Reklama

Reklama

Jaroslav Papoušek

Jaroslav Papoušek

nar. 12.04.1929
Podkarpatská Rus, Velký Bočkov, Československo

zem. 17.08.1995 (66 let)
Čimelice, Písek, Jihočeský kraj, Česko

Biografie (1)

Jaroslav Papoušek se narodil 12. dubna 1929 ve Velkém Bočkově na Podkarpatské Rusi. Do českého filmu se dostal velkou oklikou. Začínal jako ladič hudebních nástrojů, ale chtěl se stát malířem. Po několika pokusech se dostal na sochařské oddělení pražské AVU, kterou Jaroslav Papoušek absolvoval v roce 1957 u profesorů Karla Pokorného a Jana Laudy. Následně pracoval jako sochař (ač to dnes zní nelichotivě, získal roku 1954 Uznání v soutěži na výzdobu Muzea Klementa… (více)

Zajímavosti (10)

Miluji tě modře (2017)

  • Jaroslav Papoušek, autor a režisér filmů o rodině Homolkových a spoluautor Formanových komedií Hoří, má panenko a Lásky jedné plavovlásky, napsal krátce před svou smrtí v polovině 90. let romantickou komedii "Jedním slovem tě miluji modře". Nestačil už jí však realizovat. Chvíli si s myšlenkou režírovat tento film pohrával i slavný kameraman Miroslav Ondříček, finance se však nesehnali, scénář pak dlouho ležel ladem. Miloslav Šmídmajer, producent a režisér filmu Miluji tě modře, přizval ke spolupráci na scénáři spisovatele Pavla Brycze, nositele Ortenovy ceny a scénáristku Lucii Bokšteflovou. Za dramaturgického dohledu Miloše Zahradníka a Márie Dufkové vznikl upravený scénář, který je univerzální a přenosný do každé doby. (Zdroj: Bioscop)

Homolka a tobolka (1972)

  • Podle vzpomínek tehdejších účastníků komunističtí cenzoři film ve střižně zcela rozcupovali. Režisér Papoušek ho pak musel slepit ze zbytků, které zůstaly. Nikdy se tak už nedozvíme, jak by film vypadal, kdyby byl dokončen o dva roky dříve, tedy před obdobím normalizace. (rublik05)

Reklama

Scenárista

Režisér

Herec

Host

Pořady
1997

Úsměvy

Reklama

Reklama