Reklama

Reklama

Petr Schulhoff

Petr Schulhoff

nar. 10.07.1922
Berlín, Německá říše

zem. 04.05.1986 (63 let)
Praha, Československo

Zajímavosti (15)

Co je doma, to se počítá, pánové... (1980)

  • Zatiaľ čo v prvom dieli režisér Petr Schulhoff ešte dovolil Luďkovi Sobotovi (René Novák) improvizovať, tentoraz od neho vyžadoval, aby sa striktne držal scenára, načo Luďek spomínal slovami: „Na hranie som odjakživa potreboval slobodu, takže mi to dosť vadilo. Vedel som, že keď mi režisér nechá voľnú ruku, môžem rolu ešte viac oživiť. Neviem, prečo zrazu zmenil názor.“ (Raccoon.city)

Co je doma, to se počítá, pánové... (1980)

  • Luděk Sobota (Renek) mal povedať svoj text do telefónneho slúchadla. Režisér mu presne nadiktoval, ako to má urobiť. Vziať telefón pravou rukou, preložiť si ho do ľavej, dať ho k ľavému uchu, povedať repliku a pozrieť sa za odchádzajúcou Ivou Janžurovou (Alena Bartáčková). Lenže Janžurová tam nebola, jej záber sa točil deň pred tým, pretože mala skúšku v divadle. A Luďka to rozhodilo, hovoril čosi do prázdna, plietol si ruky, uši, slová, zmätkoval a režisér Petr Schulhoff ho ešte oslovoval Ludečku, čo neznášal. Pokazil to takto asi päťkrát, načo vybuchol "do prdele, snad ještě umím telefonovat". Režisér zareagoval tak, že rozohnal celý štáb a Luďka Sobotu vyhodil von pred ateliér do dažďa, kde ho nechal stať 5 minút. Potom ho vtiahol dnu a on zopakoval repliku bezchybne na prvýkrát. (Raccoon.city)

Já to tedy beru, šéfe...! (1977)

  • Luděk Sobota (Pitras) bol režisérovou neústupnosťou tak vystresovaný, že sa rozhodol štrajkovať. Jedného večera povedal rodičom, nech ho druhý deň na pľaci ospravedlnia, pretože sa cíti mizerne, ako by na neho išiel infarkt. Režisér bol na nohách už od skorého rána a hneď o piatej prišiel Sobotu zobudiť. Povedal mu, nech si odpočinie a príde pokojne o niečo neskôr, štáb vraj počká. Sobota pritom v skutočnosti závažný zdravotný problém nemal, išlo skôr o hypochondriu, ktorou bol preslávený. To ráno však dostal infarkt režisér Schulhoff. A to nepredstieraný .Sobotu potom dlho trápilo zlé svedomie. "Mám pocit, že som mu ten infarkt privolal," zveril sa v jednom rozhovore. (Raccoon.city)

Hodíme se k sobě, miláčku...? (1974)

  • Film zarobil 5 miliónov korún, a tak režisér Petr Schulhoff začal písať druhý diel, ktorý ale nedokončil, lebo pár rokov na to ochorel zákernou chorobou, svoj zlý zdravotný stav psychicky neuniesol a nakoniec sa doma obesil. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)

Hodíme se k sobě, miláčku...? (1974)

  • Dejová linka postavy inštalatéra Franty Vencla mala byť pôvodne väčšia, vzhľadom k tomu, že si ale s režisérom nepadol do oka, dostal Vladimír Menšík menší priestor a z priebehu natáčania bol úplne znechutený. Hovoril, že keby toto tušil, nikdy by do toho nešiel a od tej doby s režisérom Schulhoffom už nikdy nič nenatočili. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)

Bohouš (1968)

  • Sovák a Menšík nebyli zpočátku příliš spokojeni se scénářem. „Ježíši, to bude blbost,“ říkali si prý u jeho čtení. Nakonec sedli k lahvi vína a přepsali ho. Základ zachovali, ale své repliky vyškrtali a napsali k nim velkými písmeny „improvizace“. Režiséra Petra Schulhoffa pak postavili před hotovou věc. (HawkeyP)

Vrah skrývá tvář (1966)

  • Psychiatr Plzák, který ve filmu hraje, na dotaz, proč roli vzal, odpověděl s jistým humorem, že režiséra Schulhoffa léčil, a ten než aby mu zaplatil, jej raději jako protislužbu obsadil ve svém filmu. (sator)

Iva Janžurová

  • Po jejím velmi úspěšném hereckém startu přišel v určité době určitý útlum. Jaroslavu Sedláčkovi k tomu řekla: "Ve filmové práci jsem začala stagnovat už s nástupem "normalizace" kolem roku 1973. Ono se o tom nesmělo moc mluvit, ale když mi dva režiséři tehdy řekli, že jsem nebyla schválena do obsazení, tak jsem si šla stěžovat. (...) Výsledek byl ten, že vyšlo nařízení, podle kterého se hercům nesní říkat o rolích, dokud neprojdou schvalovacím nařízením. Měla jsem zákaz a dovtípila jsem se i proč a zač. Už v roce 1972 jsem nesměla jet do Cannes, kde byly v soutěži Petrolejové lampy. Prošla jsem až díky Oldřichovi Lipskému, který využil nepřítomnosti soudruha Tomana na Barrandově a nechal mě schválit jeho zástupcem. Šlo o Cirkus v cirkuse, koprodukci se Sovětským svazem, tak to bylo důležité. Pak si mě třeba ještě prosadili například Václav Vorlíček nebo Petr Schulhoff, ale spousta režisérů raději do režimem nepovzbuzované herečky nešla. Doneslo se mi jeden čas, že mám normu a můžu být maximálně v jednom filmu ročně, v televizi jsem směla dělat jenom v redakci zábavy. Někdy jsem si situací ještě přiostřovala sama, ani ne vždycky statečností, většinou to bylo spíš nevědomky, například když jsem pochválila v článku pro nějaký bratislavský deník - bylo to dokonce novoroční pozdravení - dramaturgii slovenských televizních pondělků. Tím jsem obrovsky popudila ředitele pražské televize Zelenku, který měl právě namířeno k tomu, stát se ředitelem televize celostátní a tohle mu, říkali mi, notně podtrhlo stoličku." (NIRO)

Související novinky

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Režisér

Filmy
1982

Příště budeme chytřejší, staroušku!

1981

Výhra admirála Kotrby (TV film)

1980

Co je doma, to se počítá, pánové...

1979

Diagnóza smrti

1978

Úplně beznadějný případ (TV film)

 

„Já už budu hodný, dědečku!“

1977

Já to tedy beru, šéfe...!

1976

Koberec (TV film)

 

Zítra to roztočíme, drahoušku...!

Reklama

Reklama

1974

Hodíme se k sobě, miláčku...?

 

Osud jménem Kamila

1973

Kufr (TV film)

 

Tetička za všechny peníze (TV film)

1972

Slepé střevo (TV film)

1971

Trapasy II (TV film)

 

Vím, že jsi vrah...

1970

Vražedný týden (TV film)

1969

Po stopách krve

 

Trapasy (TV film)

1967

Amatér (TV film)

 

Inzerát (TV film)

 

Pimientské lívance (TV film)

 

Věštba z ruky (TV film)

 

Zločin a trik II. (TV film)

1966

Sedm variací na lásku (TV film)

 

Vrah skrývá tvář

1964

Láska nebeská

1963

Strach

Dokumentární
1962

Hurá cirkus

 

Lidé, zvířata, manéž

1961

Můj přítel Amerika

 

Que viva Cuba

1960

Čtyři dny v Paříži

1958

Čo povie matka

1957

Tvořivé mládí

 

Umění dřevorytu

1955

Volá OK 1 KTP

1954

Píseň česká

1953

Poselství míru

 

Státní ústřední archív

1952

Alšův rok

Pořady
1984

Hříchy Miloše Kopeckého

1970

Silvestr 1970 s Jaroslavem Šterclem

Krátkometrážní
1973

Přehlídka ztracených peněz (TV film)

1972

Co by tomu řekl pan G. J. (TV film)

1971

Silvestrovské kousky Františka Housky (TV film)

1970

Silvestrovský trapas (TV film)

1968

Bohouš (TV film)

1967

Další prosím! (TV film)

 

Jde o peníze (seriál)

 

Láska a chléb (TV film)

 

Reorganizace (TV film)

 

Sirka (TV film)

 

Trik (TV film)

 

Vlastním přičiněním (TV film)

1965

Vajshoblhák a státní tajemství

1964

Vidím město veliké...

1962

Hrozné dítě

 

Potíže s kulturou

1960

Postavy mimo hru

1959

Zlepšovák

1958

O lidech okolo stolu

 

O lidech před pultem a za ním I.

 

O lidech před pultem a za ním II.

 

Proč lže...?

Scenárista

Herec

Související novinky

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama