Reklama

Reklama

Vladimír Slavínský

Vladimír Slavínský

nar. 26.09.1890
Dolní Štěpánice, Rakousko-Uhersko

zem. 16.08.1949 (58 let)
Praha, Československo

Zajímavosti (9)

  • Podle divadelní předlohy A. J. Urbana začal natáčet film „Jediný krok“, natáčení však bylo přerušeno v důsledku internace představitele hlavní role Oldřicha Nového gestapem a film zůstal nedokončen. (sator)
  • Jaroslav Marvan o ňom: "Slavínský snad neznal jediné: oddech. Práce s ním byla proto velmi namáhavá. Byl přísný sám k sobě i k druhým a vyžadoval od svých spolupracovníků včasnou a přesnou přípravu. Nikdy nehazardoval zbytečně s časem a právě proto byl pravděpodobně nejoblíbenějším a podnikateli nejčastěji vyhledávaným režisérem. Vůbec jsem se filmařům nedivil, protože čím méně bylo filmovacích dnů, tím více se snižovaly náklady..." (Šuplík)
  • Raoul Schránil o ňom: "Režisér Slavínský se mě ujal přímo s otcovskou péčí, aby ze mne, filmového začátečníka, učinil aspoň něco, co by mohlo pro film přijmouti přísné oko kamery. Režiséru Slavínskému budu vždy velkými díky zavázán za to, že to byl právě on, který mi otevřel dveře k hereckému povolání." (Šuplík)

Drei Männer im Schnee (1955)

DS-70 nevyjíždí (1949)

  • Poslední film režiséra Vladimíra Slavínského byl uveden dva roky po jeho smrti v roce 1951. Režisér na filmu pracoval na podzim 1948 a v roce 1949. Po jeho smrti převzal projekt kolega Martin Frič a s mírně pozměněným štábem jej v roce 1950 dokončil. Jan Žalman uvedl v časopise Kino, že smrt zastihla režiséra dřív, než mohl film dokončit, a aby byly zaceleny největší mezery, bylo dotočeno několik málo scén. (sator)

Otakar Vávra

  • Miloš Havel občas posměšně podotýkal, že musí vyprodukovat dva levné filmy, aby vydělal na ten třetí, který si natočí pan Vávra. Režiser Vladimír Slavinský říkal, že je to prý on, kdo financuje svými kasovními trháky Vávrovu nákladnou tvorbu. (Zdroj: biografie Miloš Havel český filmový magnát.) (marhan)

Režisér

Scenárista

Herec

Reklama

Reklama