foto

Jaromír Vomáčka

  • nar. 23.3.1923
    Dašice, Československo
  • zem. 7.7.1978 (55 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Do historie české populární hudby vstoupil Jaromír Vomáčka především jako autor dodnes známé vánoční písně Vánoce, vánoce přicházejí (1962), v té době skládal také dobově populární hity pro řadu zpěváků, uplatnil se i jako autor hudby k filmům. Narodil se v Dašicích poblíž Pardubic, základní vzdělání získal v Lomnici nad Popelkou, poté vystudoval gymnázium v Nové Pace. Jeho otec Josef Vomáčka (1897-1957) pracoval jako účetní; Jaromír od dětství projevoval hudební talent, který v něm podporovala teta Květa Petrušková, učitelka hudby. Jako student hrál Jaromír Vomáčka v kavárenské kapele, po maturitě v roce 1941 působil jako korepetitor v pardubickém divadle.

Se svými hudebními zájmy narazil u otce, který jej po válce přiměl ke studiu na filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jaromír Vomáčka ale školu opustil po dvou semestrech, naopak se přihlásil na konzervatoř, kde studoval skladbu a dirigování, později si vzdělání doplnil soukromými hodinami u skladatele Vítězslava Nováka. Vojenskou službu absolvoval u Posádkové hudby v Praze, poté se – opět proti vůli rodičů – oženil s Valérií Rottovou (taktéž rodačkou z Dašic), s níž měl tři syny.

Co se týče hudebních nástrojů, Jaromír Vomáčka hrál hlavně na klavír, ovládal ale také hru na housle, trubku a harmoniku. Od počátku padesátých let se hudbou živil profesionálně i jako skladatel, s komponováním ostatně koketoval již za studií. Mimo jiné spoluzakládal Divadlo Na zábradlí, od roku 1958 působil v Laterně Magice. Mezitím skládal a psal scénáře koncertních programů pro zpěváka Rudolfa Cortése, později napsal řadu hitů pro Milana Chladila (Volání divokých husí) i jeho pěveckou partnerku Yvettu Simonovou (Zhasněte lampióny). Skládal také vážnou hudbu a mimo jiné zkomponoval i jednu operetu (Hrdinové na zámečku, 1955).

Právě spolupráce s Yvettou Simonovou překročila rámec profesionality, oba odešli od svých manželských partnerů a po sedmi letech společného života se nakonec i vzali (a později rozvedli). Mezitím Jaromír Vomáčka navázal spolupráci také s filmem, častěji komponoval pro krátké snímky, svou hudbou ale přispěl k veselohře KOMEDIE S KLIKOU (1964), kde také zazněl jeho nejslavnější hit Vánoce, vánoce přicházejí. Později složil hudbu k povídkovému snímku KAŽDÝ MLADÝ MUŽ (1965) nebo ke kriminální komedii PŘÍSNĚ TAJNÉ PREMIÉRY (1967). Kromě toho nadále skládal i pro zpěváky mladší generace, jako byli Eva Pilarová (Zastavte čas, 1965) nebo Václav Neckář (Lékořice, 1966).

V roce 1968 napsal hudbu k písni Dobře míněná rada, známější spíše pod názvem Běž domů, Ivane. Právě tento song se znelíbil nově nastupující vládnoucí garnituře a na začátku normalizace měl Jaromír Vomáčka ztížené možnosti uplatnění. Jako autor hudby je nicméně podepsán ještě pod několika málo díly z tvorby tehdejší Československé televize (KAM SLUNCE NECHODÍ, 1971; O LÍNÉM HONZOVI, 1977). Jaromír Vomáčka prodělal dva infarkty, tomu třetímu podlehl; zemřel v Praze 7. července 1978 ve věku 55 let.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

1977 O líném Honzovi (TV film)
1971 Kam slunce nechodí... (TV film)
1970 Jak šli nadělovat
1969 Hádavá pohádka (TV film)
Panenství a kriminál
1967 Přísně tajné premiéry
1966 Pan Tau (TV film)
1965 Každý mladý muž
Nebuďte mamuty
Otýlie a 1580 kaněk
Člověk proti sobě (TV film)
1964 Komedie s Klikou
1962 Zhasněte lampióny (TV film)
1961 Plivník dlaždiče Housky

TV seriály

1973 Kamarádi (TV seriál)
Nejhezčí táborák (S02E07)
Přepadení (S02E06)
Prázdniny (S02E05)
další epizody (7)
1971 Pan Tau (TV seriál)
1970 Kamarádi (TV seriál)
Případ uzavřen (S01E06)
Zloděj na ledě (S01E05)
Velká loupež (S01E04)
1969 Kamarádi (TV seriál)
Máme psa (S01E03)
Na stopě zločinu (S01E02)
Jak to začalo (S01E01)
1964 Jak sluníčko rozdávalo stíny (TV seriál)
Kocour a dalekohled (TV seriál)

TV pořady

1967 Dětský Silvestr (TV pořad)

Herecká filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace