foto

Edward Van Sloan

  • nar. 11.1.1882
    San Francisco, California, USA
  • zem. 6.3.1964 (82 let)
    San Francisco, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Edward Van Sloan, vlastním jménem Edward Paul Van Sloun, se narodil 1. listopadu 1882 v městečku Chaska v Minnesotě. S rodinou se ještě jako dítě přestěhoval do San Francisca. Původně chtěl kráčet ve šlépějích svého otce a stát se architektem. Když pracoval jako scénograf a osvětlovač pro školní představení Kupce benátského, byl vyzván, aby si sám zahrál jednu z rolí a od té doby začal k herectví čím dál více tíhnout.

Profesionální divadelní debut si odbyl v roce 1908 a od té doby pracoval v divadelních společnostech v USA a v Kanadě. Začínal především v komediálních rolích, ty mu však slávu nepřinesly. Velký obrat v jeho kariéře nastal, když začal hrát v divadlech na Broadwayi v roce 1922. Měl stále dost nabídek na role, avšak ta největší přišla v roce 1927, kdy byl obsazen do hry Dracula. Zde si poprvé zahrál roli lovce upírů, profesora Van Helsinga, roli Draculy hrál Bela Lugosi.

Hra měla velký úspěch a půl roku po jejím uvedení projevilo studio Universal velký zájem o filmovou verzi Draculy. Přestože se obsazení Lugosiho ve filmové verzi dlouho zvažovalo, Van Sloan dostal roli Van Helsinga okamžitě. Na počátku 30. Let začal Van Sloan hrát i ve filmech a všechny jeho velké úspěchy jsou spojeny s horory studia Universal. DRACULA (1931) byl velkou senzací a dalším zlomovým bodem Van Sloanovy kariéry. V tom samém roce se představil i v roli Dr. Waldmana v hororu FRANKENSTEIN (1931), kde zároveň před začátkem samotného filmu vychází před oponu a varuje diváky před šokujícím obsahem filmu. Roli velice podobnou Van Helsingovi si zahrál i ve filmu MUMIE (1932), tentokrát jako Dr. Muller. Ve snímku DEATH KISS, THE (1932) si opět zahrál s Belou Lugosim a Davidem Mannersem. Následně se začal objevovat ve spoustě filmů, většinou v dramatech a romancích, kterých ve 30. letech natočil přes 40. Do role lovce upírů se vrátil ve filmu DRACULOVA DCERA (1936), jeho postava zde však byla uvedena pod jménem „Von Helsing“.

Přestože se občas vracel i na divadelní prkna, soustředil se dále především svou filmovou kariéru. Bohužel u publika došlo k poklesu zájmu a další role v hororech nepřicházely. Ani po znovuobnovení žánru však studio Universal o něj zájem neprojevilo. Ze 40. let stojí za zmínku jeho role v dramatu MASK OF DIIJON, THE (1946), zahrál si i menší roli v romantické komedii ZAHRANIČNÍ AFÉRA (1948).

Na začátku 50. Let se stáhl do ústraní a usadil se v San Franciscu. Zde také 6. března roku 1964 zemřel.

Jan "Dreadd" Konvalinka

Herecká filmografie

Filmy

1966 Dracula - a.z.
Sakima and the Masked Marvel (TV film) - a.z.
1950 The Underworld Story
This Side of the Law
1949 Phantom Creeps, The (TV film)
1948 Sealed Verdict
Zahraniční aféra
1946 Betty Co-Ed
The Mask of Diijon
1945 I'll Remember April
1944 Captain America
End of the Road
The Conspirators
Wing and a Prayer
1943 Hitler's Children
Píseň o Bernadettě
Riders of the Rio Grande
Submarine Alert
The Masked Marvel
1942 A Man's World
Destination Unknown
Valley of Hunted Men
1941 Love Crazy
The Men in Her Life
The Monster and the Girl
Virginia
1940 Abraham Lincoln
Before I Hang
Teddy the Rough Rider
The Doctor Takes a Wife
The Secret Seven
1939 Honeymoon in Bali
The Phantom Creeps
1938 Bouře nad Bengálskem
Campus Confessions
Danger on the Air
Penitentiary
That Mothers Might Live
The Toy Wife
1937 Loď ztracených duší
The Man Who Found Himself
The Road Back
1936 Draculova dcera
Fatal Lady
Jeden z nesmrtelných
Road Gang
Sins of Man
1935 A Shot in the Dark
Air Hawks
Captain Hurricane
Death Flies East
Grand Exit
Grand Old Girl
The Arizonian
The Black Room
The Last Days of Pompeii
The Woman in Red
Three Kids and a Queen
1934 I'll Fix It
Manhattan Melodrama
Mills of the Gods
Rudá carevna
The Crosby Case
The Life of Vergie Winters
The Man Who Reclaimed His Head
1933 Baby Face
Billion Dollar Scandal
Blood Money
Deluge
Goodbye Love
Infernal Machine
It's Great to Be Alive
Murder on the Campus
The Silk Express
The Working Man
The World Gone Mad
Trick for Trick
1932 Forgotten Commandments
Man Wanted
Manhattan Parade
Mumie
Play-Girl
The Death Kiss
The Last Mile
Thunder Below
Under Eighteen
Upíři v bílém
1931 Dracula
Frankenstein
Under 18

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
2004 Revamping of Dracula, The
Van Helsing: Behind the Screams
1999 Mumie má nejdražší: Odhalení tradice hororu - a.z.
1998 Historie hororu (TV film)
1932 Boo - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace