foto

Štěpánka Haničincová

  • nar. 30.9.1931
    Kvíčovice, Československo
  • zem. 27.10.1999 (68 let)
    Praha, Česko

Biografie

Štěpánka Haničincová se narodila 30. září 1931 v Kvíčovicích jako Štěpánka Hubáčková. Své jméno získala po prvním sňatku s hercem Petrem Haničincem (1930 – 2007). Později byla ještě dvakrát vdaná za režiséra Jana Valáška st. (1926 – 1968), s nímž měla syna Jana Valáška ml. (*1958) a od roku 1971 za herce Jana Přeučila (*1937). Z prvních dvou manželství měla dceru a syna. Dětství neměla malá Štěpánka příliš radostné a bylo zatíženo těžkými rodinnými poměry a bohužel i několika tragédiemi.

Vystudovala obchodní školu, v sobě však cítila touhu stát se herečkou. Nastoupila na herecký obor DAMU, ale po dvou letech přešla na obor dramaturgie a absolvovala v roce 1955. Už v roce 1953 byla vybrána pro moderování dětských pořadů. Dlouhá léta v Československé televizi působila nejen jako moderátorka a herečka, ale i jako scenáristka a dramaturgyně. Rázem se stala miláčkem několika generací českých dětí. Děti si získala díky vypravěčskému talentu, klidnému a milému vystupování, osobitému kouzlu, šarmu a vrozené kráse.

Stala se hlavní hvězdou a vypravěčkou oblíbených dětských večerníčků ROZMARÝNEK (1953), KLUK A KOMETA (1964), POHÁDKY NA PŘÁNÍ, KUŤÁSEK A KUTILKA a pořadů a pohádek (VLAŠTOVKA, HRAČKY NAŠÍ KAČKY, ŠTĚPÁNČINY KORÁLKY, POHÁDKY Z TISÍCE A JEDNÉ NOCI, BUDULÍNEK A MANDELINKA či BEZVOUSÁK A PRINCEZNA KAMILA). Sama byla dramaturgyní večerníčků, např. POHÁDKY NA PŘÁNÍ, NA NÁVŠTĚVĚ U SPEJBLA A HURVÍNKA, ZNOVU U SPEJBLA A HURVÍNKA i pohádek ZLATÁ PŘADLENA (1975), O VELKÉM NOSU (1983) či O CHAMTIVÉM STRAŠIDLE (1985) a spoluscenáristkou (AHMED A HAZAR).

Největší popularitu ji však přineslo moderování zábavných dětských pořadů MALÝ TELEVIZNÍ KABARET (1977) a STUDIO KAMARÁD. Často vystupovala s oblíbenými loutkami Čertíkem Bertíkem, medvídkem Emánkem, Kačenkou nebo Kuťáskem a Kutilkou. Řada těchto výstupů (např. z MALÉHO TELEVIZNÍHO KABARETU) vyšla na gramofonových deskách a kazetách. Byla rovněž vyhledávanou rozhlasovou herečkou, vypravěčkou a autorkou dramatizací pohádek („Se Štěpánkou za pohádkou“, „O neposlušných kůzlátkách“, „Budulínek a Mandelinka“ nebo „Hastrmanní princeznička“).

V 50. letech se díky svému druhému manželovi Janu Valáškovi dostala i do československé hrané kinematografie. V jeho studentském filmu V ULICI JE STARÝ KRÁM (1955) byla studentkou Mirkou Jelínkovou, v dětské komedii KOUZELNÝ DEN (1960) učitelkou. Mj. si zahrála učitelku v mateřské školce ve Vošmikově dětské HONZÍKOVĚ CESTĚ (1956), jež byla natočena podle oblíbené dětské knížky Bohumila Říhy. Ve filmu se zjevila naposledy v krátkém absolventském snímku studenta FAMU Jaromíra Borka GAMBIT (1964) a v krátké hrané mystifikaci POD PRAHEM (1999) Martina Krejčího.

Od sedmdesátých let se však Štěpánka Haničincová stala nepřítelkyní režimu, její dcera Saša s celou rodinou emigrovala, byla sledována StB a byla přinucena odejít z televize. Kvůli tomu trpěla depresemi, prázdnotou, přišla o smysl svého života a lidé se s ní přestali stýkat. Pro Štěpánku svitla nová naděje až po roce 1989… Nové svobodné poměry v obnovené demokracii byly pro umělkyni jedinou a poslední záchranou – podstoupila plastickou operaci, na obrazovkách České televize uvedla ještě několik pořadů. Bohužel téměř všechny u dětí propadly. Doba se změnila a děti chtěly jinou zábavu, než Čertíka Bertíka. A to byl pro Štěpánku Haničincovou konec. S posledním manželem Janem Přeučilem ještě pořádala zájezdová představení pro děti po celé republice. Její sláva začala pomalu, ale jistě upadat.

Propadla alkoholu a neměla důvod proč žít. Připadala si nepotřebná a odstrčená. Ke konci života ještě dostala malou satisfakci v podobě uvedení do Dvorany slávy při televizní anketě TýTý (1998). Štěpánka Haničincová, která i se svým těžkým a strastiplným životem po celý život rozdávala smích desítkám dětí, zemřela po těžkém úraze ve svém pražském bytě 27. října 1999, měsíc po svých šedesátých osmých narozeninách. S Vladimírem Kovaříkem vydala své memoáry „Štěpánka“ (1995).

Jaroslav "krib" Lopour

Scenáristická filmografie

Filmy

1988 Zlatý copánek (TV film)
1985 Vodník v pivovaře (TV film)
1984 Budulínek Mandelinka (TV film)
1967 Rozmarýnkův zlatý klíček (TV film)
1966 Malá mořská víla (TV film)

TV seriály

1987 Strom pohádek (TV seriál)
O perníkové chaloupce (E03)
O Marušce (E02)
O bílé laňce (E01)

Herecká filmografie

Filmy

1999 Pod prahem (studentský film)
1994 Bezvousák a princezna Kamila (TV film)
1984 Budulínek Mandelinka (TV film)
Malý Démosthénes
1983 Kmotři z blat (TV film)
1976 O stříbrném kamínku (TV film)
1974 Honza a Růžová panenka (TV film)
Lesní ženka (TV film) - vyp.
O princi Janovi a princezně Marfušce (TV film)
1973 Sněhurka (TV film)
1972 Divoké labutě (TV film)
Kamenný kvítek (TV film)
Modrý koberec (TV film)
Studánka bílé panenky (TV film)
1968 Lorinka a čertík Bertík (TV film)
Růžová Anička (TV film)
1967 Rozmarýnkův zlatý klíček (TV film)
1966 Malá mořská víla (TV film) - vyp.
1964 Gambit (studentský film)
Kluk a kometa (TV film)
1960 Kouzelný den
1956 Honzíkova cesta
1955 V ulici je starý krám (studentský film)

TV seriály

1988 Strom pohádek (TV seriál)
Divoké labutě (E04)
1980 Kocour Vavřinec a jeho přátelé (TV seriál)
1979 Už nám byly tři (TV seriál)
1976 Pojďte s námi za mámou, tátou (TV seriál)
1971 Pohádky z tisíce a jedné noci (TV seriál)
Ebenový kůň (E07)
O ptáku se smaragdovým peřím (E06)
O dceři kupcově a synu krále íráckého (E05)
další epizody (7)
1965 Pohádkový zeměpis (TV seriál)
1953 Rozmarýnek-Televizní dívánky (TV seriál)

Dokumentární

2004 Příběhy slavných (TV seriál)
Štěpánka: "Těžší život je lepší" (S05E05)
1961 Jak správně kojit

Host

TV pořady

1997 Paskvil (TV pořad)
1991 Kuřátka (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1977 Malý televizní kabaret (TV pořad)
1964 Vlaštovka (pionýrská) (TV pořad)
1953 Rozmarýnek (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace