foto

Jiří Pravda

  • nar. 19.6.1916
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 30.4.1985 (68 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Pravda se narodil 19. června 1916 v Praze jako Jiří Čvančara do rodiny majitele drogerie. Do šesti let vyrůstal v Lublani, absolvoval obecnou školu na Zbraslavi a gymnázium v Praze. Už za studií hrál ochotnické studio a byl členem Dramatického studia Čin. Odešel studovat na vysokou školu medicínu, ale po pěti semestrech přešel na farmacii. Na začátku okupace (1940) byl ale při uzavírání vysokých škol nacisty jako studentský funkcionář zatčen gestapem a měl být převezen do koncentračního tábora Buchenwald. Z transportu však utekl a s falešnými doklady jako Jiří Pravda zůstal v protektorátu.

A začal hrát v Lesíkově kočovné společnosti (1940), Horáckém divadle v Třebíči (1941 – 1943) a poté kladenském Městském divadle (1943 – 1945). V letech 1945 – 1948 byl divadelním režisérem Janem Škodou přijat do pražského Realistického divadla na Smíchově, kde se seznámil a v roce 1946 i oženil s herečkou Hanou Bělskou (1916 – 2008). Na této scéně využil své zkušenosti z kočovných angažmá pro úlohy charakterně komicko konverzační (např. v inscenacích „Don Juan“, „O myších a lidech“, „Škola manželů“, „Večer tříkrálový“, „Velbloud uchem jehly“, „Veselé paničky windsorské“ aj.).

V této době také zanechal otisk v české znárodněné kinematografii. Ztvárnil si mladého muže v krátkém dramatu režiséra K. M. Walló SVÁTEK MATEK 1945 (1946), gestapáka v Čápově dramatu MUŽI BEZ KŘÍDEL (1946), pána v komedii POLIBEK ZE STADIONU (1947) Martina Friče, nemravného souseda Kokse v Radokově a Sládkově komedii PAROHY (1947), herce v divadelní šatně v nedokončeném filmu KŘIŽOVATKA (1947) Františka Čápa, Ing. Jana Tarabu v Makovcově krátkém osvětovém kriminálním snímku ŽIJÍ MEZI NÁMI (1948) a Kavana v detektivce KŘÍŽOVÁ TROJKA (1948) Václava Gajera.

Roku 1948 Jiří Pravda emigroval s manželkou a synem, pozdějším odborníkem na východoevropskou politiku Dr. Alexem Pravdou (*1947), do Paříže. Zajímavostí je, že emigroval, i když měl od příští sezóny nastoupit do činohry Národního divadla. Kvůli nezískání pracovního povolení manželé ihned odešli do australského Melburne, kde v letech 1949 – 1956 byli provozovatelé vlastní divadelní společnosti Tana. Roku 1956 se nakonec definitivně přestěhovali do Anglie. Pod jmény George Pravda a Hana Maria Pravda se oba manželé herecky celkem slušně uchytili. Pravda pokračoval ve své dráze charakterních postav na londýnských jevištích Globe Theatre, Old Vick, Haymarket Theatre, Hamstead Theatre, Oxford Playhouse. Není bez zajímavosti, že se na divadelních prknech setkal i s hercem Laurencem Olivierem.

Herecky se uplatnil i v anglických a hollywoodských filmech: představoval německého důstojníka (SCHŮZKA PŘI MĚSÍČKU / ILL MET BY MOONLIGHT, 1957; NO TIME TO DIE, 1958), Karewského (BATTLE OF THE V – 1, 1958), Vladislava Kutzeho ve čtvrté bondovce režiséra Terence Younga se Seanem Connerym THUNDERBALL (1965), Wulfa (INSPEKTOR CLOUSEAU, 1968), kapitána Erlicha (PONORKA X – 1 / SUBMARINE X – 1, 1968), Dr. Fredericka Brandta (FRANKENSTEIN MUSÍ ZEMŘÍT / FRANKENSTEIN MUST BE DESTROYED, 1969), ruského trenéra (S*P*Y*S, 1974), ruského ekonoma (DALŠÍ MUŽ / THE NEXT MAN, 1976), francouzského farmáře (HANOVER STREET, 1979), svatého Brehereta (NEBE, PEKLO, RÁJ / HOPSCOTCH, 1980) a nebo generála Borova (OHNIVÁ LIŠKA / FIREFOX, 1982).

V Anglii pracoval rovněž pro televizi, hrál v televizních inscenacích (THE OFFSHORE ISLAND, THE SECRET AGENT či GULAG) a seriálech (MAIGRET, THE AVENGERS, THE SAINT, DOCTOR WHO, CALLAN, THE PRISONER, PROFESIONÁLOVÉ / THE PROFESSIONALS, HOLOCAUST, RICHARD WAGNER atd.), z nichž nejvýznamnější byla jeho účast na projektu JÁ, CLAUDIUS / I, CLAUDIUS (1976). S chotí vystupoval také v česky mluvených hrách při rozhlasovém vysílání BBC.

Jeho nedokončené memoáry „Přijeli herci – zavřete slepice“ zpracovala věrná manželka do společné vzpomínkové knížky „Krátké povídky z dlouhého života“ (1999). Předčasná smrt zabránila hercovi zažít pád železné opony a návštěvu staré vlasti. Česko – anglický divadelní a filmový herec Jiří – George Pravda zemřel 30. dubna 1985 v Londýně ve věku nedožitých šedesáti devíti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1986 Cold War Killers (TV film)
1985 Gulag (TV film)
1984 The Cold Room (TV film)
1982 Ohnivá liška
1980 Nebe, peklo, ráj
1979 Hanover Street
Operace Omega
1976 Další muž
1974 Dracula (TV film)
S*P*Y*S
1973 Mlčenlivý
1970 Taste of Excitement
The Kremlin Letter
Underground
1969 Frankenstein Must Be Destroyed
Ponorka X-1
1968 Boty svatého Petra
Decline and Fall... of a Birdwatcher
Inspektor Clouseau
1967 Secret Agent, The (TV film)
1966 Where the Spies Are
1965 Thunderball
1964 Horko jako v červnu
Ring of Spies
1963 Hide and Seek
1962 Reach for Glory
The Password is Courage
1961 Devil's Hands, The
1960 Follow That Horse!
1959 Offshore Island, The (TV film)
Operation Amsterdam
1958 Battle of the V-1
Útěk do pouště
1957 Mail Van Murder, The
Schůzka při měsíčku
1956 Person Unknown
1948 Křížová trojka
Žijí mezi námi
1947 Křižovatka
Parohy
Polibek ze stadionu
1946 Muži bez křídel
Svátek matek 1945

TV seriály

1985 Bulman (TV seriál)
1983 Chessgame (TV seriál)
1981 Richard Wagner (TV seriál)
The Life and Times of David Lloyd George (TV seriál)
1979 Tinker, Tailor, Soldier, Spy (TV seriál)
1978 Holocaust (TV seriál)
Strangers (TV seriál)
1977 1990 (TV seriál)
Profesionálové (TV seriál)
Romance (TV seriál)
1976 Já, Claudius (TV seriál)
The Duchess of Duke Street (TV seriál)
1975 Second Verdict (TV seriál)
1974 Dial M for Murder (TV seriál)
QB VII (TV seriál)
1973 BBC2 Playhouse (TV seriál)
Moonbase 3 (TV seriál)
1972 Colditz (TV seriál)
Crown Court (TV seriál)
Spy Trap (TV seriál)
The Adventurer (TV seriál)
The Protectors (TV seriál)
1971 The Last of the Mohicans (TV seriál)
The Onedin Line (TV seriál)
1970 A Family at War (TV seriál)
Codename (TV seriál)
Doomwatch (TV seriál)
Ryan International (TV seriál)
1969 Christ Recrucified (TV seriál)
Department S (TV seriál)
Hadleigh (TV seriál)
Paul Temple (TV seriál)
Special Branch (TV seriál)
1967 Callan (TV seriál)
The Prisoner (TV seriál)
1966 Man in the Mirror, The (TV seriál)
Mrs Thursday (TV seriál)
Softly Softly (TV seriál)
The Baron (TV seriál)
The Man Who Never Was (TV seriál)
1965 Enemy of the State, An (TV seriál)
Public Eye (TV seriál)
Riviera Police (TV seriál)
The Power Game (TV seriál)
Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
1964 Curtain of Fear (TV seriál)
1963 Doctor Who (TV seriál)
Espionage (TV seriál)
1962 Man of the World (TV seriál)
Monsters, The (TV seriál)
The Saint (TV seriál)
1961 Ghost Squad (TV seriál)
The Avengers (TV seriál)
The Treasure Seekers (TV seriál)
1959 Alcoa Presents: One Step Beyond (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
No Hiding Place (TV seriál)
The Edgar Wallace Mystery Theatre (TV seriál)
The Four Just Men (TV seriál)
The Third Man (TV seriál)
1958 Solo for Canary (TV seriál)
1957 Electrode 93 (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
Assignment Foreign Legion (TV seriál)
Wire Service (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
Sailor of Fortune (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)
1953 Douglas Fairbanks Jr. Presents (TV seriál)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace