971. Celkem bylo na podvozkové platformě Škody 100 postaveno 6 kusů, které se dodnes účastní závodů historických vozů. (kenny.h)

  • Upír z Feratu (1981)

    - Vůz byl skutečně ojedinělým unikátem, Pištěk navrhl tři různé karosérie, které se během natáčení prohazovaly (lze to poznat například podle různého uchycení zadního spoileru). To vše bylo naroubováno na podvozek soutěžní Škody 130. (Robbi)

  • Marketa Lazarová (1967)

    - Pro kostyméra Theodora Pištěka ml. to dle jeho slov byl nejpodstatnější film kariéry. (JoranProvenzano)

  • Marketa Lazarová (1967)

    - Kostymér Theodor Pištěk ml. k filmu prohlásil: "Nedalo se toho nezúčastnit." (JoranProvenzano)

  • Holubice (1960)

    - František Vláčil požiadal Theodora Pištěka, aby mu robil výtvarného supervízora pre scénu v sochárskom ateliéri. Vláčil chcel, aby bol maximálne verný a zodpovedal ateliéru skutočného umelca. Keď mu Pištěk pomohol s návrhom scény, povedal Vláčil, že by nebolo zlé, keby pre film urobil aj kostýmy. Pištěk sa zdráhal, ale Vláčil vraj povedal: „Vyberieš pár tričiek a džínsy a je to." (Raccoon.city)

Kostymérská filmografie

Filmy

2002 Monte Cristo (divadelní záznam)
1996 Dracula (divadelní záznam)
Lid versus Larry Flynt
1989 Valmont
1988 Raggedy Rawney, The
1984 Amadeus
Rumburak
Stín kapradiny
1982 Přeludy pouště
Sůl nad zlato
Zelená vlna
1981 Dostih
Hadí jed
Upír z Feratu
Zralé víno
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Koncert
Postřižiny
1979 Brontosaurus
Postavení mimo hru
Smrt stopařek
1978 Báječní muži s klikou
Kočičí princ
Od zítřka nečaruji
Pan Tau: Od zítřka nečaruji (TV film)
Poplach v oblacích
Princ a Večernice
1977 Adéla ještě nevečeřela
Ať žijí duchové!
Což takhle dát si špenát
Jak se budí princezny
Na veliké řece
Osada Havranů
Pan Tau: Poplach v oblacích (TV film)
Stíny horkého léta
Volání rodu
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Bouřlivé víno
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
1975 Páni kluci
Pan Tau se vrací (TV film)
1974 Kto odchádza v daždi...
Siroty (TV film)
1973 Tři oříšky pro Popelku
1972 Lupič Legenda
My, ztracený holky
1971 Dívka na koštěti
Hry lásky šálivé
Poslední výstřel Davida Sandela
Touha Sherlocka Holmese
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Luk královny Dorotky
„Pane, vy jste vdova!“
1969 Adelheid
Případ pro začínajícího kata
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1967 Marketa Lazarová
Údolí včel
1964 Bubny
1962 Blbec z Xeenemünde
1961 Ďáblova past
1960 Holubice

TV seriály

2003 Děti planety Duna (TV seriál)
2000 Duna (TV seriál)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (E15)
Po nás potopa (E14)
Prozrazení (E13)
další epizody (15)
1980 Arabela (TV seriál)
Zvonečkem to začalo, zvonečkem to končí (E13)
Hrdlička zasahuje (E12)
Příliš mnoho generálů (E11)
další epizody (13)
1969 Pan Tau (TV seriál)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace