foto

Jiří Štíbr

  • nar. 19.5.1937 (80 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Štíbr je především kameramanem, ale z několika filmů jej známe i jako herce. Koncem padesátých letech začal studovat obor filmové kamery na pražské FAMU, studium sice nedokončil, ale začal pracovat jako asistent kamery ve Filmovém studiu Barrandov. Ještě jako student FAMU odehrál hlavní postavu ve studentském titulu Otakara Fuky LINKA 515-42 (1958). Ztvárnil zde postavu studenta zamilovaného do ženy, kterou vídá v okně protějšího domu. Režisér Jiří Krejčík pak obsadil Štíbra do poměrně velké role automechanika Marcela ve svém psychologickém dramatu PROBUZENÍ (1959). V šedesátých letech pak Jiří Štíbr hrál menší role mladých mužů s charakterem frajerů; jeho filmografie v tomto typu postav začíná s lyrickým snímkem SRPNOVÁ NEDĚLE (1960) a uzavírá ji kultovní ŽERT (1968), natočený podle předlohy Milana Kundery.

Po roce 1968 emigroval Jiří Štíbr i s manželkou do Rakouska, kde se snažil o prosazení ve své profesi kameramana. Podařilo se mu to až koncem sedmdesátých let, kdy začal pracovat pro televizi, nasnímal několik televizních seriálů, v další dekádě začal točit i filmy. Jeho filmografie není nijak početná, zatím naposledy se jako kameraman prosadil v seriálu DOLCE VITA & Co. (2002). Jeho manželka Eliška Štíbrová (*1943) pracuje v Rakousku jako střihačka.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1968 Žert
1966 Martin a devět bláznů
1964 Fuga na černých klávesách (studentský film)
1963 Okurkový hrdina
1961 Noční host
1960 Srpnová neděle
1959 Probuzení
1958 Linka 515 - 42 (studentský film)

Kameramanská filmografie

Filmy

2004 Frechheit siegt (TV film)
2001 Herzensfeinde (TV film)
2000 Aktion C+M+B (TV film)
1998 Alle für die Mafia (TV film)
1997 Blutrausch
Zámek (TV film)
1995 Ameisenstraße, Die
1994 Verkaufte Heimat - Teil 3 - Die Feuernacht (TV film)
Verkaufte Heimat - Teil 4 - Komplott (TV film)
1993 Rebellion, Die (TV film)
1989 Fegefeuer
Toten Fische, Die
1985 Steig aus deinem Luftballon
1984 Deutschlandlied
Tiger - Frühling in Wien
1982 Nest unter den Trümmern der Jahre, Das (TV film)

TV seriály

2001 Dolce Vita & Co (TV seriál)
1992 Kaisermühlen Blues (TV seriál)
Mstitel (TV seriál)
1990 Gorille, Le (TV seriál)
1983 Die fünfte Jahreszeit (TV seriál)
1979 Der Ganz normale Wahnsinn (TV seriál)
Parole Chicago (TV seriál)
1976 Kottan ermittelt (TV seriál)

Skladatelská filmografie

Filmy

1958 Linka 515 - 42 (studentský film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace