foto

Ján Roháč

  • nar. 1.6.1932
    Nitrianské Pravno, Slovensko, Československo
  • zem. 5.10.1980 (48 let)
    Praha, Československo

Biografie

Přímo geniální režisér československého humoru a skvělý člověk. Ján Roháč se narodil dosti sporně dle odborníků 18.června 1932, avšak i prvý červnový den je uváděn za jeho narození. Místem bylo Nitrianské Pravno u Prievidzi na Slovensku. Po gymnaziálním studiu přešel na slavnou DAMU v Praze, kterou si oblíbil, miloval estrády a zábavní pořady, které mu skutečně přirostly k srdci.

Prvním působištěm tohoto Génia-loci, jak o něm mnozí velcí kamarádi z branže říkávali, bylo pochopitelně Divadlo estrády a satiry, dnes ABC. Zde se setkává s V. Dvořákem či právě s jeho celoživotním přítelem M.Horníčkem. Spolupůsobil coby již divadelní režisér v souborech Laterna magica, kterou pomohl založit, v Pardubicích či v Semaforu, kde střetává ke konci padesátých let dvojici Suchého-Šlitra, jimž režíruje většinu tehdy oblíbených slavných her a později i spolupracuje veleúspěšně s Šimkem-Grossmannem na nádherných Navštěvních dnech.

Jeho velice osobitý a tvůrčí duch dává za vznik např. Hovorům "H" s Horníčkem či bohémskému počinu z počátku sedmdesátých let BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI se skvělými Sovákem a Horníčkem, tímto epizodiálním seriálovým tv filmem se navždy zapsal do dějin české komiky. Během svého, žel krátkého uměleckého života zvládnul natočit přes dobrou desítku hraných snímků, mnoho divadelních představení a několik seriálů vždy s nadsázkou a jistým velice hlubokým pohledem, jenž byl zakořeněn niterně přímo v Jánovi. Rovnež pomohl mnoha dnes velice uznávaným umělcům na světlo světa v jeho muzikálním filmu KDYBY TISÍC KLARINETŮ.

Byl dobrým člověkem a gurmánem s velkým srdcem a nadáním, který miloval svou vlast a reprezentoval ji nejlépe, jak tehdy doba dovolovala, podílel se na světovém Kinoautomatu z Expa ´67. Miroslav Horníček společně s přítelem a režisérem V.Svitáčkem pak vzpomínali v roce 1990 pořadem Hovory "H" ještě po dvaceti letech na tohoto nepřekonatelného autora a snad i jako my, diváci, si tajně v duchu říkali, musil skutečně odejít tak předčasně? Odešel navždy nečekaně a rychle dne 5.října 1980 v pouhých osmačtyřiceti létech.

D. "LiVentura" Ch.

Režijní filmografie

Filmy

1980 Snehuliaci (TV film)
1979 Vítejte v Bethelu (TV film)
Zájezd (TV film)
1978 Kontrola nemocného (TV film)
Parížsky život (TV film)
1977 Chlapi (TV film)
Keby skriňa bola oknom (TV film)
1976 Päť opôn (TV film)
Traja chrobáci (TV film)
1975 Dýchni (TV film)
Pomsta (TV film)
1972 Miláček (TV film)
Věra - nevěra (TV film)
1970 Dlouhá bílá nit (TV film)
Svatební noc (TV film)
1969 Dlhý deň (TV film)
Tchýně (TV film)
1967 Kinoautomat: Člověk a jeho dům
1966 Dobře placená procházka (TV film)
Gigliho ária (TV film)
1965 Recitál Jiří Suchý - Jiří Šlitr (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů
1963 Harlémská tragédie (TV film)
Uspořená libra (TV film)
1962 Zhasněte lampióny (TV film)
Žárlivost (TV film)
1957 Do videnia, Lucienne ! (TV film)
Konec jasnovidce
Mládenec madame Hussonové (TV film)

TV seriály

1972 Byli jednou dva písaři (TV seriál)
Svatba (E10)
Lebkozpyt (E09)
Tělocvik (E08)
další epizody (10)

Dokumentární

1979 Karel Gott v Lucerně (koncert)
Vánoční koncert Karla Gotta (koncert)
1978 Karel Gott v Lucerně (koncert)
1973 Koncert Karla Gotta (koncert)
1960 Laterna magika II

TV pořady

1990 Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
1980 Hle Praha, pane Pařížane (TV pořad)
Jak se vám líbí? (TV pořad)
Kytice pro TOČR (TV pořad)
Zpívání (TV pořad)
1979 Karel Gott ve Slaném (TV pořad)
Melodie, které Vás pohladí (TV pořad)
Silvestr 1979 - Hrajeme si jako děti (TV pořad)
Slovo a saxofon Felixe Slováčka (TV pořad)
Večer v ráji (TV pořad)
Šesť plus jedna (TV pořad)
1978 Jarní výlet (TV pořad)
Karel Gott ve Slaném (TV pořad)
Móda nevyjde z módy (TV pořad)
Praha plná písniček (TV pořad)
Písničky pro pamětníky (TV pořad)
Rodný môj kraj (TV pořad)
Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
Víno, vínko, vínečko (TV pořad)
1977 Jsi jako zahrada (TV pořad)
Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1976 Hudba - to je moje (TV pořad)
Husle a cimbal (TV pořad)
1975 A predsa sa krúti (TV pořad)
Našich deväť (TV pořad)
Soľ zeme (TV pořad)
1974 Tak nekonečne krásna (TV pořad)
1973 Chléb a sůl (TV pořad)
Květomluva (TV pořad)
Ze Soboty na Šimka aneb Návštěvní den v divadle Semafor (TV pořad)
Zpívá Karel Gott (TV pořad)
1972 Recitál Karla Gotta (TV pořad)
Vzpomínky mi zůstanou (TV pořad)
1971 Černé divadlo Jiřího Srnce (TV pořad)
1968 Bumerang (TV pořad)
Co nikdy nepochopím... (TV pořad)
Hovory H (TV pořad)
1965 Písničky Jiřího Šlitra (TV pořad)

Hudební videoklipy

1969 Lásko prokletá (hudební videoklip)
1966 Jiří Suchý: Nevyplacený blues (hudební videoklip)
1965 Karel Kopecký: Takový schody do nebe (hudební videoklip)
1964 Krajina posedlá tmou (hudební videoklip)
1963 Karel Gott: Zdvořilý Woody (hudební videoklip)
1962 Jiří Suchý: Malé kotě (hudební videoklip)
1961 Milan Chladil: Jezdím bez nehod (hudební videoklip)
Yvetta Simonová: Já jsem zamilovaná (hudební videoklip)
1960 Edita Štaubertová: Kde máš vlasy, Véno (hudební videoklip)

Video kompilace

2007 Semafor - Největší hity 2 (video kompilace)
2005 Semafor - Největší hity (video kompilace)

Koncert

1980 Zlatý slavík 1979 (koncert)
1974 Zlatý slavík 1973 (koncert)

Divadelní záznam

1979 Záskok (divadelní záznam)
1978 Decentní večer (divadelní záznam)
1971 Hop dva tři Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna ... (divadelní záznam)
1970 Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna (divadelní záznam)
Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna v Semaforu (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 5 (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 6 (divadelní záznam)
Pánský večírek (divadelní záznam)
1969 Návštěvní den č. 2 (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 3 (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 4 (divadelní záznam)
1960 Balada z hadrů (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Filmy

1975 Dýchni (TV film)
1966 Gigliho ária (TV film)
1965 Recitál Jiří Suchý - Jiří Šlitr (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů
1957 Konec jasnovidce

Dokumentární

1979 Karel Gott v Lucerně (koncert)
1978 Karel Gott v Lucerně (koncert)

TV pořady

1980 Zpívání (TV pořad)
1978 Písničky pro pamětníky (TV pořad)
1973 Zpívá Karel Gott (TV pořad)

Divadelní záznam

1970 Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna (divadelní záznam)

Herecká filmografie

Filmy

1978 Na vysokej skale: Zbojnícka nevesta (TV film)

Dokumentární

2008 Radosť zo života (TV seriál)
2003 Příběhy slavných (TV seriál)
Poslední gróf (S04E01)
1990 Ján Roháč (TV film) - a.z.

Host

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1985 V hlavní roli režisér (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(47)