foto

Zdeněk Kampf

  • nar. 20.9.1920
    Jaroměřice nad Rokytnou, Československo
  • zem. 12.1.1987 (66 let)
    Brno, Československo

Biografie

Zdeněk Kampf se narodil 20. září 1920 v Jaroměřicích u Moravských Budějovic. Jako celá řada jeho současníků, i on se rozhodl pro práci hereckou. Tu vystudoval na brněnské Státní konzervatoři v roce 1943. Ještě za studií hrál v Komorních hrách Radosti ze života. Po vystudování zůstal v Brně, spojil profesní i osobní život (zde se seznámil se svoji ženou, se kterou prodlel čtyřiatřicet společných let) s novým brněnský domovem, a prošel zde jevištními a činoherními scénami tamního Národního divadla (1943 – 1952), Městského divadla mladých (1952 – 1954) a nakonec Státního divadla (1954 – 1985), kde nadále hostoval až do své předčasné smrti.

I když zpočátku vytvářel díky svému zjevu postavy milovníků a hrdinů v současném – revolučním a také klasickém divadelním repertoáru, v dalších létech byl charakterním hercem mužných lidí a nenápadných mužů, kteří dokážou až v nejtěžším okamžiku překvapit a zahýbat dějem. K hereckým výkonům využíval omezenou mimiku, hlas a promyšlenou pomalou práci s tělem. Z četných divadelních kreací si uveďme Jana Skalníka ve Šrámkově „Létě“, Puka ve „Snu noci svatojánské“ Williema Shakespeara, Studenta v „Uličce odvahy“, Šťastlivce v Ostrovského „Lesu“, Opovědníka v „Komedii o mučení“, Prvního rolníka ve hře „Do hlavního města za pravdou“ či vodníka Michala v Jiráskově „Lucerně“.

Do české kinematografie vstoupil ihned po okupaci, ve filmu, který byl roztočen ještě za okupace, ale dokončen až po válce. Ztělesnil lupiče v parodické komedii PANCHO SE ŽENÍ (1946) Františka Salzera a Rudolfa Hrušínského. Jeho celkové účinkování ve filmu se omezilo na pouhých necelých patnáct hereckých příležitostí. Toto bylo zapříčiněno jeho angažmá v Brně, a podle kritiků i malými filmovými zkušenostmi a teatrálním výkonem. Ve čtyřicátých letech si Kampf mohl ještě do své úzké herecké filmografie dopsat úlohu Vladimíra, syna Habětínových (Jaroslav Raušer a Marie Brožová) v Gajerově snímku PAN HABĚTÍN ODCHÁZÍ (1949). Několikrát si zopakoval filmování se stejnými režiséry.

V 50. letech byl Kampf Březinovým (Jaroslav Raušer) synem z I. manželství Jiříkem ve Steklého adaptaci Jiráskova TEMNA (1950), studentem Tonym Gerstenerem v životopisném snímku Václava Kršky POSEL ÚSVITU (1950), malířem Ešrefem a cizincem v Krškových koprodukčních československo – bulharských pohádkách LABAKAN (1956) a LEGENDA O LÁSCE (1956).

Za celá šedesátá léta si zahrál pouze VB příslušníka v Krškově DÍVCE SE TŘEMI VELBLOUDY (1967) a starostu v SEDMI HAVRANECH (1967) režiséra Vladimíra Čecha. Jeho herecká dráha má také řadu zajímavostí. Dvakrát si zahrál syna herce Jaroslava Raušera a dvakrát ústřední pár s herečkou Jiřinou Švorcovou.

I když údobí normalizace začal celkem slibně, titulní úlohou politicky zaškobrtnuvšího výzkumného pracovníka Ing. Jaroslava Krále v Machově dramatu ČLOVĚK NENÍ SÁM (1971), následně na něho opět zbyly ojedinělé epizodky. Filmovým divákům se představil jako vyšetřovatel gestapa Nergl v KLÍČI (1971) Vladimíra Čecha, tlumočník v dramatu Jaromila Jireše … A POZDRAVUJI VLAŠTOVKY (1972), bratr hraběte (Miroslav Zounar) kaplan Bedřich v životopisné PALETĚ LÁSKY (1976) Josefa Macha a učitel Vranka v komedii NÁŠ DĚDEK JOSEF (1976) Antonína Kachlíka. Naposledy se představil jako poslanec v OPEŘE VE VINICI (1981) Jaromila Jireše.

Spolupracoval taky s brněnským rozhlasem („Spolek mladých“ 1960, „Jezero Ukereve“ 1961, „Totální kuropění“ 1962, „Lumpacivagabundus“ 1967, „Útěk“ 1967, „Komedie o umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista“ 1969, „Pátrací skupina zasahuje“ 1970, „Deset dnů, které otřásly světem“ 1971, „John Reed“ 1976, „Cesta zarubaná“ 1977, „Car Fjodor“ 1984, „Šumařská tortilla“ 1986), dabingem a televizí – v televizních inscenacích TRAKTÉR U KRÁLOVNY PEDAUKY (1967), ŠŤASTNÝ JIM (1969), OBCHOD BEZ ŘÁDŮ (1982) či VELKÁ RÁNA (1984). Hrál i v seriálu DUHOVÝ LUK (1972) aj.

Ženou Zdeňka Kampfa byla od roku 1953 významná (také brněnská) divadelní, též filmová, herečka a kolegyně Vlasta Fialová (1928 – 1998), s níž měl syna. Zdeněk Kampf zemřel 12. ledna 1987 v Brně ve věku nedožitých sedmašedesáti let. Jeho žena ho přežila o celých jedenáct let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1986 Lev s bílou hřívou
1985 Políčko (TV film)
1984 Stopy zločinu: Velká rána (TV film)
1983 Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)
1982 Odchod bez řádů (TV film)
1981 Opera ve vinici
Vůně domova (TV film)
1979 Požehnaný věk (TV film)
1977 Nerovná láska (TV film)
1976 Náš dědek Josef
Paleta lásky
1974 Deník psaný na vodu (TV film)
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
1971 Klíč
Člověk není sám
1970 Paradajs (TV film)
1969 Šťastný Jim (TV film)
1968 Jdi za zeleným světlem (TV film)
Moudrý Engelbert (TV film)
Vojnarka (TV film)
1967 Den velkého hněvu (TV film)
Dívka s třemi velbloudy
Sedm havranů
Traktér u královny Pedauky (TV film)
1965 Sjezd abiturientů (TV film)
1956 Labakan
Legenda o lásce
Legenda o lásce (bulharská verze)
1950 Posel úsvitu
Temno
1949 Pan Habětín odchází
1946 Pancho se žení

TV seriály

1980 Konec dětských lásek (TV seriál)
Abiturienti (E06)
1972 Duhový luk (TV seriál)

Dokumentární

1957 Z tajemství lidské kůže

Divadelní záznam

1974 Matka (divadelní záznam)
1964 Nebožtík Nasredin (divadelní záznam)
1963 Totální kuropění (divadelní záznam)
Zmoudření dona Quijota (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky