foto

Ivan Passer

  • nar. 10.7.1933 (83 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ivan Passer (1933, Praha), scenárista a režisér. Ač v 60. letech stihl doma natočit jen jeden středometrážní a jeden celovečerní film, než v roce 1968 emigroval do USA, patřil k nejvýznamnějším osobnostem nové vlny. Společně s Jaroslavem Papouškem a Milošem Formanem napsal scénáře ke všem Formanovým českým filmům a s tímto režisérem ho spojoval způsob vidění skutečnosti i využití obdobných stylových postupů. Patřilo mezi ně zejména potlačení dějové složky ve prospěch detailního pozorovatelství, soustředění na postavy a důraz na autentický obraz každodenního prožívání.

V USA natočil necelou dvacítku tematicky různorodých filmů, zčásti televizních, které i přes příklon k tradičnější fabulaci nesly vesměs stopy jeho režijního rukopisu. Z nich zvláště vynikly tituly Born to Win (1971), Cutter's Way (1981), Haunted Summer (1988) a Stalin (1992).

MFF Karlovy Vary

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2005 Nomád
2000 Piknik (TV film)
1999 Strom splněných přání
1995 Únos (TV film)
1994 Když spravedlnost spí (TV film)
1992 Stalin (TV film)
1991 Čtvrtý příběh (TV film)
Pretty Hattie's Baby
1988 Strašidelné léto
1985 Jiný život
1981 Cutterova cesta
1977 Bankéři
1976 Eso v rukávu
1974 Zákon a nepořádek
1971 Zrozen k vítězství
1965 Intimní osvětlení
1964 Fádní odpoledne

TV seriály

1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(39)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace