foto

Ludvík Ráža

  • nar. 3.9.1929
    Mukačevo, Podkarpatská Rus, Československo
  • zem. 4.10.2000 (71 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ludvík Ráža se narodil 3. září roku 1929 v Mukačevově na Ukrajině. Po druhé světové válce studoval na gymnasiu v Praze a působil jako vychovatel v Chebu. Od roku 1953 studoval na Filmové fakultě Akademie múzických umění (FAMU). Roku 1958 nastoupil do Československé televize. Do roku 1990 působil na FAMU jako učitel. Roku 1991 odešel také z televize.

Život režiséra Ludvíka Ráži je spjat především s Československou televizí, kde byl zaměstnán přes 30 let. Stál u samotných počátků tvorby ČST. Po okupaci roku 1968 bylo jeho zaměřením především dětské vysílání. Do roku 1989 působil ve funkci vedoucího vysílání pro děti a mládež. Celý život spolupracoval také s Filmovým studiem na Barrandově. Za svá díla sklidil spousty oceněních na mezinárodních festivalech v Monte Carlu, v Mnichově či v Terstu.

Mezi jeho seriály pro mládež patří Kluk a kometa (1964), My z konce světa (1975), Tajemství proutěného košíku (1977), My všichni školou povinní (1984), Území bílých králů (1991).

Mimo jiné natočil divácky úspěšné snímky jako Křesadlo (1968) – pohádka s Jiřinou Bohdalovou a Marií Rosůlkovou, Pan Větrovský z Větrova (1969) – pohádka se Zdenou Hadrbolcovou a Petrem Haničincem, Drobínek (1970), Princ a Chuďas (1971), Návrat pana Ryšánka (1971) – komedie s Martinem Růžkem a Danou Medřickou, Tajemství ocelového města (1979), Něco je ve vzduchu (1980) – komedie se Zdenou Hadrbolcovou a Laďkou Kozderkovou, V zámku a podzámčí (1981), Koloběžka první (1984) – pohádka s Dádou Patrasovou, Sedmero krkavců (1993) – pohádka s Borisem Rösnerem, Sen o krásné panně (1994).

Ve spoustě svých děl si vybral jako hlavní postavu herečku Zdenu Hadrbolcovou. Pracoval s dětmi. Zemřel po těžké nemoci 4. října 2000 v Praze.

Qvido

Režijní filmografie

Filmy

1999 O princezně z Rimini (TV film)
1998 Stín (TV film)
1997 O spanilé Jašince (TV film)
1996 O sirotkovi z Radhoště (TV film)
1995 Sen o krásné panně (TV film)
1994 V erbu lvice
1993 Sedmero krkavců (TV film)
1992 Sněhurka (TV film)
1990 O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
1989 Než poznáš první úsměv (TV film)
Otravný víkend (TV film)
Putování po Blažených ostrovech (TV film)
1988 Hodina angličtiny (TV film)
Jen ty a já (TV film)
Kdo ví, kdy začne svítat (TV film)
Nanečisto (TV film)
Třetí táta (TV film)
1987 Bratři (TV film)
Večeře ve studeném domě (TV film)
Zatmění všech sluncí (TV film)
1986 Monika a hříbě s hvězdičkou (TV film)
Peníze a krev (TV film)
Párátko (TV film)
Zázračné dítě (TV film)
1985 O chytrém Honzovi (TV film)
Čekání na stříbrné zvonky (TV film)
1984 Cizí holka (TV film)
Koloběžka první (TV film)
Nade mnou země (TV film)
1983 Hrátky (TV film)
1982 Architekt Zítek (TV film)
Ladislav Stroupežnický (TV film)
Poslední propadne peklu
Šimona (TV film)
1981 Pohádka o mokrosuchém štěstí (TV film)
V zámku a podzámčí (TV film)
1980 Chvíle pro píseň trubky (TV film)
Můj nezdolný lev (TV film)
Něco je ve vzduchu
Tak co, mladý muži? (TV film)
1979 Rovnice o jedné krásné neznámé (TV film)
Upír ve věžáku (TV film)
1978 Sněhurka (TV film)
Tajemství Ocelového města
1976 Odysseus a hvězdy
1973 Hvězda první velikosti (TV film)
O doktorovi Vševědovi (TV film)
1972 Maurův odkaz (TV film)
Michelup a motocykl (TV film)
1971 Král, kejklíř a hvězdář (TV film)
Nikdo mi nic nepoví (TV film)
Návrat pana Ryšánka (TV film)
Podezřelé prázdniny (TV film)
Princ a chuďas (TV film)
1970 Drobínek (TV film)
Kalifův prsten (TV film)
1969 Buřič Jejího Veličenstva (TV film)
Neohrožený Mikeš (TV film)
Pan Větrovský z Větrova a paní Deštná z Dešťova (TV film)
1968 ...ani kapka vojenské krve (TV film)
Křesadlo (TV film)
1967 Na zapřenou (TV film)
Navštívenka (TV film)
Princezna Pampeliška (TV film)
Sedmero krkavců (TV film)
1966 Cesta řeky k moři (TV film)
Když se čerti rojili (TV film)
1965 O městečku Kočičkově (TV film)
Země velkého vypravěče pohádek (TV film)
1964 Zapomenutý čert (TV film)
1963 Barnabášek (TV film)
Ostrov Dynamit (TV film)
Podivuhodný pan Barnabášek (TV film)
1960 Šlamastyka s Měsícem
1958 Kubula a Kuba Kubikula (TV film)
1956 Život (studentský film)

TV seriály

1991 Území bílých králů (TV seriál)
Dopadení (E07)
Nový les (E06)
Výlet (E05)
další epizody (7)
1984 Moje srdcová sedma (TV seriál)
Návraty (E04)
Rozchody (E03)
Cesty (E02)
další epizody (4)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Zvonění na časy (E13)
Návrat (E12)
Viníci (E11)
další epizody (13)
1982 Tři spory (TV seriál)
Spor dramaturga Stroupežnického (E03)
Spor herečky Kvapilové (E02)
1981 Tři spory (TV seriál)
Spor architekta Zítka (E01)
1977 Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
Tajemství proutěného košíku (E13)
Bratři (E12)
Tajný výlet (E11)
další epizody (13)
1975 My z konce světa (TV seriál)
Loučení (E13)
Vánoce (E12)
Rolničky (E11)
další epizody (13)
Nebezpečí smyku (TV seriál)
1973 Haraburďárna (TV seriál)
Německé pohádky (TV seriál)
Boříkovy lapálie (TV seriál)
Tygr (E03)
Rajská jablíčka (E02)
Haraburďárna (E01)
1972 Boříkovy lapálie (TV seriál)
Detektivové (E04)
1968 Lorinka a čertík Bertík (TV seriál)
České pohádky (TV seriál)
Jak se sedlák se selkou ulakomili (E08)
Jak se Honza hádal s králem (E07)
O chytré královně (E06)
další epizody (8)
1964 Kluk a kometa (TV seriál)

Dokumentární

1977 Zlatý déšť (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

1995 Sen o krásné panně (TV film)
1994 V erbu lvice
1990 O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
1988 Hodina angličtiny (TV film)
1982 Poslední propadne peklu
1970 Mášenka (TV film)
1965 O městečku Kočičkově (TV film)

Herecká filmografie

Dokumentární

2009 Příběhy slavných (TV seriál)
Umanutec (S10E01)

TV pořady

2002 Tváře českého filmu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(35)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace