foto

František Šec

  • nar. 2.10.1919
    Mladá Boleslav, Československo
  • zem. 5.8.2005 (85 let)
    Stará Turá, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec František Šec pocházel z Mladé Boleslavi, kde jeho otec pracoval jako prokurista významné automobilky Laurin a Klement. Podobnou dráhu měl otec naplánovanou i pro syna Františka a ten tak po maturitě začal studovat v Praze Vysokou školu obchodní, jeho studia však přerušilo násilné uzavření všech vysokých škol v roce 1939. V průběhu války vystřídal František Šec několik zaměstnání převážně úřednického charakteru, pracoval v Praze, také v Mladé Boleslavi, naposledy v Náchodě. Tehdy se také začal zajímat o divadlo a v náchodské Osvětě hrál s místními ochotníky.

Po válce se František Šec rozhodl na základě svých zkušeností začít hrát divadlo profesionálně. První angažmá získal v Zemském divadle v Liberci (1945-1947); poválečná doba umožnila uplatnění mnohým začínajícím hercům v bývalých Sudetech, kde byly divadelní soubory značně personálně oslabené. Následně působil v zájezdovém divadelním souboru Modrá halena (1947-1948), další stálé angažmá na něj čekalo ve Východočeském divadle v Pardubicích (1948-1950), kde se nikoli naposledy setkal se shakespearovským repertoárem (Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské), krátce účinkoval na scéně Moravského divadla v Olomouci (1950-1951) a v Divadle J. K. Tyla v Plzni (1951-1954). Pak se vrátil do Olomouce, kde pak působil do roku 1961. Kromě hraní se v té době začal věnovat překladům a pro olomouckou scénu připravil několik her zahraniční provenience.

Od počátku šedesátých let je osobnost a působení Františka Šece spojeno výhradně s Ostravou, kam spolu s manželkou přešel na popud režiséra Radima Kovala. Ve Státním divadle v Ostravě byl František Šec angažován třicet let (1961-1991) a odehrál zde desítky rolí, opět v díle W. Shakespeara, dále v ruské klasice, zahrál si také doktora Galéna v Bílé nemoci.

Ke spolupráci s filmem byl Šec přizván již počátkem padesátých let, na filmovém plátně debutoval postavou gestapáka Bohneho ve válečném titulu MALÝ PARTYZÁN (1950). Vzhledem ke svému angažmá mimo Prahu a také jiným než hereckým aktivitám se filmografie Františka Šece nijak nezvětšovala, zaznamenat jej můžeme dále například jako důlního inženýra ve filmu ZAČÍT ZNOVA (1963) nebo Dostála v komedii NEOBYČEJNÁ TŘÍDA (1964). Několik zajímavých hereckých příležitostí ale dostal v inscenacích ostravského televizního studia.

V letech 1968-1969 projevoval František Šec sympatie s obrodným demokratizačním procesem, a protože své aktivity a postoje odmítl po roce 1969 odvolat, postihl jej zákaz činnosti v televizi, rozhlase i filmu. Zůstal sice v divadle, ale v důsledku zásahů vedení byl obsazován jen do rolí malých nebo záporných. V menších úlohách se objevil například v zapomenutém filmu DVĚ VĚCI PRO ŽIVOT (1972), který se natáčel v Ostravě, zcela epizodní charakter měl jeho výstup v dodnes známém životopisném titulu BOŽSKÁ EMA (1979). K práci v masmédiích se mohl vrátit až po roce 1989, hrál v několika televizních inscenacích (ODSOUZEN K ŽIVOTU, 1991; SJEZD ABITURIENTŮ, 2000), především se ale divákům připomněl v rozsáhlém televizním cyklu ŠUMNÁ MĚSTA (1995-2004), kde se objevoval jako průvodce v postavě kavárenského číšníka. Film mu nabídl poslední příležitost nevelkou rolí umírajícího správce domu v titulu MILENCI A VRAZI (2004).

V roce 1997 obdržel František Šec (i s manželkou) Křišťálovou růži na Poděbradských dnech poezie za celoživotní přínos v oblasti recitace. V posledních letech života pracoval Šec na knize Sezona, v níž románovou formou zpracoval kulturní dění v Olomouci v době svého zdejšího působení v padesátých letech (kniha vyšla až po jeho smrti). František Šec zemřel na Slovensku ve Staré Turé 5. srpna 2005 ve věku 85 let, pohřben je v Ostravě. Jeho manželkou byla herečka Zora Rozsypalová (*1922), která s ním od 50. let sdílela společnou profesní dráhu i neveselý osobní život v době normalizace.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2004 Milenci a vrazi
2000 Dřevěná Marika (TV film)
Věc Makropulos (divadelní záznam)
1999 Sjezd abiturientů (TV film)
1998 Cestující bez zavazadel (TV film)
1996 Konto separato
1991 Odsouzen k životu (TV film)
1979 Božská Ema
1978 Město mé naděje
1972 Dvě věci pro život
1969 Falkenštejn (divadelní záznam)
1964 Neobyčejná třída
1963 Začít znova
1962 Černé démanty (TV film)
Mulat (TV film)
1952 Únos
1950 Malý partyzán

TV seriály

2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Doktor Smrt I (S02E08)
1973 Haldy (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)

Dokumentární

2004 Šumná Plzeň (TV film)
Šumné Chebsko (TV film)
Šumné Polabí (TV film)
Šumné Slovácko (TV film)
Šumné Valašsko (TV film)
Šumný Benešov (TV film)
Šumný Jiráskův kraj (TV film)
2002 Šumná Mladá Boleslav (TV film)
Šumné České Budějovice (TV film)
Šumné Hranice (TV film)
Šumné Karlovy Vary (TV film)
Šumné Karvinsko (TV film)
Šumné Kladno (TV film)
Šumné Louny (TV film)
Šumné Pelhřimovsko (TV film)
Šumné Ústí nad Labem (TV film)
Šumný Český ráj (TV film)
Šumný Děčín (TV film)
Šumný Frýdek - Místek (TV film)
Šumný Nymburk (TV film)
Šumný Radhošť (TV film)
Šumný Šumperk (TV film)
2001 Šumné Poděbrady (TV film)
Šumné Teplice (TV film)
Šumný Most a Litvínov (TV film)
Šumný Špindlerův Mlýn (TV film)
Šumný Těšín (TV film)
2000 Šumné Pardubice (TV film)
Šumný Hradec Králové (TV film)
Šumný Jablonec nad Nisou (TV film)
Šumný Liberec (TV film)
Šumný Prostějov (TV film)
1999 Šumná Divoká Orlice (TV film)
Šumný Kolín (TV film)
Šumný Krnov (TV film)
Šumný Náchod (TV film)
Šumný Nový Jičín (TV film)
Šumný Zlín (TV film)
1996 Šumná Olomouc (TV film)
Šumná Opava (TV film)
1995 Šumná města (TV seriál)
Šumná Ostrava (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace